|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 8:21:42   
gajka
Znašla sem se pred eno malo neprijetno dilemo. Pravzaprav me je pred njo postavil moj šef. Imam dve možnosti.

Ena je odpreti svojo firmo, kjer bi mi on sicer pomagal s pridobivanjem poslov, ki jih je on v večji meri počel do sedaj. Glede na množico dosedanjih njegovih nasajenih rožic mu kljub vsemu ne verjamem popolnoma, da se bi res šel takega dedka mraza, ampak da bom mogoče dobila kakšno kost, da bom tiho, potem pa bom mogla slej ali prej sama splavat. Prednost te možnosrti je v tem, da bi ostala na področju dela, ki ga tudi sedaj delam in me zelo veseli. Tudi večino projektov iz tega področja sem delala jaz osebno in pri tem ne bi bil problem, ampak kaj, ko stika z naročniki nisem imela nikoli in sem zaradi tega prepuščena na milost in nemilost njegovi volji pri vezah in poznanstvih...

Druga pa je, da ne odprem svoje firme, potem pač pride na dan bolj črn scenarij - odpovedi (za vse) + odpravnine. Tukaj sicer on trči v en manjši ''problem'', nisem mu še namreč razkrila dejstva, da sem noseča, kar sicer pomeni, da me ne more kar tako odpustit, ampak to pač pomeni, da sem nekako ''rešena'' do izteka porodniške, potem pa sledi iskanje nove službe...

Sedaj sem enostavno izgubljena v tej dilemi, odločitev pa naj bi v moji glavi nastala v zelo kratkem času (če bi se odločila za firmo, bi morala le ta začeti delovati že s 1.1.). Resnica je, da sem v času prejšnje porodniške nekako razmišljala o planu za naprej, ki vključuje še eno porodniško (torej, to ki prihaja) in počasi iskanje ene bolj na izi službe. Po drugi strani pa je tudi res, da se mi, čeprav tega ne priznam rada, najbrž taka možnost za lastno firmo ne bo odprla nikoli več.

Če bi se že odločila za lastno firmo, odigra tudi porodniška eno svojo vlogo pri vsem. Prednost je, da je vmes za eno leto moja plača (porodniško nadomestilo) pravzaprav breme države, bi pa najbrž kljub vsemu mogla tudi takrat delat kakšno urico dnevno, ko bi bila res gužva. Btw, v svojo firmo bi vzela še enega sodelavca, ki sicer pozna vsa dejstva in je pripravljen za ta čas prevzeti breme večine dela.

Vem, da mi rešitve ne morete dati, mi pa vsaj lahko napišete svoje mnenje o vsem skupaj. Odločitev bo na koncu itak moja - takšna ali drugačna.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 8:24:08   
Oceania
Da.

(odgovor članu gajka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 8:29:40   
Anonimen
NE

(odgovor članu Oceania)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 8:41:40   
zmajaz
Jaz ti lahko povem samo svojo izkušnjo. V mojem poslu je tako, da firma, za katero delam, zaposluje predvsem prek avtorske pogodbe, ko že kar nekaj časa delaš, pa imaš morda kako majčkeno možnost, da te tudi redno zaposlijo. Ampak v mojem primeru, ko zanje delam od doma, ker bi se morala do pisarne vozit prek 100 km, to sploh ne pride v poštev. Zdaj sem se odločila, da bom odprla s.p. in moram reči, da sem ugotovila, da je to pravzaprav prednost pred tem, če bi bila redno zaposlena, saj bom lahko uveljavljala 25% normirane stroške, kar pomeni 25% neobdavčenega dohodka, kar pri plači ni mogoče, zato bo ta varianta zame ugodnejša, kot če bi me zaposlili - ker smo namreč plačani od tega, koliko naredimo, mi bo ostalo več, saj so pri plači prispevki in davki odbijejo od celotnega zaslužka, tu se mi bodo pa od 75% zaslužka.

(odgovor članu gajka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 9:01:41   
Angel_Tian
gajka, nič nisi napisala, s čim se sploh ukvarjaš. Zato ti povem na kratko samo mojo izkušnjo.

Pred prvo porodniško sem imela lastno firmo. Ukvarjala sem se z notranjo opremo, bila sem v bistvu notranji arhitekt. To je pomenilo delo nonstop. Če že nisem bila na terenu na ogledih objektov in meritvah, sestankih s strankami, sem pa doma risala načrte in se pripravljala na prezentacijo. Poleg tolikega dela so bile tudi večne finančne skrbi, saj sem seveda vse morala kriti sama (en primer: sem lahko recimo bila 3x pri kateri stranki, pa se oni na koncu vseeno niso odločili za nakup in to je potem pomenil zame sam strošek - tako za bencin kot za moj čas). Seveda so v poslu riziki in sploh, če se ukvarjaš s prodajo, ne moraš pričakovati, da bo vsak posel zaključen pozitivno...

V glavnem, že takoj, ko sem izvedela, da sem noseča, sem se odločila, da se po koncu porodniške zaposlim. Največja prednost je bila seveda urejen delovnik, samo od ponedeljka do petka, vikendi in prazniki prosti. Imam še celo to srečo, da delam v pisarni in delam vedno dopoldne. Pa tudi nekako bolj sigurno se počutim, ker vem, da nisem sama za vse. Vsaj tisti finančni pritisk je odpadel user posted image

Najbolj pomembno pa mi je seveda to, da imam vsako popoldne in vikende čas za otroka. Nikakor si ne morem predstavljati, da bi kar po porodniški nadaljevala tisti divji delovni tempo. Tega niti zdaj ne bi naredila, ko bo sin star 3,5 let (pa itak pričakujemo v mescu maju še eno štručko user posted image ).

Takole gajka, ena izkušnja v premislek user posted image



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 21:44:14   
onjamnv
Meni se pa ne zdi, da če imaš svojo firmo, imaš manj časa za otroka. Lahko ti povem iz lastne izkušnje ker sem delala v družinski firmi in nato sem se zaposlila nekje drugje. V domači firmi sem morala res nekaj delat tudi med porodniško, ampak ko pa sem začela delat pa sem si urnik urejala čisto po svoje. Npr otroke lahko greš kdaj prej iskat iz vrtca, če si sam bolan ne rabiš nobene bolniške, itd. Potem ko sem se zaposlila drugje sem videla to razliko. Sicer je tud odvisno kolko dela maš s svojo firmo in kje (ali doma ali na terenu). Ampak če delaš veliko doma in ne toliko na terenu, mislim da je lažje furat to kot pa službo- sploh če je osem ur.Finančne gotovosti pa ni danes nikjer več, morda razen še v javni upravi, v teh časih recesije.

(odgovor članu Angel_Tian)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 21:54:12   
Gina
Nekaj ne razumem - šefu očitno ne gre, če bi rad odpuščal, pa zmanjševal - pa ti ponuja veze, se pravi odjemalce? To dvoje ne gre skup. On sebi ne more odškrtnit še tistega, kar ima, ker če prestavi poslovne partnerje nate, jih sam nima. Tu nekaj ne štima. Četudi bi šef popolnoma zapiral dejavnost, še vedno nekaj ni ok. Zakaj zapira? Ker mu ne gre dobro?

Druga stvar je, če tebe to veseli in imaš dober občutek, da ti bo stvar laufala. Pa če si tip človeka, da je rad na svojem in dela zase, ne glede na vse, kar to potegne za sabo. Taki ljudje potem navadno tudi uspejo in se imajo hkrati čist fajn. Če ne pa nima smisla.

(odgovor članu onjamnv)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 21:54:59   
rija
gajka, tip bi se te rad rešil, pa prišparal na odpravnini.

jaz v to ne bi šla, sploh, ker si noseča.

ni šans. idi raje nekak na bolniško, da obdržiš vsaj približno višino porodniške, potem pa si vmes zelo, zelo aktivno išči ali posel ali drugo službo.



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu gajka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 21:58:36   
jakaracman

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Nekaj ne razumem - šefu očitno ne gre, če bi rad odpuščal, pa zmanjševal - pa ti ponuja veze, se pravi odjemalce? To dvoje ne gre skup. On sebi ne more odškrtnit še tistega, kar ima, ker če prestavi poslovne partnerje nate, jih sam nima. Tu nekaj ne štima. Četudi bi šef popolnoma zapiral dejavnost, še vedno nekaj ni ok. Zakaj zapira? Ker mu ne gre dobro?

To tudi mene zanima, saj veš there is no free lunch!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 22:00:15   
zmajaz
Ja - čisto tako je, da je vse odvisno od tega, kako dejavnost sploh imaš. Zme recimo je s.p. idealna oblika - delo doma za računalnikom, razporejam si sama, kdaj bom delala, spim, do kdaj mi paše (oziroma do kdaj mi otroci pustijo user posted image ), če mi paše, delam dopoldan, po želji popoldan ali zvečer, če se mi ne da, lahko pustim vse skupaj in grem na kavico s kolegico, ali v trgovino ... Finančno tudi ni problema - dela je dovolj, še kar v redu plačano, ostane mi pa več, kot če bi bila zaposlena, ker lahko uveljavljam stroške, ki jih pri plači ne moreš ...

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 24.11.2009 22:01:07 >

(odgovor članu onjamnv)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
24.11.2009 22:04:47   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Nekaj ne razumem - šefu očitno ne gre, če bi rad odpuščal, pa zmanjševal - pa ti ponuja veze, se pravi odjemalce? To dvoje ne gre skup. On sebi ne more odškrtnit še tistega, kar ima, ker če prestavi poslovne partnerje nate, jih sam nima. Tu nekaj ne štima. Četudi bi šef popolnoma zapiral dejavnost, še vedno nekaj ni ok. Zakaj zapira? Ker mu ne gre dobro?

Druga stvar je, če tebe to veseli in imaš dober občutek, da ti bo stvar laufala. Pa če si tip človeka, da je rad na svojem in dela zase, ne glede na vse, kar to potegne za sabo. Taki ljudje potem navadno tudi uspejo in se imajo hkrati čist fajn. Če ne pa nima smisla.


Glede vsega tega se pa strinjam z Gino in Rijo - če bo tvoj s.p. odvisen od "bivšega" šefa, si pa lahko v škripcih. Potem je morda bolje tole zavleči do porodniške in boš videla kako bo, po porodniški še pa vedno lahko odpreš s.p. in poskušaš sama vzpostaviti stike s strankami, če ne bo druge variante.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
25.11.2009 7:25:46   
gajka
Šef zmanjšuje obseg svoje firme zato, da bo ostal sam, ker bo pri neki veliki firmi vlekel mastne denarce na račun zunanjega svetovalca, pri tem pa ne sme imeti več svoje storitvene dejavnosti. Tako bi jaz s svojo firmo prevzela vse dosedanje storitvene posle (tukaj se seveda pojavi tisti ČE, ker mi nihče ne more garantirat, da se ne bo še katera druga firma poskusila vrinit). In s.p. me ne zanima, ker ne gre za male stranke in projekte v višini nekaj 100 ali 1000 €, ampak za večje zadeve, kjer je nastopati kot s.p. precej bolj tvegano kot biti d.o.o.
Šef mi sicer ponuja pomoč v obliki lobiranja dosedanjim strankam, za primerne % od posla seveda (ta del je najbrž ravno zaradi njegovega benefita tudi v njegovem interesu, vsaj dokler nekdo drug ne ponudi več...). Garancije za uspeh mi pa itak nihče ne more dati.

< Sporočilo je popravil gajka -- 25.11.2009 7:29:29 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
25.11.2009 8:28:00   
zmajaz
Ja če je pa tako - enostavno napiši seznam + in -: kaj lahko pridobiš in kaj lahko izgubiš če greš v to varianto, pa boš videla, kaj in kako. Ker je če tako, kot praviš, potem boš očitno itak po porodniški ostala brez službe.

Drugače pa če gre za res velike denarje se niti ne splača biti s.p. - saj ne vem več točno, koliko je že tista meja, vem samo, da je nižja od 20.000 eur dobička letno, da se ti ne splača več biti s.p. zaradi previsoke obdavčitve v primerjavi z d.o.o.-jem. Saj navsezadnjepa  lahko tudi sama odpreš d.o.o. namesto s.p. - postopek dandanes ni prav nič več kompliciran. Edina slabost d.o.o.-ja pred s.p.-jem je v tem, da je težje dobiti denar ven iz firme.

(odgovor članu gajka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
25.11.2009 9:09:54   
mate0ja
Nekateri odprejo svojo firmo brez vez, brez vizije kaj bodo počeli, brez nič. Pa jim uspe. Potrebna je volja, iznajdljivost, zavzetost do dela. Pa najpomembnejše je da imaš delo, ki ga opravljaš rada. Mal preračunaj koliko strank lahko največ dobiš od trenutnega šefa, koliko denarja mesečno lahko pričakuješ od posamezne stranke, ali boš od teh strank imela zadostne prihodke, da bo firma preživela vsaj do porodniške oziroma če boš lahko sodelavcu nakazovala plačo. Ko se vrneš iz porodniške greš lahko v akcijo in iščeš dodatne stranke... Zdej imaš šanso, če boš predolgo omahovala jo boš verjetno zapravila in po porodniški boš še vedno brez službe. Kot pravim, če ti dohodki iz naslova poslovanja s partnerji, ki so ti lahko dodeljeni dovolj visoki, da firma preživi do konca tvoje porodniške le pogumno odpri SP. Hkrati ti dam še namig. Zavod za zaposlovanje vsem nezaposlenim, ki odprejo svoj SP da 3000€ nepovratnih sredstev. Res pa je da bi mogla že kak mesec pred odprtjem SP dat odpoved oziroma jo dobit.


_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ustanovitev firme - da ali ne?
25.11.2009 9:12:29   
Anonimen
Svoja firma ja, če imaš namen delat na tem, da boš v določen času nabrala povsem svoje stranke - da torej tvoje delo (ali karkoli drugega) ne bo odvisno od dobre volje drugih.

To je meni en tak pomemben nauk v tem letu in še mal, odkar imava svojo firmo: pomagaj si sam in bog ti bo pomagal.

Še to sem se spomnila: če bi kot moje stranke prevladovale pravne osebe, potem v ustanovitev svoje firme ne bi šla, ker se neplačane obveznosti s strani strank zelo hitro poznajo. Od fizičnih oseb že še kaj izterjaš, od pravnih je pa težje.
Razen če je glaven naročnik država, potem bo plačilo na računu točno 30-i dan user posted image .

< Sporočilo je popravil Ankica -- 25.11.2009 9:16:18 >

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Ali po vašem mnenju nardijo carki rez tudi v drugo?
Rosana29



Da (74%)

Ne (26%)


Število vseh glasov: 262

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!