|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   selitev v tujino
19.6.2009 8:22:41   
marvica
Pozdravljeni!

Prosim za izkušnje in nasvete glede selitve v tujino. Dobila sem ponudbo za delo v tujini za 4 leta in ob prihodu nazaj me čaka delavno mesto. Zdaj se pa pojavi problem, imam 5 letnega otroka, z njegovim očetom ne živiva skupaj. Imava urejene stike in preživnino. A je sploh mogoče takšna selitev z otrokom glede na toda ima pravico do stikov?

Z njim se še nisem pogovarjala, ker sem to izvedela šele sedaj, pa na splošno me zanima če imam to pravico naredit, preden mu kaj rečem.

Veliko razlogov je za kaj bi se selila, tudi za to da bi nama zagotovila materialno varnost, po drugi strani pa otroka odpeljem od očeta in ostalih sorodnikov.

Že sedaj ima malo stikov z ostalimi sorodniki, saj so daleč stran in navadno je na 14 ni pri očetu 1x na mesec pa greva obiskat moje. Če se odseliva v tujino bo še manj teh stikov.

Sem pred veliko odločitvijo in prav bi mi prišle vaše izkušnje ali pa ideje.
Vem, da se bom morala na koncu jaz odločit, pa vendar so vsi predlogi in pogledi dobrodošli.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: selitev v tujino
19.6.2009 8:28:50   
rija
pogovori se z očetom.

po eni strani bi jaz šla. iz razlogov, ki jih navajaš.

po drugi strani pa premisli: ni lahko biti sam v tujini z otrokom. veliko mojih znancev, ki so sami v tujini (v paru!) jamra, kako je težko z varstvom in vso organizacijo. in nekateri so se zaradi tega tudi vrnili, kljub temu, da imajo zdaj slovenske plače.

je pa verjetno tudi veliko odvisno kam greš in kakšno delo bo.

ampak glej tudi tako, da boš ti verjetno odsotna cel dan, otrok pa prepuščen tujcem.user posted image

to pa je razlog, zaradi katerega jaz sigurno ne bi šla.

...vox populi...

(odgovor članu marvica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
19.6.2009 8:55:50   
n.nati
se podpišem pod rijo

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 3
19.6.2009 9:18:52   
Nika v službi
Tudi jaz se zelo strinjam z rijo, najprej pa absolutno pogovor z očetom.

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu n.nati)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.6.2009 10:43:12   
karmy
pogovor z očetom, kar so tudi ostale povedale, takoj ko prideš gor, moraš sporočiti naslov kje si, kontaktne podatke. Glede na to da smo v EU, in da so letalske karte do veliko držav kar poceni, bi moglo bit uredu. Še posebno če imaš dobre odnose z svojim bivšim.

Jaz sem živela pol leta sama z tamalim v VB, preden sem se preselila mojemu, samo pri meni je bil velik minus da nisem imela zagotovljenega šihta. tako da je to tvoja velika prednost. Razloži njegovem očetu da mu ni treba nič skrbeti, ker imaš že vse urejeno oz. boš tudi uredila stanovanje preden začneš šiht.

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Nika v službi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.6.2009 11:56:13   
Virtualna
Brez ocetovega dovoljenja in zagotovljenih stikov v tej drazavi, ne bos mogla nikamor iz Slovenije.

On ti placuje prezivnino, imata urejen nek vzorec kolikokrat je z otrokom, tvoj odhod v tujino, bo ocetu "prinesel" le prikrajsanost kar se tice videvanja in komuniciranja z otrokom.

Oce lahko zahteva, ob morebitnem strinjanju, da gre otrok stran za stiri leta, da vse nastale potne stroske, ki jih je imel zaradi videvanja svojega otroka, krijes ti, ker ti bos tista, ki je otroka odpeljala stran in ne on...

16.6.2009 dobili prvi zobek ...

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.6.2009 12:28:41   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Virtualna
Brez ocetovega dovoljenja in zagotovljenih stikov v tej drazavi, ne bos mogla nikamor iz Slovenije.

Ne drži.

Kakor sem jaz razumela avtoričin post, je ona otrokova polna skrbnica (nimata skupnega skrbništva), otrokov oče pa ima dolžnost plačevanja preživnine in pravico do stikov (in oboje tudi izpolnjuje/izvršuje). V Sloveniji (nenazadnje smo še vedno državljani SLO in šele nato EU) ni zakona, ki bi skrbniku (ki je povrhu vsega še biološki starš) prepovedoval selitev, skupaj z otrokom. Prav tako ni zakona, ki bi določal, v katero državo se smeta skrbnik in otrok preseliti. Veliko priročnejše je, če ostaneta v EU, vendar zakon dovoljuje tudi selitev na Papuo Novo Gvinejo, če skrbnik tako želi. Zakonski omejitvi sta samo dve: skrbnik mora otroku zagotoviti civilizirane življenjske pogoje (pa še življenju na Papui bi znali reči, da je samo drugačno, ne pa necivilizirano) in drugemu biološkemu staršu (v tem primeru očetu) je treba sporočiti novi naslov bivališča (kontaktni podatki niso zakonsko obvezni, torej npr. GSM ali e-mail, so pa seveda priporočljivi). In skrbnik mora še naprej omogočati in dovoljevati stike z otrokom drugemu staršu. To je na kratko vse, kar pravi slovenska zakonodaja (in najbrž tudi evropska ni bistveno drugačna).
Oče seveda lahko začne v tem primeru (po domače povedano) "srat", vendar dvomim, da ima kakršnekoli možnosti, da bi sodno preprečil selitev ali da bi dobil skrbništvo, v kolikor so zgoraj omenjeni pogoji izpolnjeni.

Kar se pa tiče vprašanja - selitev da ali ne... po mojem mnenju da, v kolikor boš imela urejeno varno varstvo za otroka in v kolikor smatraš, da bo 4 leta tujine koristilo kasnejšemu bivanju v Sloveniji. Za stike praviš, da jih imate že tako ali tako malo... no, v tem primeru bi jih bilo še manj, ampak če se imate radi, bi bili pa toliko kvalitetnejši. In ker ne greš na Papuo, lahko vsaj letni čas 1x prideš v SLO.

(odgovor članu Virtualna)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.6.2009 13:21:35   
Virtualna
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Ne drži.

Drzi, pa se kako drzi...

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.6.2009 13:24:12   
Virtualna

Ne drži.

Kakor sem jaz razumela avtoričin post, je ona otrokova polna skrbnica (nimata skupnega skrbništva)...

Kje to pise user posted image  

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.6.2009 14:00:50   
marvica
Nimava skupnega skrbništva, on ima napisane obiske vsak drugi vikend. Stike bi še vedno lahko imala, vrjetno manjkrat pa takrat za več časa skupaj. Bom vprašala očeta kaj misli, vendar koliko ga poznam bo rekle naj otrok ostane pri njem, to pa ne pride v poštev. Nobena zadeva ni toliko vredna, da bi zaradi tega prikrajšala otroka da ne bi bil z mano.
S tem, da bi šla v tujino mu nočem škodit, saj bi s tem škodila samo otroku, vendar pa razmišljam kaj narediti, ker se je ponudila dobra priložnost.

Tu imam službo za nedoločen čas, povprečno plačo, tako da lahko živim koliko toliko normalno življenje, ne morem pa si privoščiti recimo nakupa nepremičnine in pomeni, da bova še naprej v najemu v garsonjeri. V tujini bi najela večje stanovanje, saj mi bi ga plačala služba, takoj plus saj bi imel otrok svojo soboo, ki si jo zelo želi, vendar trenutno ne morem najeti večjega stanovanja.
Z delom v tujini bi lahko kaj prihranila in seveda bi šla delat to kar sem si vedno želela. Ponudila se mi je dobra možnost. Če ne bi imela otroka bi že pakirala user posted image . Tako pa razmišljam kaj narediti, da bo najmanj stresno zanj.

Pojavlja se veliko vprašanj, bom malo prespala in razmislila in se potem odločila.

Še kakšen nasvet je dobrodošel.

Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
19.6.2009 15:08:48   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu marvica)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
19.6.2009 15:42:38   
Vijoličarka
Sama najbolje veš, kakšnega značaja je tvoj otrok.

Načeloma so otroci prilagodljivi in se lahko učijo jezikov, ampak ob selitvi v tuje okolje potrebujejo več podpore. Če boš imela ti ubijalski delovni čas in bo otrok vseskozi pri tujih ljudeh, najbrž zanj ne bo dobro. Kakšno varstvo boš imela na voljo in v kakšno šolo bo otrok kasneje zahajal? Npr. če bo šel v mednarodno šolo (kamor hodijo otroci diplomatov ipd), je čisto nekaj drugega, kot če bo šel v lokalno šolo.

Z otrokom bosta prispela v tujino približno eno leto preden bo šel v šolo in v enem letu se da naučiti jezika in v šoli naj ne bi imel težav, sploh če bo to šola s posluhom.  Če boš imela torej na voljo tako varstvo in družbo (morda so tam tudi kakšni sodelavci z družinami iz Slovenije, ki bodo lahko pomagali) in dovolj časa za otroka, s katerim se boš morala, dokler se na nauči jezika in privadi, intenzivno ukvarjati, potem pojdi. Taka pozitivna izkušnja otroku lahko le koristi, naučil se bo jezika, dobil izkušnje.

Ko se bo naučil tujega jezika, boš morala tudi poskrbeti, da ne bo pozabil slovenskega, saj ga čez štiri leta čaka še en kulturni šok - selitev nazaj, kar zna biti lahko bolj problematično, kot selitev tja. Otrok bo navajen neke šole, sklenil bo že prva prijateljstva, navajen bo neke določene kulture in običajev, potem pa nazaj v slovensko okolje, ki ne slovi kot najprijaznejše.

Ampak da se. Poznam družino, ki se je priselila iz Avstrije.Mož iz Gorenjske, zaposlen v Avstriji, žena Avstrijka, nameravali so vse življenje ostati v Avstriji. Zaradi materialnih razmer so se na hitro odločili, da gredo živeti v Slovenijo in ko so prišli, niso niti žena, niti oba otroka znali besedice slovensko. Žena je potem delala v kuhinjah, da se je priučila jezika, otroka pa sta v šoli štartala en razred nižje, kot bi sicer morala. Imela sta čudoviti učiteljici, ki sta pomagali in hitro sta se naučila jezika, premagala ovire in se popolnoma prilagodila temu okolju.

Odvisno je torej od značaja otroka in možnosti, ki jih boš zanj imela v tujini. Ob pravilnem pristopu bo otrok lahko imel celo veliko koristi - poznal bo to tujo državo in dobro obvladal ta tuji jezik ter razširil obzorja.

Če oče otroka videva enkrat na 14 dni, kakšnih posebnih travm na tem področju ne bi smelo biti. Se znajo pa taki tipi naprdniti in se osredotočiti na lastninsko pravico in iz čistega inata narediti celo štalo. Kako bi on imel otroka, če pa ga že zdaj obišče samo vsake dva tedna?

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.6.2009 15:49:47   
Anonimen

Ne drži.

Drzi, pa se kako drzi...

In meni se zdi prav, da tako drži ali pač ne??

Neposredna povezava do sporočila: 13
20.6.2009 9:35:38   
Anonimen
Jaz bi bila takoj za, je pa tvoja odlocitev odvisna od vec faktorjev.

Od tega, kako se znajdes tukaj. Ali laufa babi&dedi servis ali se znajdes sama. Varstvo v tujini, sploh v vecjih mestih, zna biti zelo drago, tako vrtci kot dodatne popoldanske ure. Kaksne moznosti vidis tukaj?
Je pa tako, da otroci spremembe dobro sprejemajo, bistveno bolje kot odrasli, ce prvic ti ne kompliciras in selitev vzames kot dano dejstvo, in ce se ti spremembe veselis-tudi otrok cuti, da si zadovoljna in skoraj ni mogoce, da bi ne sodeloval.

Sama ne bi kaj dosti pomisljala, ustavila bi se prej ob logistnicnih vprasanjih, med drugim tudi tem, kako bo videl oceta. Samo se ne bi pustila manipulirati (od oceta), kako lahko grem in ga on ne bo videl (najverjetnejsa opcija nasprotovanja), ampak bi mu kar predstavila dve, tri variante.

(odgovor članu marvica)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
20.6.2009 9:38:45   
fionca
Ne vem, kaj ti naj rečem. Mislim, da si zelo pogumna. Razmisli predvsem, kam boš dala otroka v varstvo, posebej na začetku, ko še ne bo obvladal jezika. Resnično težka odločitev. Ti pa privoščim, da greš in na novo zaživiš. Malo prej si organiziraj, kako boš uskladila službo in otrokove potrebe tudi kadar bo bolan. Posvetuj se s svojimi domačimi, če bi ti oni lahko prišli mogoče v skrajni sili na pomoč... Ne vem...
In v katero državo bi se naj odselila?

(odgovor članu marvica)
Neposredna povezava do sporočila: 15
20.6.2009 16:32:22   
Kerensa*

Ne drži.

Drzi, pa se kako drzi...

Drži samo to, da ima oče v tem primeru pravico vložiti tožbo, v kateri zahteva, da se skrbnica z otrokom zaradi "omejevanja" stikov ne sme preseliti, vendar bi takšna tožba romala malo manj kakor direktno v koš, kajti, kakor sem že napisala, v SLO ni zakona, ki bi prepovedoval selitev. Prav tako pa drugi starš ne bi dobil skrbništva, v kolikor je ona, kot skrbnica, primerna mati in v kolikor pride do selitve zaradi izboljšanja materialnih zadev, v tem primeru nakupa stanovanja, katerega dedič bo sčasoma otrok, ki je tukaj bistven. Osnova tožbe je v tem primeru skregana z logiko in zdravo pametjo ter nima nobene zakonske podlage, poleg tega pa sama selitev v drugo državo EU ne pomeni preprečevanja stikov. Oče ima še vedno možnost obiskovanja otroka. In tudi ni zakona, po katerem se mati z otrokom zaradi očetovega slabega finančnega stanja ne bi smela preseliti (beri: če on nima za avionsko karto ali bencin, bosta vidva prav lepo ostala v SLO).

Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?