Bostjan-1
|
Prav zanimivo, kako vedno eni in isti uporabniki pametujejo, ne da bi imeli kakršnekoli izkušnje (primerjava s temo http://www.ringaraja.net/forum/V_1%25_razred_leto_preje/m_4535410/tm.htm)... Pri tem pa se v velikem loku izognejo vprašanjem in bistvu teme tistega, ki jo je odprl. Ostalim dobronamernim pa tale informacija, ki sem jo dobil na www.zrss.si od gospe, ki je pristojna za pripravo strokovnih mnenj s tega področja, kar predava učiteljem osnovnih šol na strokovnih izobraževanjih. Starši imamo pravico zahtevati od šole, da vključijo otroka v pripravo in opravljanje kolesarskega izpita pri 8 letih starosti in šola nam tega ne sme preprečiti. Dejstvo pa je, da strokovne službe ocenjujejo, da večina otrok (govorimo o povprečju) šele okoli desetega leta zadovoljivo obvladuje kolo, zato je del tega izobraževanje vključen tudi v redni pouk petega razreda. Šole dobijo ta program sofinanciran z Ministrstva za šolstvo in šport po napovedi in oceni št. kandidatov, ki ga morajo oddati konec prejšnjega leta. In v tem tiči glavni problem upora šol, da bi v novem šolskem letu omogočile opravljanje izpita (večji) dodatni skupini iz nižjih razredov. A ker starši nismo dolžni skrbeti za planiranje šolskih obveznosti, to ne more biti izgovor šole, da posameznikom prepreči opravljanje izpita že preje, če za to obstaja potreba. Ta gospa je tudi predlagala, da sama pokliče našo šolo in jim to pove, a sem to zavrnil, ker se mi zdi bolj pošteno, da se sam prej pogovorim v šoli. Bom pa otroka sam poučeval teorijo, da ne bo potrebno obiskovati reden pouk petošolcev, medtem ko bo praktični del opravljal skupaj z njimi. Kdor potrebuje dodatne informacije, naj mi pošlje ZS. In še vsem tistim, ki imate težave s paničarjenjem. Moj tretji otrok je zvozil (brez koleščk) pri 2 letih in 8 mesecih. Drugi otrok je pri 3 letih in 3 mesecih vozil dovolj zanesljivo, da smo bili na cesti od gondole do Kamniške Bistrice, pri štirih pa s 16" kolesom opravi pot od Kopra do Portoroža in nazaj - dobrih 50km (mimogrede - poznam zakonodajo). Starejši hči mi pri slabih osmih redno pobegne v klancu, kadar imam najmlajša dva v prikolici in moram spremljati še drugega otroka - ima pač večje kolo. Večkrat mi je že pobegnila iz naselja na glavno cesto, česar jasno ne odobravam. A dejstvo je, da otrok ne bomo mogli imeti celo življenje pod 100% kontrolo (smo v službah,...), zato mi je bolj pomembno, da otroka čimbolj pripravim na nevarne situacije, kot pa da mu stvari preprečujem s silo. Zato se na cesti redno učimo o znakih, situacijah, križiščih. Letos imamo s hčerko in najstarejšim sinom že okoli 800km v nogah. Ona preje nakazana gospa me je tudi povabila k sodelovanju pri pripravi programa o udeležbi predšolskih otrok v prometu, da jim predstavim naše izkušnje, dobre in slabe. In to je edini pravi način izmenjave prakse ter strokovnih smernic z namenom stvari narediti še boljše. LP vsem dobromislečim in varno v prometu! Boštjan
|