Bubika26
|
Hello babuška, al kako že Vse to ureja Ministrstvo za notranje zadeve in sicer piše takole, ker je tud mene to ful zanimalo sem kr pobrskala, pa še dolgacjt doma za znoret... Zakonca se lahko ob sklenitvi zakonske zveze sporazumeta, da si za priimek vzameta priimek enega ali drugega ali da obdržita vsak svoj priimek ali da vsak od njiju doda svojemu priimku priimek drugega zakonca ali da eden oziroma oba zakonca vzameta priimek drugega in temu priimku dodata svoj priimek. Po sklenjeni zakonski zvezi mora zakonec, ki je spremenil priimek zamenjati vse identifikacijske dokumente. V primeru spremembe osebnega imena je potrebno spremeniti ta podatek tudi na vseh osebnih dokumentih, in sicer v 30 dneh. Če ne menjaš priimka, si tud dok. ne rabiš. Kar se pa tiče tistega, da bi dala ime, dekliški priimek in začetnico, pa pravi Zakon o osebnem imenu 3. člen (sestava osebnega imena) (1) Osebno ime je sestavljeno iz imena in priimka. (2) Ime in priimek sta vsak zase lahko sestavljena iz več besed, ki tvorijo celoto. Ne sme bit začetnica, ampak beseda. V kolikor se poročita se ne rabita prijaviti na skupnem naslovu, prav tako tudi ne v skupno gospodinjstvo. Lahko sta prijavljena vsak zase. Ti na tem dosedanjem, on pa na svojem. Gospodinjska skupnost je vezana na naslov stalnega prebivališča. Gospodinjstvo je skupnost posameznikov, ki izjavijo, da stalno prebivajo skupaj in skupaj porabljajo dohodke za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb na primer za stanovanje, hrano, šolanje otrok. Za gospodinjstvo se šteje tudi posameznik, ki izjavi, da prebiva sam v ločeni stanovanjski enoti, ali kot podnajemnik v delu te enote in sam porablja dohodke za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb. Saj veš, če rabiš potrdilo, da si mati samohranilka ali, če bi s partnerjem zaprosila za stanovanje, ali za pomoč mladim družinam, pol morata biti prijavljena prej v skupno gospodinjstvo, ker to zahtevajo. Tako, upam, da sem vsaj malo pomagala z zakonsko podlago
|