zmajaz
|
Ja - tudi se je zgodilo, da je jokala. Bilo je pa tako - če je jokala, sem šla takoj nazaj k njej in jo še malo božala, da se je umirila in zaspala. Imela je pa tudi enih parkrat obdobja, ki so trajala 2-3 dni, ko se je spomnila, da ona pač ne bi šla spat. Takrat se je histerično drla in tudi božanje in tolaženje ni pomagalo nič - oziroma se večinoma sploh niti ni pustila božati, ker ona se je pač odločla, da še enostavno noče spat, čeprav je bila že njena ura (dajemo pa jo spat vedno ob isti uri). V tem primeru sem šla enostavno ven in jo pustila nekaj minut jokati. Čez par minut sem šla nazaj in potem se je pustila božati, se hitro umirila in zaspala. Ni pa nikoli bilo tako, da bi jo enostavno ignorirali in jo pustili, da celo večnost joka, dokler ne obupa. Čisto brez joka pa ne gre no - tudi meni se je srce trgalo, ko je histerično tulila in klicala "mami, mamica", pa kaj naj bi? Ji takrat, ko ni hotela spat popustila in vzela ven? Ker ona ni jokala zato, ker je hotela, da sem ob njej, ampak ker sploh ni hotela spat. Pravzaprav smo tudi to napako že naredili, in sicer ko ni hotela spat popoldan in je jokala in jokala in smo že neštetokrat šli nazaj k njej, potem smo pa rekli, ok, pač danes ne bo šla spat popoldan. In kaj je bilo potem - isto ni hotela iti spat naslednji dan, potem že zvečer ne itd. Pa da ne govorimo, da je bila cel dan sitna da groza, ker 1,5 leta star otrok še enostavno mora spati čez dan vsaj kako urco. Takrat sem se odločila, da ni popuščanja - ko je čas za spat se gre spat in pika. Se je še tu in tam (res zelo zelo redko) zgodilo, da je probala trmarit, ampak nismo popustili in zdaj že več mesecev ni nobenih težav za spat ne čez dan in ne zvečer. In splačalo se je vztrajati, ker obdobja trme nikoli niso trajala več kot 2-3 dni, zatem jo je pa bilo spet pravi užitek spravljati spat, brez vsakega stresa zanjo in za nas. Že ko jo vprašaš, kam gre zdaj Sara, reče, da gre spančkat, jo daš v posteljico, večinoma je prav dobre volje in nasmejana, še par minut poklepetaš z njo, potem pa greš in reče "lahko noč mami, pridno pančkaj" in je to to. Splača se naredit red, ker če je red, ni stresa ne za otroka, ne za starša.
|