nejcko
|
Najprej še enkrat čestitke, potem pa bolj za šalo kot zares, ampak upam, da te bom vsaj malo potolažila: - sem že slišala za primere, ko se je ženskam med nosečnostjo zlomila trtica, ampak po moje bi to ugotovili že dohtarji (upam, da ja, no). Mogoče še 14 dni potrpi, vsekakor pa pobaraj svojega gin. na prvem pregledu. - o šivih res nimam pojma, razen na trebuhu (obakrat rodila s cr), vem pa, da se znajo zelo zagnojit in da znajo biti zelo nadležni - vsak otroček bi bil nonstop priklopljen, če bi se dalo; podoji ga, ko to želi in če ti na prsih zaspi, ga nežno odstavi. Lahko pa si narediš tudi nekakšen urnik - dojenje na 3 ure - vmes nič, pa pika - pa malo z dudo si pomagaj - wellcome to the club; stolček-gugalnik je mene pri obeh otrocih rešil prenekatere muke; drugače pa ga pač pusti, da malo joka - pogosto podirajta kupček, tudi vmes med dojenjem (odstavi ga, podrita kupček in nadaljujta); masaža trebuščka v smeri urinega kazalca; krčenje nogic (pokrčiš mu jih v kolenu in rahlo pritisneš ob trebušček); razni čajčki (lahko ga skuhaš doma iz janeža, kumine, kamilice in majerona; plantex čaj iz lekarne; hipp komarčkov čaj); otročka nosi na eni roki obrnjenega na trebuh, pri tem ima trebušček na tvoji dlani, z drugo roko pa ga masiraš po hrbtu; razne kaplice (sab simplex, vetrovne kapljice iz raznih lekarn npr. koroških ali avstrijske babynos:zmeden2: , italianske Mylicon); pazi na prehrano (iz jedilnika črtaj stročnice, svežo zelenjavo, hecno ampak pravijo tudi mleko in mlečne izdelke, sadje, ...) Sicer je s temi krči tako: ali jih otrok ima ali pa jih nima neglede na prehrano matere. Opazuj in bodi pozorna na to, kaj ješ, in potem pač to črtaj iz jedilnik, ampak lahko se vseeno zgodi, da boš na koncu pristala samo na pire krompirju, otrok bo pa krče vseeno imel. Žal, ampak tako je. Itak je največkrat tako, da toliko časa eksperimentiraš vse sorte protikrčne ukrepe, da potem že itak sami od sebe minejo. Bodi pa pozorna še na to: kapljice AD3, ki jih bo pediater predpisal, zelo rade povzročajo krče. Komot jih nadomestiš z Plivit D ali pa z avstrijskimi Oleovit D3. - nekateri, sicer redki, otročki se pač ne marajo kopati. Zavij ga v tetra pleničko in ga počasi polagaj v vodo. Čim začne jokati, ga vzemi ven, stisni k sebi, da se pomiri, in poskusi znova. Naj čim bolj počasi prihaja v stik z vodo. - otroci so različni - eni rabijo več, drugi manj spanja, tukaj pač nimaš kaj dosti narediti. Bodi pa pozorna na to, kdaj otroček postane zaspan (si začne mencati oči, zeha, je jokav) in takrat ga takoj uspavaj. Namreč vsakič, ko se otrok prečuje, potem še težje zaspi. Sem napisala sicer cel roman, ampak upam, da se bo vmes vseeno kaj koristnega našlo. Srečno in lp!!!
|