kitka1
|
Miša24, kar se klomifena tiče, je že ok, če ti ga da septembra. Samo ne brez predhodnih testov. Npr. če imaš slučajno zamašene jajcevode ali pa ima partner slab spermiogram, se je čisto brez veze filat s temi tableti (delujejo tako, da 'se obesijo' na hormonske receptorje in jim sporočajo, da je določenih hormonov premalo, tako da jih tvoje žleze sproščajo več), ker bodisi sproščeno jajčece ne bo po jajcevodu pripotovalo v maternico oziroma se tam pač ne bo oplodilo, če ne bo dobrih plavalčkov. Klomifen kar tako sicer predpisuje veliko ginekologov, ki pa se običajno ne ukvarjajo z neplodnostjo. Po moje je najbolje, da se naročiš v Lj. (ali Mb. ali Postojni - kjer ti je pač bližje) v ambulanti za neplodnost (tvoja ginekologinja naj ti da napotnico) in te tam korektno obravnavajo (to stori kar takoj, napotnico prineseš na prvi pregled - samo toliko, da si v čakalni vrsti; če ti vmes uspe zanosit, pa odpoveš). Stvari si morajo slediti v določenem zaporedju: od najmanj invazivnih proti bolj invazivnim pregledom. Na prvem mestu je tvoja hormonska slika (ne le ščitnica), partnerjev spermiogram in rentgensko slikanje maternice. Če je vse bp, se potem poskusi s klomifenom (ne dlje kot 6 ciklusov) in se nujno vsaj prvi ciklus spremlja z ultrazvoki (vsa navodila ti da ginekolog, ki te tam obravnava), da se sploh vidi, ali se tvoji jajčniki odzivajo (oziroma kako dobro se odzivajo) na zdravljenje (štejejo folikle in merijo njihovo velikost). Če tudi to ne uspe, sledijo diagnostične preiskave, kot so histero in laparoskopija... Nato pa si že na vrsti za razne postopke, kot so IUI, IVF... Odvisno od diagnoze (če sploh kaj ugotovijo - lahko je tudi vse bp, kot je bilo npr. pri naju). Kar se ovulacijske sluzi tiče... Nekatere imajo zelo močno in opazno (cel 'cmok'), druge zopet manj opazno oziroma sploh ne vedo, kdaj se je izločila. Glede tega se ne preveč obremenjevat. Pri meni jo je bilo sicer zeloo veliko, pa merili smo temperaturo, delali ovulacijske teste, poskusili tudi s klomifenom (dobra odzivnost), spermiogram je bil super... Rezultat pa -. In to po več kot enem letu. Začela sem pa podobno kot ti: s prenehanjem jemanja KT, potem nekaj mesecev s kondomom - še danes mi je smešno... Ker potem itak ni uspelo toliko časa :) In potem iz meseca v mesec kupovanje testov... Tudi s kožo sem imela velike težave: pred jemanjem KT je bila zelo aknasta, tableti so to uredili. In ko sem prenehala z jemanjem - spet katastrofa. Mastna koža, tipično hormonsko pogojene akne po vratu, bradi, hrbtu (pri 30h!!!)... Bila sem prepričana, da je nekaj narobe s hormoni. Pa ni bilo - krvni hormonski test je bil bp. In potem sem 'trpela' dve leti, dokler je končno v 2. postopku IUI uspelo! Ne bom rekla, da je med nosečnostjo koža super lepa, sem in tja se mi še vedno naredijo podkožni mozolji. Tudi pore imam še vedno velike - takšno kožo pač imam. Vendar se definitivno manj masti in pudra skoraj ne uporabljam več. Ta teden naj bi mala prišla na svet... Seveda se veselim, ampak glede kože pa mislim, da bo spet katastrofa. Pa mi je čisto vseeno. Zaenkrat:)
|