slovenka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica IZVIRNO SPOROČILO: brizit Kako lahko trdite, da se nekaterih ne bi dotaknilo? Veliki večini ljudi je ZELO težko priznati, da se motijo, delajo napake. In taki napake znova in znova ponavljajo, ker imajo prevelik ego. Oni vejo najbolje sami. Odgovorni starši so samokritični in iščejo pomoč, če jo rabijo, v knjigah, pogovoru, na RR-ju. Sami od sebe, ne ker bi jim to nekdo predpisal. Neodgovorni pa pač "vejo najbolje sami". Otrok ne razvajajo, četudi se jim cel teden dere in mu morajo vsakič, ko gredo v trgovino, kupit 500 igrač, skuhat 10 različnih jedi za kosilo in jih redno kličejo policisti zaradi vandalizma in popivanja. Ali če ti napišem drugače: zaradi mene lahko ukinejo vse znake na cesti, ukinejo vse zakone, pa bom še vedno vozila počasi in v skladu s trenutnimi razmerami na cestu - po pameti torej. Tisti, ki pritiskajo na gas, ker oni pa imajo BMW-ja in so itak nezmotljivi, bodo pritiskali na gas v vsakem primeru. Za nesrečo nikoli ne bodo krivi sami, ampak vedno cesta, drugi vozniki,... V Sloveniji se itak veliko preveč poslužujemo sistema palice in premalo korenčka oziroma korenček itak ne funkcionira. Ne, ker bi bilo z vzgojnimi pristopi kaj narobe, temveč, ker slednji izhajajo iz same življenjske filozofije posameznikov. Če pa je že ta v osnovi zgrešena, potem predavanja o vzgoji ne bodo zalegla. Potrebno bi bilo prevzgojiti človeka kot celoto, ne samo njegov vzgojni pristop. Pa ne zdaj misliti, da sem apriori prti takim predavanjem, lahko bi bila tudi zelo koristna, kaj pa vem. Vendar mislim, da jih v praksi ne bi bilo možno izvesti. Že zato, ker niti približno nimamo dovolj KVALITETNIH predavateljev. Samo pomisli, koliko seminarjev, ki se jih udeležuješ v okviru službenih obveznostih ima dejansko ima dejansko uporabno vsebino. Ja, bi se strinjala. Žal, verjetno... Samo nekje bi se s problemi bilo potrebno začeti ukvarjati. Ali pa pač čakati na sankcijo čez 20 let, ko bodo sami otroci povedali svojo kritiko vzgoje, ki so je bili deležni. Včasih so starši odhajali v tujino na delo, otroke pustili pri starih starših - nič takega... danes vidijo, da je bilo kaj takega, ker ne poznam nikogar, ki bi imel super odnose s takimi starši. Odtujenost. Podoben problem so danes zaposleni za 16 ur na dan. MAmice z otroki, očetov pa nikjer. Ne vem, kako se lahko to prenaša. Moj mož je imel tri mesece takšno službo, pa si je poiskal drugo. Se da, če se hoče. Ker je rekel, da ne želi, da hčero vidi šele, ko že spi... Poznam pa moške, ki v pisarni čakajo na sms od žene, da otroci spijo in lahko pride domov, da je mir... Jaz bi takemu po smsu poslala še vlogo za ločitev. Potem pa je še obsežna kategorija ljudi, ki sploh ne razmišljajo o ničemer, ampak samo živijo svoje življenje, po vzorcih iz otroštva, nekritični, brez želje, da bi kaj prebrali, se informirali, bili boljši... Zakaj imajo otroke? Ker je tudi to vzorec. Verjetno je res preveč problemov...