|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   prvi mesec v vrtcu
5.10.2009 18:07:02   
čmrgelj
Išem mnenja in nasvete kako ravnati, saj ne vidim več kako naprej?!
1.
Septembra sem dve leti in pol starega sina prvič peljala v vrtec. Uvajalnih uric s starši ni bilo, otrok je prvi dan v vrtcu vstal 1 uro, drugi dan 2 uri, potem pa kar celodnevno, tak je bil režim vrtca. user posted image

2.
Ker pa se moj sin ne prehranjuje rad, sem o tem obvestila vzgojiteljico, jo prosila skoraj ob vsakem prihodu v vrtec naj popazi, da bo vsaj nekaj pojedel, ob prihodu po sina sem se vedno pozanimala ali je kaj jedel - vedno isti odgovor ˝ja no malo je pomešal˝. user posted image
Zaradi tega sem prosila če lahko pridem v vrtec v času kosila, da bi bila z njim in da vidim kako poteka prehranjevanje.

V skupini je 15 ortrok starih od 2 - 4 leta in vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice. ( v skupini so samo otroci ki so prvič prestopili prag vrtca)
Kar je sledilo me je šokiralo do konca.
Za kosilo so imeli pire krompir, čufte v omaki in paradižnikovo solato. Vsi otroci so sedeli za mizo, razen enega fanta ki se je v kotu jokal user posted image in hotel mamico, obe sta si dali opravka z razdeljevanjem hrane, krompirja so dobili za dve veliki žlici, eno malo čufto, ko pa sta razdeljevali solato je vzgojiteljica rekla, da solate ni treba pojesti če jo ne marajo, da ponudit jo morata zaradi tega ker je plačana (kaj briga male nedobudneže ali je plačana ali ne) in to še ni vse - pomočnica je pripravila tudi krožnik za fanta ki je jokal ga postavila na mizo med druge otroke, fantu pa niti ni pokazala kje ima krožnik, nakar si je še sama sebi naložila hrano in se vsedla v tisti kot kjer je ta fant jokal, prišel je do nje in povsej verjetnosti je mislil da je to zanj, mu sorno odgovori da on ima pa krožnik tam in pokaže na mizo, si mislite kako je šele potem jokal.
Pričakovala sem, da ko bo hrana razdeljena, da bo vsaj ena malo pogledala ali so si otroci vsaj zrezali čufto ali rabi kdo pomoč -  NE, ko je prvi rekel da ima dovolj so že hiteli z omivanjem in pripravo na spanje, no seveda saj ko so otroci v postelji vzgojiteljica zapusti skopino in z njimi vstane samo pomočnica do prihoda staršev.user posted image
Ko po treh tednik vsaj mislim dotolmačim vzgojiteljici, da brez pomoči moj sin skoraj nič ne  bo pojedel, mi je bilo naročeno naj vsak dan prineseva s seboj kruh ki ga je vajen, seveda sedaj s seboj nosiva kruh da vsaj nekaj poje, če poje.
GROZA ME JE POSTITI OTROKA OD 7.30 DO 14.30 V VRTCU ČE VEM DA SKORAJ NIČ NE JE
3.
Zaradi problemoz z prehranjevanjem sem sina hodila iskat po kosilu in mu doma dala kosilo (pojedel ni nič manj kot običajno poje doma čeprav je pred desetimi minutami jedel kosilo v vrtcu, doma smo namreč zraven vrtca)
No po enem mesecu smo se odločili da sina pustim tudi na počitek, na govorilnih urah sem se o prehrani vse še enkrap pomenila, močno upam da bo to obrodilo sadove?!
Ampak to še ni vse, na govorilnih urah se dogovoriva da sin od sedaj naprej vstane tudi na počitku, povem ji da je vajen spati z dudo in plišasto igračko, ki jo bo vedno imel s seboj v nahrbtniku, da pa mu dude že zjutraj v igralnico ne bom dajale, ker bi jo želel imeti ves čas in da naj mu po kosilu ko je na vrsti počitel le da dudo in igračo ker brez tega ne bo zaspal.
IN POGLEJTE TO KO PRIDEM PO SINA JE DUDA IN IGRAČA ŠE VEDNO V NAHRBTNIKU.

Res ne vem več kaj naj naredim, ali se jim sploh kaj splača govorit, saj tako in tako nič od željenega ni storjeno.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: prvi mesec v vrtcu
5.10.2009 19:19:41   
soncnica 3
vem, da ti je hudo za otorka, če ni pri vzg. nič zaleglo, pa pojdi do nadrejenih in prijazno povej, da ne zahtevaš nemogoče ampak samo osnovno!!!!!
srečno

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 2
5.10.2009 19:24:06   
loncica
V našem vrtcu otrokom pomagajo jesti, dokler pač sami ne znajo. Za dudo so nam tudi povedali, naj jo podpišemo in pustimo tam, da jo dobijo v času spanja. Jaz kar jih prosim, to upoštevajo.

Če boš videla, da pogovor še ni obrodil sadov, pojdi do ravnateljice. Res zahtevaš samo osnovno, do tega je tvoj sin upravičen.

(odgovor članu soncnica 3)
Neposredna povezava do sporočila: 3
5.10.2009 20:17:09   
Spark
Ko sta šli moji pupi v vrtec, sta vzgojiteljici pomagali, sem pa tja kakšno žliško dat v usta, ampak načeloma so otroci sami jedli. Se spomnim, ko moja tamala, ki je jedec, ni hotela prav ni poskusiti, vzgojiteljica, pa se je zraven pačila kako naj je.
Še sedaj nisem prepričana, ali sploh kaj poje ali ne.
Pri ta starejši, ki bo 5 decembra je pa zdaj čisto druga zgodba. Vzgojiteljica jim ponudi otroci pa ali pojejo ali pa ne. Pa še zbirajo lahko kaj jim bo dala na krožnik, al samo krompir, al samo meso ali pa oboje. Kar je meni tudi tak tak.

(odgovor članu loncica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
5.10.2009 20:44:42   
čmrgelj
Hvala vsem ki ste mi še danes uspeli kaj napisati.

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 5
5.10.2009 21:40:07   
frutka_
Izpiši ga iz vrtca. Pol pa ga tudi v OŠ ne vpiši, ker tudi tam ne bo čisto tako kot boš želela.

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
5.10.2009 21:50:32   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu frutka_)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
6.10.2009 8:30:28   
kristinaj
ravno z enim otrokom se ne morejo vedno ukvarjat, če je ostalih 14 lačnih in potrebnih pomoči pri kosilu. fant ima pač krizo in ko bo mimo se bo na vrtec lepo navadil in začel jesti.

tudi tvoj, če bo lačen bo jedel, ne boj se...

tudi moja dva sta prvič v vrtecu in nimam pripomb. vzogjitelijce in pomočnice so super, ko je čas za kosilo jim kosilo razdelijo, če je treba razrežejo na koščke in jim pomagajo. ta malega še pitajo, ker ne zna sam jesti. ta velika pa zna in mislim, da nima težav. se pa morajo naučiti tudi samostojnosti in jih ne morejo večno pitat, kar popolnoma razumem, zato jima ko jih grem iskat nesem vsakemu pol žemljice, če sta lačna jo pojesta če ne pa ne in počakata večerjo..
pliške ima samo ta mali za spat in dudo tudi, ne komplicirajo nič, samo napisat moraš ime, da vedo katera je od koga....

kaj je pa narobe če je v vrtecu zaspal brez dude.. kar vem jih v tej starosti poskušajo odvadit....

ne se sekirat, se bo navadil....

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.10.2009 11:14:41   
Anonimen
No, tut jst sm mnenja, da je potrebnom najprej poskrbeti za to, da so otroci siti. Pri nas se pri mlajših otrocih vzgojiteljica in pomočnica v času obrokov vsedeta med otroke in jim pomagata pri hranjenju. Sedaj ko je šel mali v naslednjo skupino (2-4 leta), tem mlajšim še vedno pomagajo (na začetku obroka jim pustijo, da se kolikor toliko nahranijo sami, proti koncu jim pa še one pomagajo postrgat hrano). Če bi jst vidla, da z mojim otrokom delajo tako kot si opisala ti, bi se sigurno pritožila. Prvo bi probala na nivoju vrtca in če ne bi šlo, bi šla pa više. Ma kaj se pa grejo odrasle ženske, ki delajo z otroci, pa poskrbijo sam za to, da so njihove riti site. Svašta!

(odgovor članu kristinaj)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
6.10.2009 11:18:44   
Anonimen
Aja, še dude. Tut pri nas jih v tej starostni skupini odvajajo od dud, ampak postopoma. Našemu jo naprimer sedaj ne dajo med igranjem, za spanje jo pa še ima. Ampak so me o tem prej obvestile. Ko mu jo bodo nameravale ukint še med spanjem, mi bodo pa spet prej povedale. In men je to fer play. Naj delajo po svojem sistemu (saj preživijo ogromno časa z našimi otroci in jih kr precej dobro poznajo), ampak naj me o teh stvareh tudi obveščajo.

< Sporočilo je popravil jaknik1 -- 6.10.2009 11:19:13 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
6.10.2009 11:58:48   
čmrgelj
Kar se tiče mojega prvega opisa je vse čisto res in še kaj bi lahko dodala. Res je da je moj sin za prehranjevanje problematičen delal bi vse drugo samo jedel ne bi ker za to po njegovo ni časa, parav zaradi tega se moramo drugi toliko bolj potruditi da vsaj nekaj poje ker je njegova teža že tako in tako na minimumu, ga še vedno vozim k pediatrinji vagat ker je presuh . jesti pa noče sam, o tem je bila vzgojiteljica obveščena in se niti malo ne potrudi.
Kar se pa tiče ninic, jih rabi samo za spanje ker drugače ne spi, in tudi ni spal, pa tudi mislim če naročiš naj mu jo dajo da to ne more biti tak problem.
Pred vstopom v vrtec smo bili že na pol poti da bi šel iz plenic, in kje smo sedaj z razvojem za 3 mesece nazaj. Marsikaj smo se naučili čez poletje, odvajanje od plenic in govorjenje je bilo že tudi zelo lepo in razločno - sedaj pa ga komaj kaj razumemo.
Saj vrtec je menda za to da naše malčke naučijo osnovnih življenskih stvari, ne da tisto kar zna potlačijo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.10.2009 14:36:05   
ronja
Kako se pritožiti in narediti, da te vzgojiteljice upoštevajo, ne vem, ker nimam teh izkušenj (še nista v vrtcu, to ti bojo druge razložile...) zato ti pa lahko dam samo par praktičnih nasvetov, kaj naredit, pa kako malega vodit, da bi mu bilo mogoče lažje (ker dostikrat je otroke lažje spremenit kot odrasle):

- doma delaj čim manj cirkusa okoli hrane  in probaj ga navadit, da sam je. Te razumem, da te skrbi zanj, ker je prelahek, vendar pa dostikrat naša zaskrbljenost naredi samo še večjo štalo pri otrocih... Poizkusi za 14 dni ne gledat, koliko poje, ne se sekirat, ne ga silit, ne mu nonstop nekaj ponujat, ne mu dajat prigrizkov med obroki... Da bo spoznal občutek lakote in ugotovil, da je fino, če se potem naje.  Potem mu naredi prehranjevanje zanimivo: naredi šotor, da bo tam not jedel, povabi prijatejlčke, da bojo skup jedli, naredi mini pice v obliki ure, zelenjavo v obliki metuljčkov, itd... Kuhajta skupaj, naj ti pomaga olupit čebulo in česen, naj ti prinese jabolka iz košare,... Tako otroci dostikrat lepo sodelujejo; moj nečak ne je NOBENEGA SADJA - pa vendar: ko je bil na obisku pri nas, sva skup delala sadne kupe in je lepo jedel zraven mene, medtem, ko sva pripravljala - ko pa je dobil kupo in je bila njegova mami zraven, pa seveda spet ničuser posted image
- za v vrtec mu naredi razne "finger food" - torej male grižljajčke, mini mafine (slane ali sladke), mini slane potičke, ma, karkoli, kar lahko je s prsti - to verjetno zna pri 2,5 letih... Pa naj mu to dajo, da ne bo non stop na kruhu. Potem mu povej, da lahko poizkuša to namočit v omako, ki jo dobi pri kosilu - in mu tudi doma tako postreži, da bo navajen
- plišasto igračko mu daj že takoj v roke, da jo bo ves čas imel pri sebi - saj mu ne bo škodila - tako ne bosta odvisna od volje vzgojiteljic, da jo bo dobil
- če bo v vrtcu zaspal brez dude, super. Če ne, se bodo vzgojiteljice prej ali slej verjetno spomnile na dudo, saj bo tako njim lažje...  Ti jo daj s sabo v nahrbtnik, pliškota pa direkt njemu, pa je. Saj otroci kar razumejo - mi smo na morje "pozabili " vzet dudo - sem ji povedala, da smo jo pozabili, da je čisto res ni in ni težila in lepo spala brez nje.
- s plenicami zaenkrat malo počakajta, po mojem... Naj ne bo preveč stresov naenkrat.

PS: ne zagovarjam vzgojiteljic, samo ne vem, kako se bosti z njimi, če so takšne - ker pač še nisem bila v tej situaciji- zato ti pač ponujam alternativne nasvete...ki niso nezdružljivi s pritožbo ali pa pogovorom z vzgojiteljicami.

< Sporočilo je popravil ronja -- 6.10.2009 14:37:13 >

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.10.2009 15:11:35   
Tira
Ronja pod tvoj post se lahko samo podpišem. Se strinjam z vsem.user posted image

Glede pleničk oz odvajanja... vedi, da je vrtec oz uvajanje za otroka šok in posledice tega so ponovno lulanje v pleničke ali hlačke in tudi "nazadovanje" otroka. Verjemi, da ko se bo navadil na vrtec bo napredoval za dvakrat več, kot bi drugače. Glede dude in ninice se ne sekiraj, lahko da je v vrtcu niti ne potrebuje. Če je zaspal brez nje, mu je verjetno niso nosile in tišale v usta. Veliko otrok se v vrtcu obnaša čisto drugače kot doma. Doma npr. potrebujejo veliko več (dudo, ninico, božanje...) v vrtcu pa lmogoče ahko zaspi brez vsega. Tam je čisto drugo okolje. In verjamem, da če bi se otrok jokal in potreboval dudo, bi jo vzgojiteljice hitro našle user posted image
Glede otročka, ki je jokal v kotu, ne moreš sodit, ker niti ne poznaš ne njega, ne situacije zakaj je bil tam in jokal. To prepusti vzgojiteljicam in se posvečaj svojemu otroku.
Tudi jz bi ti svetovala, da se ne obremenjuj toliko s prehrano... pusti času čas in ne pričakuj preveč na samem začetku. Vse se bo poštimalo, samo da se otok navadi vrtca. Predstavljaj si kako bi bilo, če bi ga že prve dni v vrtcu še s hrano posiljevali user posted image  Najprej uvajanje, nato pa vse ostalo...

Skratka glavo pokonci, čez dober mesec bo situacija čisto drugačna.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
6.10.2009 16:08:03   
čmrgelj
ronja in tira res vama obema hvala, če so me katere besede potolažile so me vajine, bom poskusila in se držala nasvetov ki sta mi jih dale. res še enkrat hvala

(odgovor članu Tira)
Neposredna povezava do sporočila: 14
7.10.2009 8:57:07   
oka
IZVIRNO SPOROČILO: čmrgelj

Išem mnenja in nasvete kako ravnati, saj ne vidim več kako naprej?!
1.
Septembra sem dve leti in pol starega sina prvič peljala v vrtec. Uvajalnih uric s starši ni bilo, otrok je prvi dan v vrtcu vstal 1 uro, drugi dan 2 uri, potem pa kar celodnevno, tak je bil režim vrtca. user posted image -tako je bilo pri mojem ta starejšem in priznam, da se dolgo ni privadil na vrtec. Mala madam je imela 14-dnevno uvajanje skupaj z mano in nikoli ni bil problem zaradi vrtca.

2.
Ker pa se moj sin ne prehranjuje rad, sem o tem obvestila vzgojiteljico, jo prosila skoraj ob vsakem prihodu v vrtec naj popazi, da bo vsaj nekaj pojedel, ob prihodu po sina sem se vedno pozanimala ali je kaj jedel - vedno isti odgovor ˝ja no malo je pomešal˝. user posted image
Zaradi tega sem prosila če lahko pridem v vrtec v času kosila, da bi bila z njim in da vidim kako poteka prehranjevanje.-z malo madam sem imela enak problem. Bila je ultra neješč otrok. Vzgojiteljici sem to povedala. Rekla mi je,da bo v vrtcu gotovo jedla. In res, čez malo manj kot mesec dni je mala pridno jedla, še repete je hotela imet. Zgledi vlečejo in ko je videla, da drugi otroci jejo je jedla še sama. Daj času čas.

V skupini je 15 ortrok starih od 2 - 4 leta in vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice. ( v skupini so samo otroci ki so prvič prestopili prag vrtca)
Kar je sledilo me je šokiralo do konca.
Za kosilo so imeli pire krompir, čufte v omaki in paradižnikovo solato. Vsi otroci so sedeli za mizo, razen enega fanta ki se je v kotu jokal user posted image in hotel mamico, obe sta si dali opravka z razdeljevanjem hrane, krompirja so dobili za dve veliki žlici, eno malo čufto, ko pa sta razdeljevali solato je vzgojiteljica rekla, da solate ni treba pojesti če jo ne marajo, da ponudit jo morata zaradi tega ker je plačana (kaj briga male nedobudneže ali je plačana ali ne) in to še ni vse - pomočnica je pripravila tudi krožnik za fanta ki je jokal ga postavila na mizo med druge otroke, fantu pa niti ni pokazala kje ima krožnik, nakar si je še sama sebi naložila hrano in se vsedla v tisti kot kjer je ta fant jokal, prišel je do nje in povsej verjetnosti je mislil da je to zanj, mu sorno odgovori da on ima pa krožnik tam in pokaže na mizo, si mislite kako je šele potem jokal.
Pričakovala sem, da ko bo hrana razdeljena, da bo vsaj ena malo pogledala ali so si otroci vsaj zrezali čufto ali rabi kdo pomoč -  NE, ko je prvi rekel da ima dovolj so že hiteli z omivanjem in pripravo na spanje, no seveda saj ko so otroci v postelji vzgojiteljica zapusti skopino in z njimi vstane samo pomočnica do prihoda staršev.user posted image
Ko po treh tednik vsaj mislim dotolmačim vzgojiteljici, da brez pomoči moj sin skoraj nič ne  bo pojedel, mi je bilo naročeno naj vsak dan prineseva s seboj kruh ki ga je vajen, seveda sedaj s seboj nosiva kruh da vsaj nekaj poje, če poje. -s solato je tako, da je večina otrok ne je in bi bil cel kažin, če bi vzogjiteljica otroke silila s tem. Mora pa jo dati na mizo, ker je del jedilnika. Hitro bi se našel starš, ki bi rekel, da zakaj ne dajo solate, ko pa jo plačujejo. Načeloma pa naj se otrok ne bi sililo z ničemer. Če nočejo jest pač nočejo. Ampak to je nekaterim težko dopovedat in potem starši stokajo, da so otroci v vrtcu lačni. Da pa nočejo jest, tega pa ne vzamejo v obzir, še manj pa bi bili zadovoljni, da se otroka sili. Kje je potem rešitev?
In še okoli tega, da gre vzgojiteljica po kosilu domov. Pomočnica in vzgojiteljica ponavadi (vsaj tako je pri nas) začneta delati ob različnih urah. Npr. včasih naša vzgojiteljica odpre vrtec, vzgojiteljica pa pride ob 7-ih ali 9-ih. Tako prva zaključi ob dvanajstih ali enih, druga pa ob treh oz. ima še ta pozno skupino. Tako, da to, da je šla vzgojiteljica domov po kosilu pomeni, da je bila med prvimi v vrtcu in se je iztekel njen 8-urni delavnik.

GROZA ME JE POSTITI OTROKA OD 7.30 DO 14.30 V VRTCU ČE VEM DA SKORAJ NIČ NE JE -Slej ko prej bo začel jesti. Najslabše kar lahko narediš pa je, da ga okoli tega ujčkaš in pričakuješ, da se bo vzgojiteljica z njim borila za vsak grižljaj. Ima še vsaj 19 drugih otrok in en par rok.
3.
Zaradi problemoz z prehranjevanjem sem sina hodila iskat po kosilu in mu doma dala kosilo (pojedel ni nič manj kot običajno poje doma čeprav je pred desetimi minutami jedel kosilo v vrtcu, doma smo namreč zraven vrtca)
No po enem mesecu smo se odločili da sina pustim tudi na počitek, na govorilnih urah sem se o prehrani vse še enkrap pomenila, močno upam da bo to obrodilo sadove?!
Ampak to še ni vse, na govorilnih urah se dogovoriva da sin od sedaj naprej vstane tudi na počitku, povem ji da je vajen spati z dudo in plišasto igračko, ki jo bo vedno imel s seboj v nahrbtniku, da pa mu dude že zjutraj v igralnico ne bom dajale, ker bi jo želel imeti ves čas in da naj mu po kosilu ko je na vrsti počitel le da dudo in igračo ker brez tega ne bo zaspal.
IN POGLEJTE TO KO PRIDEM PO SINA JE DUDA IN IGRAČA ŠE VEDNO V NAHRBTNIKU.- Mogoče pa sin tega in potreboval oz. je lahko zaspal brez dude in igrače. Veš otroci se znajo v vrtcu vesti čisto drugače kot doma. Je bil naspan in zadovoljen?

Res ne vem več kaj naj naredim, ali se jim sploh kaj splača govorit, saj tako in tako nič od željenega ni storjeno. -20 otrok, 20 parov staršev, 20 spiskov želja in 2 vzgojiteljici. Ok duda je ena taka malenkost ampak ni vedno samo duda pa igračka na spisku želja. V vrtcu morajo delovati kot skupina, če hočejo kaj od tega odnesti, zato je treba spoštovati tudi določena pravila, ki verjetno ne veljajo zato, da bi bilo vzgojiteljicam luštno. In če bi bila upoštevana vsaka želja, bi bil ta sistem porušen. Ti lahko doma z enim otrokom furaš svoj sistem in princip, v večji skupini pa je treba najti nek kompromis in biti pripravljen tudi na prilagajanje. V konči fazi je to dobro ne samo za skupino ampak tudi za otroka. Vzgojiteljice niso tam, samo zato, da bi upoštevale vaše želje ni napotke ampak zato, da nudijo vašim otrokom varstvo v času, ko ste v službi. So nekako v službi otrok in ne v vaši službi. Prej, ko si boste to dopovedali, lažje vam bo. Če pa je tako grozno pa si umislilte privat varuške, ki bojo samo in izrecno v vaši službi.

< Sporočilo je popravil oka -- 7.10.2009 9:02:14 >

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 15
7.10.2009 13:45:44   
TiaSara
Oka, tvoj odgovor je slišati tako, kot da tale mamica ful komplicira in želi nemogoče, pa gre samo za osnovne potrebe, ki bi jih v vrtcu pričakoval.
Pri nas so dude sicer hitro ukinjali ampak izrecno je bilo rečeno, da se ob uvajanju pusti vse take tolažilne zadevice. Odvajanje pride na vrsto malo kasneje.
In tudi to se mi ne zdi prav, da vzgojiteljice ne pomagajo jesti otročkom - dobro, kasneje, ko je vse utečeno že, na začetku pa bi res lahko malo priskočile na pomoč. Naš mali je bil star komaj dobro leto in dve vzgojiteljice sta uspeli nahraniti vse malčke v skupini. Pač eno žlico enemu, drugo drugemu... Vedno se potrudita, da malčki pojedo čim več sadja, zelenjave... in pri tem nikogar v nič ne silita...
Ko berem, kako je pri nekaterih drugih, sem res vesela, da jih imamo, ker sta zlati!

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
7.10.2009 15:13:33   
oka
Oka, tvoj odgovor je slišati tako, kot da tale mamica ful komplicira in želi nemogoče, pa gre samo za osnovne potrebe, ki bi jih v vrtcu pričakoval.

Moj namen ni bil kritiziranje ampak sem hotela povedat, da je tudi druga plat zgodbe, da ni vse tako črno-belo. Nekaj je pogled skozi oči starša, ki ni vedno realen ampak zamegljen s skrbjo (tudi pretirano za otroka). Vem, ker sem sama taka. Ne trdim, da je vedno vse oh in sploh v teh naših vrtcih ampak včasih je treba pogledati tudi iz druge perspektive.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
7.10.2009 16:02:13   
Brisani uporabnik

(odgovor članu oka)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
7.10.2009 17:10:31   
tinaaja
Glede ninice in dude za spanje - pri moji ta veliki sem lepo videla, kako razlicno otrok odreagira doma ali kje drugje. Doma smo imeli cele stale glede uspavanja in spanje, pri varuski bp. Tako da tukaj bi morda celo probala raje po sistemu, da mu dajo dudo in ninico le, ce ne bi mogel zaspati brez.

Pri hranjenju pa je meni normalno in edino pravilno, da se vzgojiteljica potrudi pri hranjenju novo uvajajocih otrok ("ta strari" so ponavadi ze uvedeni oz vedo, kje pri hranjenju kateri potrebuje pomoc). Nasa sicer zna jesti sama, ampak jo velikokrat zmanjka na koncu obroka, enostavno potrebuje nekoga da ji se malo pomaga. In to mi vzgojiteljica pove : koliko je jedla in kaj ter a je sama al so ji malo pomagali. IN so veseli, da npr poje celo juho z njihovo pomocjo. Aja, stara je 2,5let. In dve popedenata 19 otrok bp. Pri ans v vrtcu (tudi skupina 2-4) jima oni dve razrezeta vse, kar je potrebno razrezat (cmoki, meso,..).  In otroku dajo jesti tisto,kar mu je svec - tako vcasih zvem, da je pojedla malo juhe in 3 kroznike solate, glavne jedi pa ni hotela. In to mi je ok, vazno, da nekaj poje. Ce bo lacna, bo nadoknadila doma. Tudi mlecnih zadev ne mara, zato sem prosila, da ji zmeraj ponudijo sicer karkoli mlecnega, ampak da ce noce, da naj ji dajo kos kruha.

Vecina otrok ima neko specifiko in ce mamica izrecno opozori na nekaj, je prav, da je vzgojiteljica pozorna na to in da se potrudi po svojih naboljsih moceh.

Preden si bila spočeta, sem si te želela, še preden si bila rojena, sem te ljubila in komaj si se rodila, bi zate umrla. To je čudež življenja. /Maureen Hawkins/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 19
7.10.2009 18:00:24   
pelin
Ko tole berem, sem pri nekaterih postih kar malo žalostnauser posted image ....Zakaj nekateri delate iz svojih otrok invalide, če to niso!! Dosledno pitanje otrok pri treh letih?! Toliko stari otroci so ponavadi sposobni početi še vse  kaj drugega kot samostojno jesti....Triletniki spadajo že v drugo starostno skupino in temu sledi, da jih je v skupini lahko tudi 24!! Potem pa si predstavljajte prehranjevanje v skupini, če bi bilo potrebno vse pitati in za vsakim skakati z žlico.Ne vem no, ampak po mojih izkušnjah so otroci tako veseli vsakega osebnega dosežka, da se jih splača spodbujati k samostojnosti. Tisti, ki so pri teh letih še tako nebogljeni, so velikokrat žal zasmehovani tudi iz strani vrstnikov, ki so bolj samostojni...Soncica pa ne vzet to osebno, prosim, tvoje besede so me le spomnile na številne primere v vrtcu, ko posamezniki pri skoraj vsaki  stvari pravijo, da je ne zmorejo narediti...zraven pa so še tako žalostni in zafrustrirani, da ti je kar hudo. V vrtcu od otrok ne zahtevajo stvari, ki jih ne zmorejo in nihče ne bo zahteval, da zna vaš triletnik že Pitagorjev izrek...Osnovno skrb zase (samostojno prehranjevanje, umivanje rok, obuvanje copat in čevljev na ježka...), pa naj bi triletniki že obvladali.Dajte jim možnost, boste videli da bo šlo.
Čmrgelj, glede tvojega dogovora z vzgojiteljico  glede dude in igračke, bi pa tudi mene jezilo, ker bi dobila občutek, da se ne drži dogovora oziroma, da se ne da nanjo zanesti...Ronja ti je kar dobro svetovala, mogoče se pa res izplača poskusiti v tej smeri...Pri prehrani pa tako...poskusi se skoncentrirati na to, da v vrtcu počnejo tudi druge stvari in ne le jedo. Če je otrok neješč in če ga poleg tega še ves čas sprašuješ (njega ali vzgojiteljice) koliko je kaj popapcal in kaj je bilo danes za malico, kosilo....bo dobil še večji odpor do hrane. Resnično pa čas uvajanja še zdaleč ni realen pokazatelj situacije v vrtcu...Tako kot je že ena rekla...dajte času čas...

(odgovor članu tinaaja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
7.10.2009 19:31:56   
čmrgelj
Hvala vam punce vsem skupaj, da ste se tako zavzele za moj problem, naj si bo v smeri nasvetov ali kritike, treba je slišat vse strani zato nobeni ne zamerim, bom pa vsekakor marsikaj iz vaših nasvetov uporabila v prihodnje in vam tudi javila.

No lahko povem že to, da zadnje dni res ne dam toliko pažnje na prehrano in sina niti ne sprašujem okrog tega, imam občutek da vseno več poje.
Vzgojiteljica pa se zdaj ŽE dva dni drži dogovora glede ninic.

Upam da jo bomo zvozil, res pa je da nism več vidla izhoda in ste me ve ki vidm da ste zlo super punce veliko pomagale. Če bi vas poznala bi vas kar na kavo peljala

HVALAuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 21
8.10.2009 9:25:08   
ronja
No, vidiš, vse se bo porihtalouser posted image . Na začetku je težje, gotovo... Mene tudi še čaka- smo v nizkem štartu, začnemo 2. teden, bom poročala oz. po potrebi prišla po nasvet.

glede hrane pa je to zelo logično: a se spomniš, ko si bila na obisku pri kaki teti, ki ti je non stop nekaj turila - a boš to, a boš ono, a si lačna, a ti naredim to, si prišla po kosilu, pa ti je ponujala meso iz juhe ipd... Ma, človeka vse mine! Otrok mora izkusit lakoto, da potem dobi tisti impulz, da bi bilo fajn se zdaj najest - in potem je tudi jest veliko bolj fajn, je tisti dober občutek, ko se nasitiš. Če pa te non stop silijo, ko pa nisi res lačen, ker niti nimaš priložnosti to postat, ker ti non stop nekaj ponujajo, pa lahko prehranjevanjepostane ena taka muha. Škoda, ko je pa hrana takoooooo fajn stvar! zato probavaj še naprej v tej smeri, boš videla, da se bo popravilo!

Sicer se mi pa zdi, da lahko otroci zelo samostojni postanejjo tudi doma: Ronja že lep čas je popolnoma sama, še babica, ki je po porodu prišla pogledat Lejlo, se je čudila, kako lepo Ronja že je (takrat je bila stara manj kot 18 mesecev). (no, ko sva začela Lejli uvajat gosto hrano, je naenkrat tudi Ronja rabila "pomoč", ampak to je bilo čisto zaradi občutka, ne zato, ker ne bi znala - se je pošlihtalo samo od sebe - malo sva pomagala, malo spodbujala, da je tudi sama in zdaj spet lepo normalno sama je), zna si obut čeveljčke na ježka in copate, obleče se sama (ok, se dostikrat zgodi, da je spredi-zadi mal obrnjeno, ampak se trudi - pogleda, kje je slikica, itd...), že dolgo hodi sama na kahlico in me pokliče šele, ko ji je treba ritko obrisat (kar sicer tudi rada sama dela, vendar vedno še jaz popravim). Zobke si umije sama, potem ji jih še jaz ali oči. Jabolko lahko sama poje celo. Celo zaspi zadnje čase (popoldne) sama, ne rabi več uspavanja (zvečer pa mora bit nekdo zraven njene posteljice, včasih hoče še, da jo prime za roko). Roke si zna sama umit, če seveda lahko doseže umivalnik. Meni se res ne zdi, da bi bila to domena vrtca, da se samo tam naučijo teh stvari... Saj otroci radi poizkusijo, vse kar moramo naredit, je, da jim pustimo in jih spodbujamo. Včasih jim pokažeš, kako je kaj lažje (recimo razložiš, da je gumb na hlačah spredaj) Je pa gotovo dobro, da so otroci karseda samostojni, jim je tako lažje tudi v vrtcu, saj so manj odvisni od dobre volje drugih ljudi...

(odgovor članu čmrgelj)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   [Brisano sporočilo]
8.10.2009 17:34:13   
Brisani uporabnik

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
10.10.2009 23:32:38   
lejai
tud naš lumpi je bil doma kar precej razvajen. ko je začel lani hodit v vrtec, so ga tam učili samostojnosti. sam ne morjo pa zahtevat, da otrok tko sam je, če še ni sposoben, to bi moral mal upoštevat in mu pomagat. Pri nas so bli zlo razumevajoči.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?