Gina
|
KOpiram iz iste teme odgovor na tvoje vprašanje: IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH IZVIRNO SPOROČILO: kaya2007 ma ne vem, mnenja so drugače kar deljena kar se tega tiče. stare plombe naj bi bilo ok menjati tudi iz zdravstvenih razlogov (amalgamske zalivke naj bi bile strupene), po drugi strani pa veliko zobozdravnikov (privatni seveda ne) odsvetuje menjavo preden je res potrebna, ker pri vsakem menjanju uničijo še malo zoba dodatno. ker pač brusijo in te zadeve. tako, da jaz tistih zadaj ne bom še menjala, spredaj pa bi jih iz estetskih razlogov, ampak jih itak nimam. Menjavo amalgamskih plomb odsvetujejo zato, ker za amalgamsko plombo zvrtajo nazobčano luknjo v zob in ima zato boljšo retencijo, posledično manjkrat "padejo ven". Za bele plombe je potrebno zvrtati v zob luknjo z ravnimi stranicami in le-ta hitreje "pade ven" z zoba, ker nima tako dobrega oprijema oz. retencije kot amalgamska plomba. In še to, zobozdravniki brez koncesije ne škodujejo pacientom. Sem šla malo brskat po netu in ugotovila pravzaprav kar nekaj reči. 1. Kar je anja napisala čisto drži. Drugačno podlago naredijo za belo plombo kot za amalgamsko, torej že iz tega razloga bela plomba slabše drži. Pa kar je še huje, slabše tesni! 2. Bele plombe imajo to lastnost, da se po nekaj časa, oz. pod obremenitvami krčijo, amalgamske se pa širijo - torej je logično, da amalgamske počasneje ven padejo kot bele, ki večja kot plomba, slabše držijo, večje obremenitve kot so, slabše kakovosti je lepljenje. 3. Ko belo plombo dajejo v zob, je ključnega pomena, da zob totalno osušijo. Če je notri nekaj mokrega, je življenjska doba bele plombe krajša. Prej ven pade. 4. Bela plomba je v bistvu iz plastike, ki je v resnici strupen material za v ustih imet, ker se tudi iz plastike izločajo reči, ki niso ravno za v telo - le da se o tem v bistvu nič ne govori, saj je denar sveta vladar. 5. amalgamska plomba izloča strupene snovi, živo srebro. 6. če jo vrtaš (amalgamsko p.), ven daješ, izloča še veliiiiiko večje količine živega srebra, kot če jo na miru pustiš. Ne glede na to, te količine niso tako velike, kot če bi 1x na teden ribe jedel za kosilo. Skratka, če seštejem ena plus ena, se mi zdi, da je popolnoma vseeno, kaj si dam v usta, kar se zdravja tiče (edino kar se lepote tiče, je bela lepša, ampak za ceno, da mi bo prej zob uničila, ker meni osebno vse bele plombe ven letijo oz. dobim vnetje živca. Čim imam plombo, sem prisiljena v ene strupe. Skrajni čas, da izumijo nekaj novega. p.s., nad porcelanom nisem navdušena, razen če gre za šrift iz nujnih razlogov, da bi si pa kar tako iz lepega miru pol zoba zbrusila, da bi gor dala eno keramiko, se mi pa pač ne zdi
|