|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pred spanjem sto stvari
25.1.2010 11:37:27   
biga
Moj 2 leti in 8 mesecev star sinček zaspi sam, samo po kolikem času. Povečerja, potem ko se oblečeva v pižamo, bi še nekaj jedel, gre še enkrat za mizo. Ok, potem kahlica, ponavadi lula in kaka. Potem borba z umivanjem zobk - sva mu mogla dati pogoj, brez umitih zobk, ni pravljice. Še vedno je težka. Potem končno v posteljo, jaz ali ati mu vsak večer poveva tri pravljice, potem greva ven, pustiva priprta vrata in je ponavadi zaleglo. Zadnje tri večere pa iz postelje zakliče, da bi šel kakat. Kaj zdaj? Vem, kako je z zavlačevanjem pred spanjem, ampak hkrati pa ne vem, če ne bi še kakal, če je morda prej premalo. Ker se glih dobro odvaa plenic, nočem, da se mu zameri, da ga nočem dat na kahlico. No, sinoči sem ga potem še enkrat dala sedet, in seveda, ni bilo nič razen malo lulanja. Kako prakticirate večerne obrede, če imate podobne težave? Vem, da je zdaj ta faza, sploh ko bo že hodil na stranišče, da se bo želel sprehajati, pa pit, pa jest, pa ne vem, kaj še.
Druga zadeva: ko pridemo od zunaj, ne bi slekel žabic pod hlačami ali pulija, notri pa je vroče, a naj ga pustim?
Tretja zadeva: v hiši noče obut copatk oz. ga moram prepričevat. A naj mu dam debele nogavice ali vztrajam pri copatkih? Imamo povečini ploščice, kjer se največ zadržuje.
Četrta zadeva: ful ga je treba prepričevat, ko je treba kam iti. Ok, lahko bi bil doma, ampak potem bi morali vsi ostati doma, to pa se mi ne zdi prav, da bo dveletnik odločal. Npr., mu rečem, da greva k babi, ali pa da gre ati z njim na sok. Da bo mami medtem kaj postorila. Ne, ne grem. In se igra. Potem ko vidi, da odhajava, jok, ampak še kar ne gre. Kako to rešujete?
Saj vem, vzgoja je težka stvar, očitno imam zelo značajsko trdnega fanta, ki se ne da kar tako.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pred spanjem sto stvari
25.1.2010 11:57:03   
hubi
Pri nas tudi pride 100x iz sobe, more dati lubčke. Me niti ne gane, samo da pride potiho in sestre ne zbudi. Ostale zadeve pa niti ne sprašujem. Rečem enkrat, opozorim drugič, potem pa slečem, nataknem jaz in spotoma izgubi ali risanko, igračo... Po nekaj izgubah stvari je bilo dovolj le še opozorilo. Kar se tiče odhajanja od doma. Naš bi bil skozi doma. Se oblečemo in gremo. Mu povem kam, da sva se midva z očijem tako odločila, da se bo imel fino in to je to. Svobodo odločanja mu dam pri oblačilih, hrani, igračah, pri določenih zadevah pa ni debate. Pa razložim seveda zakaj (varnot, zdravje...). Star je pa 4.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 2
25.1.2010 12:03:09   
borci
Sicer s 1. zadevo mislim da je pri vseh več ali manj enak, ker se jim zdi, da bodo ne vem kaj zamudili, če grejo spat in poem izsiljujejo na takšne in drugačne načine. Sicer če hoče na stranišče, mislim da je boljše, da mu dovoliš, da se mu res ne zameri, še posebej, če je pred kratkim postal suh.
Kar se tiče žabic - sleči mu hlače in naj bo samo v žabicah. Če odzunaj ni n vem kak mraz mu jih pa niti ne daj, ampak samo dokolenke in podlžene hlače -ne vem s katerega konca Slo si. Mi smo z obale in nista ne en ne druga nosla žabic pod hlačami, ta starjši je akoali tako non stop v pogonu in mu definitivno ni mraz in še zelo hitro se spoti - tudi sredi zime.
Copati - jaz sem že obupala nad tem. Ta starejši 5,5 let) se jih še kdaj obuje, če mu rčem), ta mlajša (2,5 let) pa 2x na mesec-pa smo imeli takšne pa drugačne - edino v vrtcu ni problem, čeprav se je tudi tam nkaj časa sezuvala-posebej poleti, sam takrat tako al tako ni panike.
Glede odhodov- ti so pri nas večji roblem pri ta večjem, ker se noče preobleč.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 3
25.1.2010 12:34:45   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: biga
Povečerja, potem ko se oblečeva v pižamo, bi še nekaj jedel, gre še enkrat za mizo. Ok, potem kahlica, ponavadi lula in kaka. Potem borba z umivanjem zobk - sva mu mogla dati pogoj, brez umitih zobk, ni pravljice. Vem, kako je z zavlačevanjem pred spanjem, ampak hkrati pa ne vem, če ne bi še kakal,
Druga zadeva: ko pridemo od zunaj, ne bi slekel žabic pod hlačami ali pulija, notri pa je vroče, a naj ga pustim?
Tretja zadeva: v hiši noče obut copatk oz. ga moram prepričevat. A naj mu dam debele nogavice ali vztrajam pri copatkih? Imamo povečini ploščice, kjer se največ zadržuje.
Četrta zadeva: ful ga je treba prepričevat, ko je treba kam iti. Ok, lahko bi bil doma, ampak potem bi morali vsi ostati doma, to pa se mi ne zdi prav, da bo dveletnik odločal. Npr., mu rečem, da greva k babi, ali pa da gre ati z njim na sok. Da bo mami medtem kaj postorila. Ne, ne grem. In se igra. Potem ko vidi, da odhajava, jok, ampak še kar ne gre. Kako to rešujete?
Saj vem, vzgoja je težka stvar, očitno imam zelo značajsko trdnega fanta, ki se ne da kar tako.

malo si olajšaj in konkretiziraj stvari, pa bo precej laže. grem kar po vrsti.

1. uvedi pravilo: poje se večerja (hrana in pijača) in potem se ne je več! nato se gre umivat (zobki, pižama) in vmes kahlica, ko ga pač prime - na ukaz tukaj žal ne gre user posted image   ko je vse to postorjeno, v posteljo, pravljice, lupčke, objemčke in lahko noč.  nobene zabave več, nobenega pregovarjanja več... če je žejen, mu prinesi kozarec vode, naj spije kot želi (opozori ga vmes, da je to danes zadnja voda, naj se napije), z njim se vmes ne pogovarjaj "preveč" in nato odnesi kozarec. če bo želel še piti, mu povej, da je že spil, kar je in da je to za danes konec. če reče, da ga kakat, ga pač daj. tu pač nikoli ne vemo, kje smo... samo vmes ga NE zabavaj, se ne pogovajaj z njim, skratka, naj mu bo tam "dolgčas". pojdi v drugo sobo, če je treba. itak se bo tega hitro naveličal, ker verjtno ne išče družbe kahlice, ampak vaju z možem user posted image   in ko konča, takoj nazaj v posteljo, brez prepovarjanja, dodatnih pravljic, dodatnega crkljanja itd. temu se reče: gre se spat! če je treba, ga odnesi v posteljo in to brez odvečnih besed.
2. če noče sleči žab, mu pač sleči hlače in naj bo v žabah. moja otroka sta notri večinoma v žabah prav zaradi tega, ker se mi ne da nonstop pregovarjat. pa je volk sit in koza cela.
3. daj mu na noge tisto, kar pač prenaša - če so to debele nogavice, naj bodo pa debele nogavice.... pa kaj, če niso ravno copati. če ga ne zebe v noge, je to povsem ok.
4. tamau nima kaj govorit, kaj in kako naj delate. vidva sta starša. in če rečeta, da nekam gresta, pač greste. ne pa, da ste potem doma, ker se njemu ne da nikamor. pri nas vedno pali, da rečemo, ok, pač midva greva, lahko pa si sama doma... in ko vidi, da se kao zares odpravljamo in da jo bomo pustili, je takoj pri vratih in hoče z nami. mogoče pa moraš enrkat samo probrat vrata zapret za sabo. skor ziher bo zapaničaril, da noče biti sam in da si je premislil. bo to dobra šola, da mislita resno glede tega, da ga bosta "pustila". 

otrok mora očitno dojeti, da ni on glavni v hiši. trentuno pa kar je. vse se vrti okoli njega. in če mene vprašaš ni prav nič "značajno trden fant", ampak le otrok, ki je ugotovil, da lahko z malo trmoglavosti pride zelo, zelo daleč. starši smo tu, da usmerjamo otroka. včasih je treba otroka tudi vzdignit in odnest kam. včasih ga je treba tudi na silo oblečt in obut, če se sam noče. včasih ga je treba tudi ustavit z odločnejšim prijemom (če na primer tepe, brca itd)....

malo odločnosti v roke, no... drugače bosta celo življenje okoli njega skakala.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 4
25.1.2010 14:01:27   
biga
roberta, hvala, ker si bila kar konkretna in si očitno bolj odločna od mene. kaj bi še dodala? mogoče replika na tole naše odhajanje od doma. Sem tudi tole že večkrat prakticirala, da sem odšla ven, zaprla vrata, kao da grem brez njega. Včasih pali, včasih ne. Npr., zjutraj za v vrtec, priteče za mano, včeraj, ko sem rekla, da greva k babi, pa se je naprej igral v sobi. In posledično nisva šla. Včeraj tudi ni spal popoldne in je bil zvečer še dvakrat bolj siten, zato sem pustila in ga nisem vlekla na silo k babi. Če noče, pač noče, saj ni bilo nujno, da greva. Sicer skušam biti dosledna oz. vztrajna, kar se tiče odhajanja v posteljo. Delam tako, kot si napisala, edino pri tem kakanju nisem vedla, kako. Za malenkosti ala žabice pa ne težim. Problem je, ker noče sleči niti hlač, drugač bi ga komot pustila v žabicah. Ja, je trmoglav, ampak menda bo tudi tole obdobje enkrat minilo. samo da mu ne pustimo, da bo po njegovem takrat, ko ne sme biti. Mu pa velikokrat dam izbiro, boš tole ali tole, boš najprej tole ali tole, da vidi, da je lahko tudi samostojen, to je malčkom pomembno.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 5
25.1.2010 14:32:54   
roberta
ja vzgoja, ko bi bila malce lažja, a ne... vcasih res ne veš, kako bi, da bo prav.

mogoče samo glede žabic in hlač, jih noče sleči: moja hčerka, nasprotno, bi bila najraje sredi zime v kratkih rokavih, kiklci in žabah. pa sem se presekirala še in još... da jo zebe, da se bo prehladila, da bo ne vem kaj. potem pa sem imela dovolj pregovarjanja in sem rekla, ok, pa bodi v kiklci in žabah. če te bo zeblo, te pa pač bo. in jo je ene dvakrat zjutraj res orenk zeblo zunaj in od takrat naprej, jo ob res hladnih dnevih spomnim na to, pa si potem (sicer še vedno stežka, a jih) obleče hlače. je pa ona tudi sicer za moje pojme res malo oblečena, ker jo enostavno v kaj več ne spravim - zdaj se niti ne trudim več. tudi ponoči je vedno le v pižami, čisto odkrita, pa veš, kako se shladi ponoči. jaz sem pokrita s kovtrom in deko, ona pa leži tam celo noč samo v pižami. pa jo lahko pokrijem milijonkrat ponoči, žez 5 minut bo že razkrita. pa sem se tudi tu sekirala do neskončnosti, da bo čisto bolna, no, pa še ni bila zaradi tega nikoli bolna. u bistvu je res zelo zdrava in ponoči, če jo potipa, topla. kako je to mogoče, me ne vprašat. ker jaz takoj kot en mrzel kamen drgetam user posted image
kaj sem hotla povedat s tem, da je mogoče tvoj fantič pa ravno nasproten tip in mu enostavno ni vroče in mu zato prija, da je toliko oblečen (recimo, jaz sem tudi pozimi skos v dveh puloverjih user posted image )... če ni ravno poten ali da ne izgleda kot da mu je vroče, ga poskusi pustiti tako... pa boš videla, kaj se bo zgodilo...  

sicer pa ja... saj z obiski je tako. ne moreš na silo. saj če mojim otrokom res ni do nečesa, tudi jaz ne sitnarim in se domenimo, kaj bomo in kako bomo. samo če je pa nekam treba it (npr. na banko ali pošto), pa ni kaj za izbirat. treba je it. hočeš, nočeš. sicer pa tudi jaz prakticiram to, da otrokoma dam izbiro, ravno zaradi razloga, ki si ga navedla... 

sicer pa ne se preveč sekirat, kar sem prebrala od tebe, mi zveniš zelo u redu mama  user posted image   vzgojne dileme imamo pa itak vsi...

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 6
25.1.2010 21:20:50   
ZmajTolovaj
Naša je tudi non stop ven hodila, pa sem ji potem vnaprej povedala - ta kozarec vode še spiješ, ko so zobje umiti, ni več hrane, ko se enkrat uležemo, ni več vstajanja.
To je kar zaleglo, in pa da ji niti nisva posvečala pozornosti, ko je prišla v dnevno. Sva jo samo gledala, ona naju, midva tiho, češ, kaj pa zdaj? Pa je sama rekla, da gre nazaj spat.
Če pa reče, da jo kakat, pa seveda gre, čeprav včasih samo sedet na školjko. Nočem, da se ji zameri, ker s tem kakanjem so bile cele zbrke. Grem pa tačas ven, nisem pri njej, ko je na wc.

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 7
26.1.2010 10:58:42   
lilka
Naša 2,8 M ne zaspi sama, se eden od naju uleže z njo, tako da kar hitro zaspi in ni težav, prej imamo neko zapovrstje dogodkov in pol zaspat berz debate. Ne rata pa nam, da bi zaspala sama, zdej imamo dojenčka, pa ji to še malo pustiva, tako da svaka vam čast, da vam sploh ratuje....

< Sporočilo je popravil lilka -- 26.1.2010 10:59:45 >

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.2.2010 14:49:54   
barni
Nasa tut ne zaspi sama. Je stara 2 leti. Ne vem kdaj bo. PA tudi rabi vcasih eno uro lezanja v postelji, da koncno zasmrci. Ne vem kako naj jo spravim v red, da bi vsaj malo hitreje zaspala, ce ze sama ne zaspi.

Pa lepo lezi v postelji in si poje, se pogovarja sama s sabo... samo uck ne zapre.

(odgovor članu lilka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
1.2.2010 21:42:12   
ZmajTolovaj
JA saj naša tudi ne zaspi TAKOJ, včasih jo še pol ure slišim, ko se z igračami pogovarja. Ampak je v sobi in potem počasi zaspi. 

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.8.2010 12:26:33   
krofeta
Tvoja se vsaj zamoti sama s seboj. Jaz moram zraven sedeti, jo za rokco držati. Toliko sem se odločila, da ob njej ne bom ležala, dokler ne zaspi. Ampak, ko tudi to ni več dovolj, ko se začlne premetavat, pa pokrit, pa ne pokrit, ta medo, un medo... lahko traja tudi do pol ure... uf, težka.... še kakšna nova ideja?
Luč in pesmice morajo biti nujno ugasnjene, vrata zaprta. Če jo pustim, da se zdere, traja. Hodi not in ven. Ni šans, da bi se igrala z živalmi, ko se uleže v posteljo. "Mami, daš?" in stegne roko...

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.8.2010 10:08:03   
barni
Evo nas po pol leta lahko rečem, da smo skoraj zmagali! Zdaj grem že lahko ven iz sobe, čeprav me še miljonkrat pokliče, mi ni treba hodit k njej, samo iz dnevne ji zavpijem, naj kar lepo zaspi.

Kako mi je to uspelo? Ne vem, postopoma, seveda sem zraven izgubila kup živcev. Zdaj vidim, da se je navadla spraševat eno in isto, ko je v postelji samo zato, da se ji oglasim. AMpak če to pomeni, da lahko jaz vmes še kaj drugega počne, medtem ko se on uspava - JUHU, pač odgovarjam. Se mi zdi, da zdaj hitreje zaspi ali pa samo čas drugače teče, ko nisem v temi zraven njene posteljice.

Smo imeli pa tudi mi dooooolgo obdobje, ko smo jo morali držati za roko ali pa božati da je zaspala. No upam, da se ti časi ne bodo vrnili, ker je sedaj super!

S puščanjem dretja pa nismo daleč prišli. Prvič mi to ni kul metoda, drugič pa je bila itak bolj vztrajna kot jaz. Tretjič pa si nisem mogla privoščiti da bi cel teden vsak večer vreščala po pol ure do eno uro.

(odgovor članu krofeta)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.8.2010 10:27:43   
blaža
malo preveč ste fleksibilni, kot jaz temu pravim. Za določene stvari se lahko pogajamo z njimi, za določene pa mora bit red. med tem spadata hrana in spanje, za vse ostalo se pa pri nas zmenimo, da je prav. Otrok mora vedet, da ko se poje, da ne dobi več za jest, čez 15 min, ko je že v postelji. Jaz mu enostavno ne bi dala več jest oz dovolila, da vstaja iz postelje, ko smo enkrat že prebrali pravljico. Jaz mojemu dovolim manjšo razvado, da popije še en požirk vode ( ker je res samo požirk in vem, da ni žejen kej preveč) in to je to. Lahko noč, ljubčka in ugasnem lučko.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Zakaj je dobro imeti sestro?
V različnih študijah so raziskovalci prišli do zanimivega zaključka: če imate sestro ali več sester imate res srečo v ži...
Odraščanje ob babici in dedku za vnuke zel...
Če so stari starši prisotni pri odraščanju vnukov, ti odrastejo v pametnejše in bolj ljubeče osebe, so pokazale študije.

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.