Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
predolga oz. podaljšana zlatenica 25.9.2009 22:39:06
|
|
|
|
elevitka
|
Zanima me ali katera ve kakšne so posledice če ima dvomesečnik povišan bilirubin (celokupni je 106, direktni 6) -ima rumenkaste beločnice, in to so ugotovili šele na drugi posvetovalnici, v porodnišnici ni imel zlatenice. Poslali so naju na pediatrijo, kjer so mu vzeli kri (iz glave, bošček je jokal da joj) za jetrne teste, vsi parametri so bili OK razen bilirubina. Čez tri dni imava kontrolo da preverijo ali bilirubin raste ali pada. Diagnoza je indirektna bilirumenija ob dojenju (karkoli že to pomeni???) Poslali pa so naju tudi v Gastroenterološko ambulanto - preventivno, pa me zanima ali ima katera mamica izkušnje pri taki diagnozi kot jo ima naš malček kaj so mu delali. Kak UZ trebuščka ali kaj hujšega kot npr. ˝požiranje žlauha˝. Kakšne so posledice če bilirubin ne pade? Otrok je dojen, občasno pije komarčkov čaj, včasih po dojenju poliva. V dveh mesecih se je zredil za 2 kg. Zadnje dneve sem opazila tudi da je bolj razdražljiv in jokav, mane si oči in nosek - predvidevam da zato ker je zaspan. Noč prespi, podnevi pa spi maksimalno 3 x po uro, včasih tudi manj, spi 15 min in se zbudi. Čist so me zmedli z temi simptomi o povečani zaspanosti ali težavami pri dojenju da se mi zdi vsaka malenkost čudna.
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 8:31:25
|
|
|
|
simonakr
|
Najprej mi povej če si RH neg (-)? Če si potem je to najbrž to in bo izginilo ko bo mali malo zrastu. Če bilirubin ne pade bosta dobila al en prašek ki ga boš mešala v mleko al pa bosta šla pod lučko - ne vem pa kam jih pošiljajo ali na pediatrijo al pa nazaj v porodnišnico. Je pa res moja je bla tud rumena in je imela mejno zlatenico, samo ni blo potrebno nič od tega, samo doma sva bile veliko na sončku, pa občasno je dobila mal čajčka da se je bilirubim spral iz ledvičk. aja pa isto je bla polno dojena. Pa to da so rumene beločnice zginle je trajalo kar nekej časa cca 2 mesca! vso srečo
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 10:47:42
|
|
|
|
elevitka
|
Ne, sem rh pozitivna. Rahlo je bil rumen komaj ko sva prišla iz porodnišnice domov, tam pa nič. V času ko naju je obiskovala patronažna (cca 3 tedne po porodu) je sicer opazila rumenkaste beločnice in ker se je rumenkast odtenek nižal je rekla da bo šlo samo nazaj. Smešno mi je da nama na prvi posvetovalnici niso nič rekli, da so opazili šele sedaj na drugi da ima rumene beločnice (samo v kotih, vidiš če pogleda ful na stran). Prestrašli so me ker so ga poslali na jetrne teste (že to da so mu kri jemali iz glave in se je drl kot nor revež in se mu zato kri ni hotela ustavit je zame preveč). V ponedeljek imava kontrolo in ga bodo spet pikali da vidijo če bilirubin pada ali raste, pa gastroenterološko ambulanto in na napotnico napisali nujno
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 10:52:33
|
|
|
|
Anonimen
|
(že to da so mu kri jemali iz glave in se je drl kot nor revež in se mu zato kri ni hotela ustavit je zame preveč). ne dramatiziraj. od kje bi mu jo pa naj vzeli dojenčkom vsem jemljejo iz glave, ker so tam žile najbolj vidne in najdebelejše in je tud jemanje najbolj uspešno. kaj bi raje da mu rokico mesari, k je nemogoče tam žilo najdit
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 11:49:28
|
|
|
|
Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 dojenčkom vsem jemljejo iz glave, ker so tam žile najbolj vidne in najdebelejše in je tud jemanje najbolj uspešno. kaj bi raje da mu rokico mesari, k je nemogoče tam žilo najdit Moj je bil star komaj en mesec, ko sva šla v KC na opazovanje, ker se mi je butnil v stranico postelje, pa so mu jo vzeli na hrbtni strani rokice. Žilo je sestra najdla brez problema. Sicer je pa dojenčku itak vseeno, ali mu jo vzamejo iz glave, roke ali pete, edino staršem se zdi grozno, če vidijo, da ga špikajo po glavi. Priznam, tudi meni bi bilo.
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 11:52:20
|
|
|
|
Anonimen
|
seveda zgleda grozno sam dojenček se bo dru ža sam če mu probaš glavo držat, brez da še pikaš po njem pa super da je najdla takoj žilo, k so uli jemali, pa je bla stara 10 mesecev že, pa jo tko razmesarla, da je men že slabo ratvalo...pa na alergološki, kjer bi mogla bit vešča jemanja krvi.....k so pa obema v porodnišnici iz glave vzel, je blo pa čist ok...sam mal neprijeten pogled to pa res sam ni pa tko, da more bit pa to kr preveč za nekoga, ker njegovemu otroku vzamejo kri...to je pa res še najmanj....
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 11:55:51
|
|
|
|
tasa_m
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 (že to da so mu kri jemali iz glave in se je drl kot nor revež in se mu zato kri ni hotela ustavit je zame preveč). ne dramatiziraj. od kje bi mu jo pa naj vzeli dojenčkom vsem jemljejo iz glave, ker so tam žile najbolj vidne in najdebelejše in je tud jemanje najbolj uspešno. kaj bi raje da mu rokico mesari, k je nemogoče tam žilo najdit Ulla verjemi, da ko vidiš kako se sestra zraven spravi ti ni prijetno. (mogoče so samo v Mb. P tak štoraste ) Moja tamala je bila po glavici vsa popikano, ker je tudi bila rumena. In ko sem šla drugič zraven in sem to gledala, mi je bilo slabo, ko sem videla kaj je naredila. Jo je piknila v glavo, tamala je zmigala z glavo, sestra pa izjavla: joj, ni pri miru,bom morala še enkrat vzet. In jo je piknila še enkrat. Je tamala spet pomigala, jokala pa tako da joj. Ni pa fajn, ko vidiš, da ji tud glavo "mesari".
< Sporočilo je popravil tasa_m -- 26.9.2009 11:56:37 >
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 11:58:13
|
|
|
|
eva1
|
Bom ti kr prilimala moj odgovor iz leta 2005, moj sin je bil tudi ful zleteničen, če te še kej zanima pa vprašaj! _________________________________________________________________ naš je bil do 2.5 mesecev kar dobro zlateničen-ti bom prilimala link, ko sem jaz spraševala o tem! http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=377445&mpage=1&key=zlatenica No stvar se je tako zaključila, da je bilirobin počasi padal, pri 2 mesecih je imel celokupnega tam okoli 140(meja se mi zdi da je tam okoli 15-sam nisem 100%)...no ker je bilirobin padal, mali pridobival na teži(sicer na spodnji meji dovoljenjega), ampak je, smo se odločli, da ne preneham dojit, in da bomo spet kontrolirali čez 3 tedne...tako se je počasi stanje izboljšalo...in zlatenica je izvenela samo od sebe! Glede preiskav-najprej odvzemejo kri, za preiskave jetrnih encimov in biliribina(celokupnega in direktnega)...kadar je direktni zelo povečan sumijo na okvaro jetr, nato sledi UZ, in zdravljenje glede na izvid! Upam, da se bo vse dobro porihtalo, tako kot se je pri nas!
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 12:00:14
|
|
|
|
Anonimen
|
pač, to je drugo, če je sestra šus in nima pojma kaj dela....zgleda grozno, pa ni važno kje jo mesari...sej sem rekla, men je blo slabo, k ji je iz roke jemala, k jo je tolk napikala, pa tamale že vpila, sestra pa vljda čedalj bolj živčna in ji nikakor ni šlo, pol je pa še mene hotla neki napizdevat, naj umirim svojga otroka pol k sem pa zdravnico zahtevala, ji je pa sama lepo iz druge rokice vzela... ko so pa iz glave jemali, ni blo pa nobene drame, seveda zarad usposobljenega osebja, ne zarad mesta odjema. hočem sam to povedat, da se ne more folk že po defoltu zgražat, jooooj iz glave so mu vzeli, če je odvzem narejen strokovno. otrok pa vljda da joka, pa to ne pomeni da joka, k ga po glavi pikajo, pač pa mu gre na živce verjetno že sam to, k mu tam en glavo drži, da jo ma pri miru.
|
|
|
|
RE: predolga oz. podaljšana zlatenica 26.9.2009 14:36:55
|
|
|
|
živa
|
Moj starejši v porodnišnici ni imel zlatenice, potem mi je pa patronažna tik pred prvo posvetovalnico svetovala, naj grem nazaj v porodnišnico, ker je mali postajal vedno bolj rumen - ni bil še star en mesec, zato je bila zanj pristojna še porodnišnica. Tam so mu vzeli kri in ker je imel mejne vrednosti bilirubina, so ga naročili na pediatrično kliniko. Tja sva hodila enkrat na teden in potem vedno redkeje, da so gledali njegov napredek in preverjali kri. Ugotovili so, da je zlatenica zaradi dojenja, ampak ker se je stanje izboljševalo, sem ga naprej dojila in kmalu je vse izzvenelo. Ti se nič kaj ne sekiraj, imej ga čim več na sončku, za vse bodo poskrbeli na kliniki in zihr bo kmalu prešlo. Spomnim se, da so meni tudi svetovali, naj ga ponoči zbujam in pogosteje dojim, ko je spal po 6 ur skupaj, ampak jaz tega nisem počela, ker se je hitro začel dovolj rediti. Za ostalo pa žal ne vem. Vso srečo, živa
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Zanimivosti o novembrskih otrocihPričakujete oziroma imate novembrčka doma? Ste morda vi rojeni novembra ali kdo drug od bližnjih oziroma prijateljev? Po...
Zadnje s foruma
Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin
Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?