honey
|
Pri nas imamo v kuhinji v spodnjem predalu sladkarije, slano pecivo (Smoki ipd.) ves čas na zalogi. In kaj se zgodi? Ko se spravim pospravljat predal, več kot pol predala pomečem stran, ker ugotovim, da je rok že zdavnaj pretekel. Torej - moje mnenje je tako: če boš otroku nekaj prepovedal, bo to najslajše. Naš ima vse na dosegu roke ves čas, že od malega, pa moram reči, da mu niti ni bilo nikoli dosti mar za sladkarije. Ne rečem, saj poje kakšen bombon, košček bele čokolade ipd., ampak da bi pa kar jedel v nedogled, pa ne. Pa mu nisem nikoli branila in omejevala. Smokije ima pa zelo rad, pa mu jih tudi ne branim. S tem, da ima pri 4,5 letih 105 cm in 19 kg. Je pa res, da je aktiven od jutra do večera. Ni pri miru nič - še takrat ne, ko spi . Se mi zdi, da pokuri vse, kar poje - kar je pa res da bolj malo. Če bi mu dovolili, bi živel samo od čokolina . Gledamo tako, da pred obroki ne je smokijev, za druge sladkarije se mi ni treba bati. Nagrajevala ga pa s hrano nisem nikoli - ne s tako, ne drugačno. Pri nas je hrana za to, da se najemo, ne za nagrado. No, če izvzamem kinder jajca - te pa so včasih za nagrado oali pa mu ga kupim kar tako. Mi pa res ni všeč, da dajejo starši otrokom "za nagrado" hrano - to se mi zdi nekako (pa me ne narobe razumet) živalska vzgoja. To se prakticira pri vzgoji psa, ne pa otrok. Otroku se da drugače dopovedat, da mora nekaj naredit tako in tako, ne drugače in se mu lahko - če je že treba - da drugačna nagrada.