oka
|
IZVIRNO SPOROČILO: čmrgelj Išem mnenja in nasvete kako ravnati, saj ne vidim več kako naprej?! 1. Septembra sem dve leti in pol starega sina prvič peljala v vrtec. Uvajalnih uric s starši ni bilo, otrok je prvi dan v vrtcu vstal 1 uro, drugi dan 2 uri, potem pa kar celodnevno, tak je bil režim vrtca. -tako je bilo pri mojem ta starejšem in priznam, da se dolgo ni privadil na vrtec. Mala madam je imela 14-dnevno uvajanje skupaj z mano in nikoli ni bil problem zaradi vrtca. 2. Ker pa se moj sin ne prehranjuje rad, sem o tem obvestila vzgojiteljico, jo prosila skoraj ob vsakem prihodu v vrtec naj popazi, da bo vsaj nekaj pojedel, ob prihodu po sina sem se vedno pozanimala ali je kaj jedel - vedno isti odgovor ˝ja no malo je pomešal˝. Zaradi tega sem prosila če lahko pridem v vrtec v času kosila, da bi bila z njim in da vidim kako poteka prehranjevanje.-z malo madam sem imela enak problem. Bila je ultra neješč otrok. Vzgojiteljici sem to povedala. Rekla mi je,da bo v vrtcu gotovo jedla. In res, čez malo manj kot mesec dni je mala pridno jedla, še repete je hotela imet. Zgledi vlečejo in ko je videla, da drugi otroci jejo je jedla še sama. Daj času čas. V skupini je 15 ortrok starih od 2 - 4 leta in vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice. ( v skupini so samo otroci ki so prvič prestopili prag vrtca) Kar je sledilo me je šokiralo do konca. Za kosilo so imeli pire krompir, čufte v omaki in paradižnikovo solato. Vsi otroci so sedeli za mizo, razen enega fanta ki se je v kotu jokal in hotel mamico, obe sta si dali opravka z razdeljevanjem hrane, krompirja so dobili za dve veliki žlici, eno malo čufto, ko pa sta razdeljevali solato je vzgojiteljica rekla, da solate ni treba pojesti če jo ne marajo, da ponudit jo morata zaradi tega ker je plačana (kaj briga male nedobudneže ali je plačana ali ne) in to še ni vse - pomočnica je pripravila tudi krožnik za fanta ki je jokal ga postavila na mizo med druge otroke, fantu pa niti ni pokazala kje ima krožnik, nakar si je še sama sebi naložila hrano in se vsedla v tisti kot kjer je ta fant jokal, prišel je do nje in povsej verjetnosti je mislil da je to zanj, mu sorno odgovori da on ima pa krožnik tam in pokaže na mizo, si mislite kako je šele potem jokal. Pričakovala sem, da ko bo hrana razdeljena, da bo vsaj ena malo pogledala ali so si otroci vsaj zrezali čufto ali rabi kdo pomoč - NE, ko je prvi rekel da ima dovolj so že hiteli z omivanjem in pripravo na spanje, no seveda saj ko so otroci v postelji vzgojiteljica zapusti skopino in z njimi vstane samo pomočnica do prihoda staršev. Ko po treh tednik vsaj mislim dotolmačim vzgojiteljici, da brez pomoči moj sin skoraj nič ne bo pojedel, mi je bilo naročeno naj vsak dan prineseva s seboj kruh ki ga je vajen, seveda sedaj s seboj nosiva kruh da vsaj nekaj poje, če poje. -s solato je tako, da je večina otrok ne je in bi bil cel kažin, če bi vzogjiteljica otroke silila s tem. Mora pa jo dati na mizo, ker je del jedilnika. Hitro bi se našel starš, ki bi rekel, da zakaj ne dajo solate, ko pa jo plačujejo. Načeloma pa naj se otrok ne bi sililo z ničemer. Če nočejo jest pač nočejo. Ampak to je nekaterim težko dopovedat in potem starši stokajo, da so otroci v vrtcu lačni. Da pa nočejo jest, tega pa ne vzamejo v obzir, še manj pa bi bili zadovoljni, da se otroka sili. Kje je potem rešitev? In še okoli tega, da gre vzgojiteljica po kosilu domov. Pomočnica in vzgojiteljica ponavadi (vsaj tako je pri nas) začneta delati ob različnih urah. Npr. včasih naša vzgojiteljica odpre vrtec, vzgojiteljica pa pride ob 7-ih ali 9-ih. Tako prva zaključi ob dvanajstih ali enih, druga pa ob treh oz. ima še ta pozno skupino. Tako, da to, da je šla vzgojiteljica domov po kosilu pomeni, da je bila med prvimi v vrtcu in se je iztekel njen 8-urni delavnik. GROZA ME JE POSTITI OTROKA OD 7.30 DO 14.30 V VRTCU ČE VEM DA SKORAJ NIČ NE JE -Slej ko prej bo začel jesti. Najslabše kar lahko narediš pa je, da ga okoli tega ujčkaš in pričakuješ, da se bo vzgojiteljica z njim borila za vsak grižljaj. Ima še vsaj 19 drugih otrok in en par rok. 3. Zaradi problemoz z prehranjevanjem sem sina hodila iskat po kosilu in mu doma dala kosilo (pojedel ni nič manj kot običajno poje doma čeprav je pred desetimi minutami jedel kosilo v vrtcu, doma smo namreč zraven vrtca) No po enem mesecu smo se odločili da sina pustim tudi na počitek, na govorilnih urah sem se o prehrani vse še enkrap pomenila, močno upam da bo to obrodilo sadove?! Ampak to še ni vse, na govorilnih urah se dogovoriva da sin od sedaj naprej vstane tudi na počitku, povem ji da je vajen spati z dudo in plišasto igračko, ki jo bo vedno imel s seboj v nahrbtniku, da pa mu dude že zjutraj v igralnico ne bom dajale, ker bi jo želel imeti ves čas in da naj mu po kosilu ko je na vrsti počitel le da dudo in igračo ker brez tega ne bo zaspal. IN POGLEJTE TO KO PRIDEM PO SINA JE DUDA IN IGRAČA ŠE VEDNO V NAHRBTNIKU.- Mogoče pa sin tega in potreboval oz. je lahko zaspal brez dude in igrače. Veš otroci se znajo v vrtcu vesti čisto drugače kot doma. Je bil naspan in zadovoljen? Res ne vem več kaj naj naredim, ali se jim sploh kaj splača govorit, saj tako in tako nič od željenega ni storjeno. -20 otrok, 20 parov staršev, 20 spiskov želja in 2 vzgojiteljici. Ok duda je ena taka malenkost ampak ni vedno samo duda pa igračka na spisku želja. V vrtcu morajo delovati kot skupina, če hočejo kaj od tega odnesti, zato je treba spoštovati tudi določena pravila, ki verjetno ne veljajo zato, da bi bilo vzgojiteljicam luštno. In če bi bila upoštevana vsaka želja, bi bil ta sistem porušen. Ti lahko doma z enim otrokom furaš svoj sistem in princip, v večji skupini pa je treba najti nek kompromis in biti pripravljen tudi na prilagajanje. V konči fazi je to dobro ne samo za skupino ampak tudi za otroka. Vzgojiteljice niso tam, samo zato, da bi upoštevale vaše želje ni napotke ampak zato, da nudijo vašim otrokom varstvo v času, ko ste v službi. So nekako v službi otrok in ne v vaši službi. Prej, ko si boste to dopovedali, lažje vam bo. Če pa je tako grozno pa si umislilte privat varuške, ki bojo samo in izrecno v vaši službi.
< Sporočilo je popravil oka -- 7.10.2009 9:02:14 >
|