Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Natty5284 Ojla! Mogoče pa le ima katera kaj izkušenj s tem, namreč ne vem več kam se naj obrnem in koga naj prosim za nasvet. Odločila sem se namreč, da vzamem hipotekarni kredit (25let) in kupim stanovanje. Sem si ga tudi že nagledala in je cenovno zelo ugodno glede na kvadraturo. Tudi celoten znesek kredita mi gre ven, glede na plačo, ampak me pa muči nekaj druga. Za stanovanje sem se namreč odločila sama, ker partner nima niti najmanjšega interesa, da bi kaj prispeval oz. pomagal, ampak to zdaj sploh ni pomembno. Odločila sem se da vzamem kredit in raje odplačujem vsak mesec kredit kot pa najemnino, le tako bo vsak mesec cm2 stanovanja mojega. Tisto kar me muči pa je euribor. In sicer na vsaki banki pravijo, da je sedaj drastično padel in da je možnost da se bo začel višat. In tega me je malo strah, da bi se mi obrok kredita znatno zvišal in ne bi bila sposobna plačevat. A ima mogoče katera kaj izkušenj glede kreditov, mogoče pa celo katera dela na banki. Mogoče katera ve, katera banka je trenutno "najugodnejša?. In kaj pravite ve?Ali bi se "spustile" v to zadevo (nakup stanovanja), če bi vedle, da imate samo svojo plačo in boste kredit odplačevale same?ačeten znesek kredita pa bi bil 300eu mesečno, kar bi se seveda spreminjalo na nihanje euribora.Prosim svetujte mi... Hvala že vnaprej Sem vzela najprej pri Sparkasse tud na 25 let, se ti zvrti od preplačila teh 25 let ter odurnih obresti, ki ti jih ta banka naštepa. Takrat sem imela tudi pri njih račun odprt. Njihova politika banke je, kjer z reklamami zelo zavajajo, da ima stranka zelo velike stroške, čeprav imaš recimo ugodnost brez provizije dviga na bankomatu. Že ko sem npr. zapirala račun pri njih, so računali 16 €, kar je odurno, če ima npr. NLB okrog 4 €, Hypo pa se mi zdi, da celo nič. Potem sem se obrnila na Hypo, kjer sem dobila večji znesek za 15 let in približno enak obrok. Sama imam vezano na Švicarja, vendar tudi, če obrok malo zrase, potem kar dosti pade in se ti vse zgliha. Pri meni se je začelo tam nekje z 280 € (preračunano iz Švicarja), je zraslo na 355, sedaj je spet na 280. Če meniš, da ti obrok predstavlja že sedaj bojazen, potem zmanjšaj znesek. Pojdi na Hypo, tam na Slovenski 29 ti bo g. Habuš lepo svetoval in ti podal vse možne opcije. Zelo prijazen in korekten. 15 ali 25 let je velika razlika in če si pametna, ne hodi na 25 let. Prenesla sem k njim posledično tud račun, zelo zadovoljna, tudi oni nimajo nobene provizije, ko dvigaš denar na bankomatih. In če boš vzela hipotekarnega, moraš obvezno zavarovati kredit, najbolje pri Winerstaditshe (upam, da sem prau zapisala). Izbrala sem varianto, kjer na 3 mesece plačam samo 30 €, pri drugih zavarovalnicah bi plačala za zavarovanje toliko na mesec in ne na tri mesece. Tako, če se ti kaj zgodi drastičnega, dediči nimajo nobenih obveznosti. Pri Hypo se da tudi dogovoriti, če npr. ostaneš brez službe, da se kredit zamrzne, dokler npr. ne najdeš službe, plačuješ pa tisti čas samo obresti. S Hypo imam dobre izkušnje in kot sem rekla, za 15 let sem dobila večji znesek za skoraj enak obrok kot pri Sparkasse za 25 let.
|