Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 10.1.2010 17:14:06
|
|
|
|
Muca Miša
|
tudi meni so komplicirali z dopustom in sem šla lepo na sindikat povedala kako in kaj; pol so mi omogočli izrabo starega in del novega; če ti ne omogoči izrabo LD, je to kršenje delavskih pravic in lahko proti njih podaš kazensko ovadbo; v kolikor ti ne omogoči izrabe dopusta, ti mora plačati odškodnino;
|
|
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 10.1.2010 17:14:30
|
|
|
|
Muca Miša
|
IZVIRNO SPOROČILO: Muca Miša tudi meni so komplicirali z dopustom in sem šla lepo na sindikat povedala kako in kaj; pol so mi omogočli izrabo starega in del novega; če ti ne omogoči izrabo LD, je to kršenje delavskih pravic in lahko proti njih podaš kazensko ovadbo; v kolikor ti ne omogoči izrabe dopusta, ti mora plačati odškodnino; bom pogledala, če imam še dopis z inšpektorata za delo, kaj so mi navedli lani
|
|
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 10.1.2010 19:06:31
|
|
|
|
K_a_t_i
|
IZVIRNO SPOROČILO: janapan Nekje sem prebrala, da je možno prekinit porodniško porabit dopust in nato spet uveljavljat porodniško? Aje katera to naredila? Pred 30.6. ne moreš prekinit porodniške (še ne bo 3 mesece) - torej lanski dopust moraš porabit do nastopa porodniške. Potem pa lahko napoveš (ne vem kakšna papirologija je potrebna, samo vem, da se da), da boš kadarkoli po teh 3h mesecih prekinila nego, vzela 10 dni dopusta in nato šla nazaj na nego - v tem času pa lahko nego izkorišča očka (torej teh 10 dni). Da bi pa ti s tega naslova potem podaljšala nego (koledarsko) za 10 dni pa ne vem ali se da ali ne (mogoče tudi). Druga opcija je, da ti delodajalec da pisno zagotovilo (dogovor med vama), da boš lahko star dopust koristila, ko se vrneš v službo - ne glede na to, da bi uradno že propadel. Če je njemu vseeno pa naj sam izbira - samo zagotovi si, da eno opcijo podpiše.
< Sporočilo je popravil K_a_t_i -- 10.1.2010 19:07:29 >
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 11.1.2010 13:47:53
|
|
|
|
ljupka
|
Zdaj pa men nekaj ni jasno!Jaz sem na bolniški že 5 mesecev,rizična nosečnost z dvojčkih! Moj je šel vprašat socijalno delavko v firmi,kako je z dopustom,da bi ga rada iskoristila,pa je rekla da zakaj,saj sem tko doma na bolniški!Da regres bom pa itak dobila tudi če ne iskoristim nič dopusta! Dajte mi povedat,ali jaz moram izkoristit kaj dopusta ali ne? Saj starega nimam velik kakšnih 6dni ,pa novega 25dni! Razmišljala sem ,da ga porabim en mesec pred nastopom porodniške,pa koliko ga porabim,ga porabim,ker ne vem gdaj bom rodila!Dvojčka lahko presenetita,kadarkoli! Delat bom šla nazaj šele julija 2011,tle nekje,če ne še kasneje!Kako je potem z dopustom,mi ga ostane kaj za naslednje leto ,ali vse prepade,in če ga moram pred porodniško kaj porabit?In če je res ,da bom regres dobila vseeno,če ga nič ne izkoristim,je to dobra volja firme?Kako je zdaj s tem? Hvala že v naprej!
|
|
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 11.1.2010 14:02:49
|
|
|
|
zmajaz
|
Regres ti seveda vseeno zakonsko pripada, tudi če ne koristiš dopusta, ker si na bolniški (mi smo recimo imeli delavca, ki je bil že skoraj eno leto v komi, pa smo mu morali vseeno izplačati regres in nismo ga mogli odjaviti na ZZZS, dokler mu niso izdali odločbe za invalidsko pokojnino). Razlika, zakaj je dobro koristiti dopust je v bistvu bolj v tem, da je za dopust 100% nadomestilo plače, za bolniško, sploh po 30 dneh, pa kar nekaj manj - plus tega se dohodki zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge upoštevajo za izračun višine porodniške in bolniška ti jo tako zniža. Starih 6 dni ti bo propadlo, če jih ne boš izkoristila, od novega pa moraš koristiti 10 delovnih dni, ostalih 15 pa bi načeloma lahko prenesla v naslednje leto, s tem, da je pa spet problem, ker greš nazaj delat komaj julija, do takrat bi ga pa prazaprav že morala izkoristiti - torej bi ti bilo najboljše ves dopust (stari + letošnji) izkoristiti preden greš na porodniško.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 11.1.2010 14:03:27 >
|
|
|
|
RE: neizkoriščen dopust - porodniška 12.1.2010 12:27:57
|
|
|
|
livia
|
Janapan, delodajalec dovolj zgodaj ve, da odhajaš zato si lahko v tem času najde nadomestilo. Kaj bi pa naredil v primeru, da te zaradi zapletov da ginekolog na bolniško? Jaz ti predlagam, da se zmenita, da boš koristila ta dopust pred porodniško. Če ti pa vseeno komplicira pa pridobi pisno dovoljenje, da ga lahko koristiš takoj po končani porodniški in tako prideš en mesec kasneje delat. Odvisno kje delaš. Načeloma to ni praksa, pa tudi lahko ti potem vseeno ne odobri dopusta kljub temu, da ti obljubi. Manj komplikacij z vsem boš imela, če greš en mesec pred porodniško na dopust, je pa tudi res, da tisti en mesec, ko bi lahko bla z otrokom doma, ful pomeni. Presodi sama, saj svojega delodajalca najbolje poznaš.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?