Anonimen
|
Sama imam normaln kislo lasišče, vendar sem imela pred enimi 10 leti eno obdobje ful prhljaja. Sem svojga frizerja mal povprašala, pa je blo prvo, kar me je vprašal, če sem kaj bolj živčna. In res, takrat sem imela obdobje polno stresov, kar se mi je poznalo tudi na lasišču. Za lasiče je zelo dober domač jabolčni kis, ki ga naliješ v lonec, toliko, da malo pokrije dno in doliješ kaj kak liter vode in si čisto na koncu s tem glavo spereš. Ko se lasje posušijo, nič ne smrdi po kisu, ti pa lasišče dobro uravnava. Nekaj sem prekopirala, če vam bo kaj v pomoč. "Da bi lasje bili videti lepi in sijoči, morajo biti predvsem zdravi. Splošno znano je, da je na povprečnem človeškem lasišču približno 300.000 las, ki zrastejo okoli 1 centimeter na mesec. Dnevno pa nam odpade povprečno 100 do 200 las. Zaradi hormonskega nihanja v telesu in spreminjanja letnih časov se pogosto zgodi, da pri česanju na glavniku opazite več las kot sicer. Izpadanje las lahko ustavite z izbiro regeneracijskega šampona, ki krepi poškodovane lase in pospešuje njihovo rast. Zmeraj pa so dobrodošli tudi preverjeni domačih recepti za zdrave in lepe lase. Za večji sijaja in volumen vaših las: jabolčni kis. V približno 4dcl tople vode zmešajte polno jedilno žlico jabolčnega kisa. To mešanico nato zlijete na šamponirane lase. Mešanica iz kisa bo še bolje delovala, če boste odteklo mešanico ujeli nazaj v skledo in jo ponovno prelili čez lase, trikrat ali štirikrat zapored. Ta mešanica bo obnovila naravno ravnotežje vaših las in jim dodala sijaj, ter mehkobo. Nežni lasje bodo pridobili na moči in vitalnosti. Za suhe lase: Nega s toplim oljem. Za pripravo nege za suhe lase vlijete 1/4 skodelice olivnega olja v keramčno skodelico. Skodelico postavite v posodo z vročo vodo in pustite, da se olje ogreje. Z rokami nanesite olje na mokre lase, in pustite delovati 3 - 5 minut. Lase si nato dobro umijte s šamponom. Po oljni negi bodo vaši lasje mekhejši in imeli bodo večji sijaj. Za živahne in neubogljive lase: jogurt in jajce. V keramični posodi zmešajte 4 žlice navadnega jogurta in eno jajce. Po šamponiranju, mešanico nanesite na lase in masiraj v lasišče, od korena do konic. Pustite stati 10 - 15 minut, nato pa lase dobro sperite z malčno ali hladno (ne vročo) vodo. Ta recept se še posebej dobro obnese kot nega za suhe lase, saj preprečuje, da lasje neukročeno letijo sem in tja. Za mastne lase: lubenica in kumarice. V mešalniku zmeljite 2 - do 3 kumarice ali 2 do 3 kose lubenico in maso nato nanesite na sveže šamponirane lase. Pusti stati vsaj 15 minut, nato pa lase dobro sperite z veliko mlačne vode. Vaši lasje bodo videti bolj suhi, sijoči in vitalni. Seveda pa je lase potrebno hraniti tudi od znotraj. Pomembna je zdrava prehrana ter predvsem dovolj velike količine vode. Prehrana bogata z vitamini in esencialnimi maščobnimi kislinami bo za vaše lase naredila čudeže. Neživahni lasje so najpogosteje rezultat nepravilne in nezdrave prehrane, s katero ne dobite dovolj vitaminov in mineralov. Zato v prehrano vsak dan vključite pet porcij sadja in zelenjave. Suho lasišče s prhljajem je običajno znak pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin v telesu. V svoj prehranski režim vnesite več: rib, avokada in oreškov, še posebej mandeljnov, lešnikov in orehov. V borbi s prhljajem pomaga tudi cink, katerega je največ v školjkah, jajcih, polnovrednih žitaricah in rjavem rižu. Lasišče, ki je rdeče in srbeče je znak prevelikega odstotka sladkorja in soli v prehrani. Povečano izpadanje las je lahko posledica pomanjkanja železa. Največ železa najdemo v rdečem mesu, rumenjaku, listnati zelenjavi in jagodičevju. Vitamini iz skupine B so izjemnega pomena za zdravje las, kože in nohtov. Največ vitaminov iz skupine B najdete v rdečem mesu, mleku in mlečnih izdelkih, kot sta jogurt in sir, v jajcih, rjavem rižu, žitaricah in zeleni zelenjavi."
< Sporočilo je popravil Repka -- 2.11.2009 13:40:16 >
|