|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   osnovno ZZ
20.9.2009 11:06:15   
arabela*
kako se uredi osnovno zdravstveno zavarovanje za nezaposlene osebe? a kar na ZZZRS? In v kolkem času aktivirajo na izkaznico in koliko stane mesečno?

Aja,pa še eno vprašanje..
Če sem npr. dodatno zavarovana in več ne bi bila rada...a je treba prekinit pogodbo ali kako? ker sploh ne vem za koliko časa velja......user posted image

vesela bi bila kakršnegakoli nasvetauser posted image

Kdor zmore sanjati, najde vizijo. Kdor najde vizijo, poišče pot. Kdor najde pot, doseže cilj.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: osnovno ZZ
20.9.2009 11:14:52   
zmajaz
Če se prijaviš na Zavod za zaposlovanje in prejemaš nadomestilo za brezposlenost, ti obvezno zdravstevno zavarovanje plačuje zavod, če ne prejemaš nadomestila, pa se lahko zavaruješ kot občan in ti zdravstveno zavarovanje plačuje občina. Če si prejemnica denarne socialne pomoči, ti tako obvezno zavarovanje plačuje država, dodatno ti pa gre v mirovanje, ti pa država krije razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev - ampak to velja samo, dokler si prejemnica DSP.

Če si brez dohodka, se lahko zavaruješ tudi po možu/izvenzakonsekm partnerju (če ga imaš seveda user posted image )

Če ne velja nič od naštetega, pa greš na ZZZS in si sama urediš zavarovanje.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.9.2009 11:21:40 >

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.9.2009 11:57:52   
zmajaz
Če si sama urediš zavarovanje kot brezposelna oseba, je tako:
- če si prostovoljno plačuješ tudi pokojninsko zavarovanje, plačaš za zdr. zav. 5,96% osnove, ki se ti upošteva za pokojninsko zav.
- če ne plačuješ pokojninskega zav., pa 5,96% od zajamčene plače.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.9.2009 15:17:15   
ona
Se bom še jaz utaknila,ker me je že ena kolegica ravno pred kratkim spraševala...
Ona bi si plačevala samo obvezno zavarovanje,brez,da je prijavljena na zavodu za zaposlovanje in to jo zanima,ker,ali je obvezno bit prijavljen na zavodu za zaposlovanje,če nič več ne prejemaš od njih in ne bi rad,da ti iščejo delo....kot se jaz spomnim si mogel bit na zavodu prijavljen zaradi vloge za vrtec,kao da imaš potrdilo,da si brezposelen...ali na vlogi za vrtec za znižano plačilo je dovolj,da si sam plačuješ zavarovanje ali jih to niti ne zanima več?

mater sem zakomliciralauser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.9.2009 15:37:46   
zmajaz
Obvezno zdravstveno zavarovanje si lahko plačuje, ne da bi bila prijavljena na zavodu, če si hoče prostovljno plačevati tudi pokojninsko, so pa zadeve malo bolj komplicirane in je treba izpoljnevati spodnje pogoje - velja takole:

"osebe se lahko v skladu s prvim odstavkom 34. člena ZPIZ-1 prostovoljno vključijo v zavarovanje v času, ko:
  1. so na neplačanem dopustu po predpisih o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji;
  2. traja suspenz pogodbe o zaposlitvi po predpisih o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji;
  3. so na dodiplomskem oziroma na podiplomskem šolanju (vključene v javno priznan sistem šolanja);
  4. služijo vojaški rok oziroma opravljajo naloge nadomestne civilne službe ali se usposabljajo za rezervni sestav policije;
  5. skrbijo za otroka, mlajšega od 7 let oziroma invalidno osebo, nezmožno za samostojno življenje in delo ali za uživalca dodatka za pomoč in postrežbo;
  6. opravljajo samostojno kmetijsko dejavnost na ozemlju Republike Slovenije in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje iz 2. alinee prvega odstavka 16. člena ZPIZ-1 (pogoja višine katastrskega ali drugega dohodka), na tej podlagi se vključijo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi uživalci rente iz ukrepa zgodnjega upokojevanja kmetov, na tej podlagi se vključijo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi uživalci rente iz ukrepa zgodnjega upokojevanja kmetov;
  7. so v skladu s predpisi o zaposlovanju, veljavnimi v Republiki Sloveniji, kot brezposelne osebe vpisane v katero od evidenc pri Zavodu RS za zaposlovanje;
  8. bivajo v tujini kot zakonci oziroma zunajzakonski partnerji zavarovanca, poslanega na delo oziroma usposabljanje v tujino;
  9. so v skladu s predpisi o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, veljavnimi v Republiki Sloveniji, kot invalidi zaposlen v varstveni delavnici;
  10. so na strokovnem izpopolnjevanju ali na specializaciji po prenehanju obveznega zavarovanja;
  11. so v skladu s predpisi o delovnih razmerjih, ki veljajo v Republiki Sloveniji, zaposlene s krajšim delovnim časom od polnega, vendar le za razliko do polnega delovnega časa.

Po določbi tretjega odstavka 34. člena ZPIZ-1 se lahko navedene osebe v roku 6 mesecev po prenehanju obveznega zavarovanja prostovoljno vključijo v zavarovanje, če so bile v zadnjih desetih letih najmanj pet let vključene v obvezno zavarovanje. "

Jaz sem tudi razmišljala o tej varianti, da bi delala prek avtorske pogodbe in si prostovoljno plačevala po 5. točki (do 7. leta otrokove starosti), ker je pri tej varianti še ta prednost, da plačuješ samo polovične prispevke, teče ti pa polna delovna doba, samo me je neslo, ker še nimam 5 let delovne dobe. user posted image

Kar se vrtca tiče, pa nisem sigurna, ampak kolikor sem gledala vlogo za znižano plačilo, nikjer ne piše, da je treba priložiti potrdilo o brezposelnosti, pa tudi drugače po mojem prijavljenost na zavodu nima nobene veze - važen je DOHODEK na družinskega člana in premoženje družine. Dvomim, da se za uveljavljanje znižanega plačila vrtca zahteva prijavljenost na zavodu - naj me kdo popravi, če se motim.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.9.2009 15:42:15 >

(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.9.2009 20:55:11   
arabela*

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Dvomim, da se za uveljavljanje znižanega plačila vrtca zahteva prijavljenost na zavodu - naj me kdo popravi, če se motim.

Ja,je treba priložit potrdilo....če želiš da še manj plačuješ.ampak še vseeno se računajo dohodki na družinskega člana...vendar ti avtomatsko znižajo plačilo. So zelo fleksibilni glede tega,tako da tud če naknadno prineseš...se potem naslednji mesec poznauser posted image

Kdor zmore sanjati, najde vizijo. Kdor najde vizijo, poišče pot. Kdor najde pot, doseže cilj.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
20.9.2009 20:57:43   
arabela*

Če se prijaviš na Zavod za zaposlovanje in prejemaš nadomestilo za brezposlenost, ti obvezno zdravstevno zavarovanje plačuje zavod, če ne prejemaš nadomestila, pa se lahko zavaruješ kot občan in ti zdravstveno zavarovanje plačuje občina. Če si prejemnica denarne socialne pomoči, ti tako obvezno zavarovanje plačuje država, dodatno ti pa gre v mirovanje, ti pa država krije razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev - ampak to velja samo, dokler si prejemnica DSP.

Ja,prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje,vendar ne dobim denarne socialne pomoči.In sem tud redna iskalka zaposlitve.A v tem primeru občina ne plača in si moram sama?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
20.9.2009 21:59:41   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Saraya
Ja,prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje,vendar ne dobim denarne socialne pomoči.In sem tud redna iskalka zaposlitve.A v tem primeru občina ne plača in si moram sama?

Če na občino odneseš potrdilo, da si brezposelna oseba (na zavodu vpisana v evidenco iskalcev zaposlitve), ti obvezno zdravstveno zavarovanje uredijo in plačujejo oni. (Če bi pa še recimo prejemala od zavoda nadomestilo za brezposelnost, bi ti pa zavod še plačeval te prispevke in za pokojninsko.)

Mirovanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kjer ti razliko do polne cene zdravstvenih storitev krije država, pa velja samo za prejemnike denarne socialne pomoči. Če si pa nočeš plačevati, pač pokličeš na zavarovalnico in rečeš, da bi prekinila - samo vedi, da ko se boš želela ponovno zavarovati, prve 3 mesece samo plačuješ oni pa ti ne krijejo nobenih zdravstvenih storitev in si še vedno samoplačnik za tisti del, ki naj bi ga krili oni.

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.9.2009 22:21:59   
arabela*

Če na občino odneseš potrdilo, da si brezposelna oseba (na zavodu vpisana v evidenco iskalcev zaposlitve), ti obvezno zdravstveno zavarovanje uredijo in plačujejo oni. (Če bi pa še recimo prejemala od zavoda nadomestilo za brezposelnost, bi ti pa zavod še plačeval te prispevke in za pokojninsko.)

Mirovanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kjer ti razliko do polne cene zdravstvenih storitev krije država, pa velja samo za prejemnike denarne socialne pomoči. Če si pa nočeš plačevati, pač pokličeš na zavarovalnico in rečeš, da bi prekinila - samo vedi, da ko se boš želela ponovno zavarovati, prve 3 mesece samo plačuješ oni pa ti ne krijejo nobenih zdravstvenih storitev in si še vedno samoplačnik za tisti del, ki naj bi ga krili oni.

Ja vse lepo in prav,vendar sem gledala na njihovi strani,kjer piše da je treba prinest tudi potrdilo,da prejemaš socialno denarno pomoč.Ravno zato sem skeptična....user posted image

Aja...3 mesece potem nisi dodatno zavarovan? To pa mi je res čudno,ker do sedaj tud če si npr.za tri obroke bil v zaostanku,si bil v terminalu...hmuser posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 9
20.9.2009 22:44:13   
zmajaz
Če si prijavljena na zavodu, ti mora občina urediti obvezno zdr. zav., ne glede na to, da nisi prejemnica DSP. Pa je zagotovo mišljeno, da moraš obvezno prinesti odločbo o DSP? Morda je mišljeno samo za tiste, ki jo pač prejemajo. Za katero občino pa gre to?

Glede dodatnega zavarovanja je pa tako, da ne smeš imeti več kot 1 mesec prekinitve, ker potem takoj padeš v to trimesečno čakalno dobo, ko nimaš kritja. Če ti samo zamujaš s plačilom, je to drugače, ker tvoja pogodba o zavarovanju je še vedno veljavna in tiste zneske bodo prej ali slej tako ali drugače izterjali, ker si jih zaradi veljavnosti pogodbe dolžna plačati. Če pa pogodbo prekineš, je pa to druga pesem. 

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.9.2009 22:45:29 >

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
20.9.2009 22:53:45   
zmajaz
Aha - glede zavarovanja prek občine so bile neke spremebe - piše takole:

Sprememba 21. točke 15. člena ZZVZZ določa, da državljane v obvezno zdravstveno zavarovanje prijavi občina stalnega prebivališča pod naslednjimi pogoji:
- če nimajo nobenih dohodkov oziroma, - kadar živijo sami, njihovi povprečni mesečni dohodki v zadnjih treh mesecih pa ne dosegajo 50 % minimalne plače, to je 294,59 EUR na mesec, oziroma- kadar živijo z ožjimi ali širšimi družinskimi člani v skupnem gospodinjstvu, njihovi povprečni mesečni dohodki na družinskega člana v zadnjih treh mesecih pa ne dosegajo 25 % minimalne plače, to je 147,29 EUR na osebo na mesec, - razen kadar ima sam ali njegovi ožji ali širši družinski člani prihranke oziroma premoženje, ki dosega ali presega višino 60 osnovnih zneskov minimalnega dohodka, to je 13.302 EUR.

Če ne izpolnjuješ teh pogojev, se pa moraš zavarovati po partnerju ali si plačevati sama.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.9.2009 22:56:46 >

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.9.2009 15:05:05   
arabela*
Hvala zmajaz za vse informacije.sem uredilauser posted image

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
21.9.2009 20:08:14   
zmajaz
Ni za kaj - samo da si uredila. user posted image

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.