ronja1a
|
Sigurno ti pripada AC. Lahko pa izbiraš med AC in horionsko biopsijo. Zadeve sta precej podobni, le malenkost bolj zanesljiva je AC. Poleg tega se tudi šteje, da je nevarnost za splav zaradi posega pri AC malenkost manjši. Vendar nekateri pravijo, da je to statistično zanemarljiva razlika, kajti HB se dela prej in takrat je tudi pri ostali populaciji, ki ji ne delajo posega, več splavov. Jaz sem se odločila takole: šla sem delat NS + DHT (skupaj ti data že precej natančen rezultat - vendar, to ni diagnostični test, to je le statistika!). Če bi bili rezultati slabi, bi šlla na HB, da bi v primeru splava le tega delala prej, kar je seveda v težki situaciji lažje. Ker so bili rezultati na NS+DHT dobri, sem se odločila za AC. Zaradi malenkost manjše nevarnosti za splav in tudi zato, ker je ta poseg malo manj zoprn. Poleg tega se ti lahko zgodi, da HB ne uspe in moraš tko ali tko pol na AC. Pri HB se namreč lahko zgodi ali da je premalo resic za analizo, ali pa plod tko leži, da jih ne morejo vzet. Bolj neprijeten pa je ta poseg zato, ker ga opravljajo z malo debelejšo iglo. Skratka, vsaka ima svoje prednosti in slabosti... odločit se moraš sama, ko pretehtaš vse opcije... Kot sem že v prejšnjem postu napisala, je opcija tudi ta, da ne greš na HB/AC, ampak se odločiš za natančnejši UZ, ki pa ni zanesljiv stoprocentno. Ko sem se pogovarjala s Pušenjakom je rekel, da je pri odločitvi za AC problem ta, da bi ga ženske, ki so mlade, rade delale (pa ga brezplačno ne morejo), pri starejših (nad 37 let ti avtomatično pripada) pa je problem, ker se bolj bojijo splava, prvič zato, ker ko si čez 35 težje zanosiš, drugič, ker so to pogosto ženske, ki se več časa trudijo za zanositev in jim tveganje splava zaradi AC predstavlja večji riziko, kot pri mladih, ki imajo še dovolj časa... sicer pa, to je sam statistika... sem se razpisala, upam, da ti bo kaj v pomoč pri tvoji odločitvi, meni se je bilo ful težko odločit ... je kr neki postov na to temu, tudi na medover.net
|