|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   otroci sami doma
15.9.2009 23:15:12   
sanasan
Mene pa zanima, koliko so kaj vaši otroci različnih starosti sami doma.
Koliko se vam zdi primerno, da sta npr. en najstnik in mlajši otrok sama doma podnevi?
Ali so vaši otroci kaj sami in koliko časa, redno?
Naša 14let fant in 4let punca sta bila lani cca enkrat tedensko od pol ure do ure in pol sama...se vam zdi to ok ali neodgovorno?
So pa stari starši 5 min stran in kup dobrih sosedov, ki jih poznam 30let....
Onadva sta uživala....sem pa slišala komentarje, kako si upamuser posted image ...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: otroci sami doma
15.9.2009 23:31:01   
picola1
Jst poznam kar nekaj otrok pri sedmih letih ali malo več, ki so po kakšno urco na dan sami doma (recimo vmes, ko še prvi ne pride iz službe, ta drugi pa že gre). Od moje sodelavke tamala je pri sedmih letih se sama oblekla, si naredila zajtrk, zaklenila hišo in šla v šolo (ki je sicer blizu).
Pri 14 letih današnji otroci že hodijo ven po cele večere (in nekateri noči)...bo pa ja še na štiriletnico malo popazil (razen če jo že ti težko krotiš)
Ne vem, no...meni se ne zdi to nobena neodgovornost...

< Sporočilo je popravil picola1 -- 15.9.2009 23:32:48 >

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 2
15.9.2009 23:42:25   
Ribica **
14-letnik komot popazi na 4-letnico v tiste pol ure, uri. Po mojem, no user posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
16.9.2009 7:05:39   
naja17
Ko berem take in podobne poste (ala pripnete otroke v avtu (se ne spomnim, da bi sploh imela sedežek)), ugotovim, da so bili moji starši precej neodgovorni user posted image

Jaz sem pri 7. letih ostajala sama kar precej časa, hranila, previjala in vse kar spada zraven, mlajšo sestro po mami. Ko sem pristala nazaj pri očetu, sem zvečer spet ostajala sama, se zrihtala in šla spat. Od 12. leta dalje sem spet čuvala, previjala itd., sestro po očetu.

Poleg tega sem tudi že marsikaj pospravila, skuhala in zrihtala, tako da ne vidim razloga, da nek 14. letnik ne bi ostal sam s 4. letnico user posted image

(odgovor članu Ribica **)
Neposredna povezava do sporočila: 4
16.9.2009 7:07:45   
ZARA
Meni se to res ne zdi neodgovorno. 14 letnik pa že zna popazit 4 letnega otroka, no. Mi smo bili veliko mlajši, ko so nas same puščali doma.

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu naja17)
Neposredna povezava do sporočila: 5
16.9.2009 7:25:51   
sanasan
punce, hvala za vaša mnenja....vidim, da smo na isti valovni dolžiniuser posted image
sem tudi sama pri 7ih začela pazit svojo sestro....
bom morala tole malo sprintat in pokazat....da podkrepim svoje 'dokaze'user posted image
otroka pa sama itak uživata, ta starejši, ker se raje igra kot uči (tako ima izgovoruser posted image ), tamala jima pa za jest pripravi oz.spomniuser posted image
ps.: s tamalo ni težav pri obnašanju, sploh je pa zanjo starejši brat in zakonuser posted image

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
16.9.2009 7:32:15   
ledenaa
Kakšne dokaze??
odvisno kako odg. je otrok
recimo mi imamo malo sosedo,ki je stara 8 let,pa še sama ne zna skrbet zase,kje bo pa še za 3 letnega bratcauser posted image

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 7
16.9.2009 7:59:55   
nky 23
glede na to da lahko deset letni otrok pride po otroka v vrtec, ne vem zakaj se nekateri zgražajo če 14  letnica popazi na sestrico, ki ni več dojenček...

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.9.2009 8:29:15   
nuala
No, meni se to ne zdi nic takega, sama sem zacela cuvat otroke kot varuska pri 13. letih.
Drugace pa, moj skoraj 7 letnik je doma sam cca 1 uro 2x tedensko, skoraj 5 letnik pa veckrat na teden tam cca 15 / 20 min, ko grem po tavecjega v solo ( in ne zeli it z mano, ker mu je samemu fajn ). Pustim pa doma psa, se otroka potem pocutita cisto varna.
Obeh skupaj pa ne upam pustit, razen ce gledata risanke, pa se to ne vec kot pol ure in samo, ce je nujno. Ker v kombinaciji bi jima lahko prisla na misel kaksna huda ideja...

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu nky 23)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.9.2009 8:44:27   
bskrle
Otroke je potrebno navajat od malega da so lahko nekaj minut, kasneje ur sami doma. 7 in 10 let sta 2 taki prelomnici.

To,da seksajo pri14 je normalno, da pa pazijo na mlajše sorojence pa je neodgovorno. Halo, kam gremo?

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 10
16.9.2009 9:33:26   
lukec
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Meni se to res ne zdi neodgovorno. 14 letnik pa že zna popazit 4 letnega otroka, no. Mi smo bili veliko mlajši, ko so nas same puščali doma.

Itak, večina je v prvi razred hodila kar lepo sama in po šoli smo tud sami počakali, da so starši prišli iz službe. Ključ okrog vratu pa gremo. Tudi meni se ne zdi neodgovorno

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
16.9.2009 9:41:14   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: sanasan
Mene pa zanima, koliko so kaj vaši otroci različnih starosti sami doma. Koliko se vam zdi primerno, da sta npr. en najstnik in mlajši otrok sama doma podnevi? Ali so vaši otroci kaj sami in koliko časa, redno

Imam 12-letnega šolarja in 4-letnega vrtičkarja. Skupaj nista nikoli sama doma (izvzeto npr. ko odnesem smeti pred blok ali grem do nabiralnika po pošto - trgovina pe že ne več, čeprav jo imam pred blokom). Tako je zato, ker je 12-letnik premalo resen, da bi lahko varoval in nadzoroval 4-letnika, poleg tega pa je 4-letnik tudi tako razigran in trmast, da ga na trenutke komaj kontroliramo tudi odrasle osebe. Za dodatek pa 12-letniku (ki je zame še vedno otrok, čeprav samostojen) ne želim naprtiti odgovornosti za življenje druge osebe (v kolikor to ni nujno - do česa takega pa še ni prišlo). 12-letnik je na trenutke sam doma za kakšno urico, vendar delam na tem, da bi bilo tega čim manj (žal ne znese vedno), 4-letnik pa ni nikoli sam niti za minuto.

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 12
16.9.2009 9:48:23   
ledenaa
Včasih je bilo včasih in ne primerjat s sedanjostjo
zavedat se je treba da je vseeno koliko je otrok star,kot je napisala kerensa- odgovornost za otrokovo življenje ima drugi otrok .
Dokler ne pride do nesreče,ki so se žal dogajale ko je otrok čuval otroka .... ko se pa zgodi nesreča pa potem vsi na starše ja kje ste bili zakaj ste otroka pustili čuvat drugega otroka

To so resne stvari ,še staršem otroci pobegnejo ko pogledajo za trenutek stran in potem ne bo drugemu otroku user posted image
Potem se pa zgodi da otroci padajo z oken,se utopijo in ne vem še kaj
vsak po svoje,ampak dobro razmislit
Življenje se lahko kaj hitro obrne in potem to plačajo starši in oba otroka

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
16.9.2009 10:05:10   
Pikec
Pustmo ob strani odgovornost za življenje drugih.

Najstniki dans veselo seksajo že pr 14, 15 ali pa še prej. Se pravi seks pri 14 je okej. Čuvanje sorojenca pa preveč odgovorno delo. Kaj pa če se jim zalomi in postanejo nenadoma starši (bognedaj, saj nam se pa to ja ne more zgodit)? A potem bodo sposobni čuvat (ne skrbet za) svoj lastni naraščaj (ob predpostavki da do tega pride in doma ne povejo in ne grejo delat splava, v primeru da povejo pa bo najvertneje vsako tako najstnico mati vlekla delat splav, če sama ne bo hotla it)?

Sej vem je vprašanje izven konteksa. Ampak jest sem zmeri mislila, da pravice izhajajo iz dolžnosti(odgovornosti).

Aja še odgovor, ko sem bla stara 14 sem brez problema čuvala štiriletnega brata. Je bilo čisto samoumevno, da je pač to prispevek k dobrobiti familije.
Kako in koliko so pa (ne)odgovorni današnji najstniki pa pojma nimam - verjetno je odvisno od vsakega posameznika. Edini reprezentativni vzorec v familiji je zelo odgovorna skoraj petnajstletnica, ki upam, da se ji ne bo preveč odpililo, ko jo bo zadelo. Če mene kdo vpraša je čist preveč 'pridna'.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
16.9.2009 11:15:56   
t5t6
Mi smo naše začeli puščati lani ko sta imela 6 in 5 let po par minut, ker sva skočia kaj pogledat na hišo ki sva jo zidala 50 m stran od doma. Sva pa jih vedno pustila, ko sta bila umirjena mogoče pred risanko in sva jima povedala kje sva do tam pa sta če bi bilo treba lahko prišla sama oz če sta poklicala sva jih slišala. Ta izkušnja mi je bila OK, ker sta se počasi navajala. Letos, ko imata 7 in 6 let jih komot pustiva za kakih 20 minut, ampak jim vedno poveva kje sva in vedno sva na razdalji, par minut od doma. Smo pa na vasi, kjer je zelo varno pa tudi fanta sta odgovorna.

(odgovor članu Pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 15
16.9.2009 15:17:18   
lenika
Če je odgovoren 14-letnik in neproblematična 4-letnica potem sploh ni nobenega problema.

(odgovor članu t5t6)
Neposredna povezava do sporočila: 16
16.9.2009 17:39:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: sanasan

Naša 14let fant in 4let punca sta bila lani cca enkrat tedensko od pol ure do ure in pol sama...se vam zdi to ok ali neodgovorno?

Meni je popolnoma ok.

(odgovor članu sanasan)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
16.9.2009 17:55:10   
mika
ti že veš, da je sin sposoben čuvat  hčerko. nimaš kaj polagat računov drugim, še manj pa se z njimi obremenjevat. Jaz sem bila stara 11 let, pa sem čuvala sestro dojenčico.

Če mu pri 14ih letih ne bi mogla zaupat...potem bi bilo malo zaskrbljujoče al pa ne.

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?