Abby
|
Oba moja otroka imata atopični dermatitis oz. nevrodermitis, pa tudi sama sem ga imela v otroštvu. Če začnem na začetku, sama sem ga imela po riti in najhuje pri treh letih. Mazali so me s kortikosteroidnimi mazili (Diprogent), ki se po novem vsaj na zahodu ne uporabljajo več za tak namen, pomagalo pa itak ni. Naposled je še najbolj pomagal tekoči puder s hladilnim učinkom, ki so ga predpisovali pri noricah. Skratka, skozi otroštvo se je še pojavljal občasno, ampak v blagi obliki. Nazadnje sem imela pri 19-ih letih izpuščaj na hrbtni strani dlani in sem ga pozdravila z Weleda ognjičevim oljem za dojenčke. Hčerka, 3 leta, ima te težave že praktično od rojstva, ampak na srečo samo po nogah in rokah. Prej je bil komaj omembe vreden, čeprav sva bili pri zdravniku; zares razmahnil se je pri treh letih. Noge ima vse v izpuščajih, v pregibih komolcev pa si je kožo spraskala do krvi, vendar se tam stanje že izboljšuje. Zdravnica je priporočala kremo Lasepton, sama pa sem na spraskanih mestih poskusila najprej z Weleda ognjičevim, nato pa z doma pripravljenim oljem iz šentjanževke, ki je kar dobro pomagalo, ampak še vedno je grozno. Fantku, 4 mesece, se je izpuščaj pojavil že pred dopolnjenim 3. mes., najprej po nogah v obliki suhe kože, ki se je preoblikovala v rdeč izpuščaj. Le-ta se je zdaj razširil še na roke, vrat in lica. V začetni fazi se je stanje dobro popravilo po izdatni uporabi Bepanthen kreme, sicer pa zaenkrat uporabljam omenjeno ognjičevo olje, kopam ga pa v Linola oljni kopeli v čebričku. Tudi punčko sem, dokler se je še hotela kopati, zdaj pa itak ne mara kopanja. Skratka, takšne ukrepe izvajam sama, upam pa, da se bo zadeva unesla.
|