|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   poročni običaji
14.5.2005 10:45:01   
babylove
Katere poročne običaje poznate?

Jaz se spomnim samo:
- something old, sthg new, sthg borrowed, sthg blue
- metanje riža po slovesnosti (za ploden zakon)
- metanje šopka (naslednja nevesta bo tista, ki ga ulovi)
- slačenje podvezice z zobmi (če ima kak pomen, ne vem?)

Kaj še poznate in kakšen je pomen posameznega običaja?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   poročni običaji
14.5.2005 10:51:31   
emaa
ne vem pomenov:
prodaja šopka, mislim,da se plese kupuje, neka kamela (spet v vezi z denarjem), šranganje neveste, plačevanje fanta, če je gasilec, kraja neveste, šoopka pred polnočjo, pa še kaj bi se verjetno našlo

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   poročni običaji
14.5.2005 11:11:47   
CUKRČEK

Pri nas imamo:

*postavljanje mlajev dan pred poroko

*tako nevesta kot ženin se pred odhodom na poroko "poslovita" od staršev...le ti ju blagoslovijo in jima zaželijo stečo.

*lažna nevesta(ko pride ženin po nevesto, pride ven lažna..ponavadi kaka stara ženska, ki je še dodatno našemljena. In ta se hoče na vsak način poročit z ženinom. Po dolgem pregovarjanju le pride do svoje prave neveste).

*šranganje(fantje zasedejo cesti in poroka ne more naprej. Po močnem izplačilu za nevesto in raznim nalogam se fantje le sprijaznijo, da bo nevesta šla v druge roke in ne v njihove).

*prodajanje pušeljca(na ohceti fantje prodajajo nevestin pušeljc in svatje dajajo zanj denar. Na koncu ga vendar odkupi ženin in zbran denar gre za darilo mladoporočencema).

*razne igrice(treba je jesti torto z zaprtimi očmi...oziroma je treba z njo "filati" partnerja).

*obvezno otvoritveni ples mladoporočencev, potem prič, staršev in potem vseh svatov.

*dobra ohcet je veliko odvisna od ansambla, ki imajo ponavadi še svoje igrice.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   poročni običaji
14.5.2005 11:17:16   
SašaR
Pri nas so prepovedali metanje riža, če gre za cerkveno poroko, ker mečeš hrano! Tako, da se po novem namesto riža naberejo, cvetni listki, katere se potem vrže!

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   poročni običaji
14.5.2005 11:18:38   
nejcko
Poleg naštetega še:

- na poročni slavnosti nekdo ukrade šopek, ki se nato prodaja

- lahko se ukrade tudi nevesto

- ponekod razrežejo ženinovo kravato in nato njene koščke prodajajo

- igrice: nevesta mora z zavezanimi očmi spoznati ženina po nogah

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   poročni običaji
14.5.2005 11:36:20   
babylove
SašaR, jaz pa vem, da gre tako:
1. cvetni lističi se namečejo po poti do oltarja (v smislu, naj jima bo pot z rožicami postlana)
2. riž pa se meče ob izhodu iz cerkve, ker riževa polja zmeraj bogato obrodijo in pomeni plodnost, da bi imela čimveč otrok

Kdo je pa to pri vas prepovedal, župnik?

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   poročni običaji
14.5.2005 13:36:56   
Anonimen
Pred dvemi leti smo imeli proko na Raki in nismo smeli metati ne riža ne cvetnih listkov, ker kdo bo pa to počistil:grrr: Halo?? Tko da smo potem lahko jih posul s cvetki šele na cesti, bohnedej na cerkvenem dvorišču.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   poročni običaji
14.5.2005 13:43:46   
GoYa
pol bom pa jst rekla naj eno tono riža name vržejo. mogoče bojo pol otroci res pršli

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   poročni običaji
14.5.2005 14:21:43   
emaa
velik cerkva prepoveduje riž, pr nama ga niso smel metat direktno pr izhodu, ampak bolj na sredi dvorič, pa se ni noben oziral, so naju ravno tko zasuli

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   poročni običaji
14.5.2005 19:27:54   
KIRA
prvega, ki si ga napisala poznam in sem ga tud uporabla. nekaj starega - perlice od moje babice. sicer niso prave, ampak so ble super okras v frizuri. novi so bli čevlji, sposojena obleka. modri mašlnček sem si pa zašila na notranji stran korzeta.... :ups:
riža nisem hotla met, sem pa vseeno prišla pod ploho. sva ga 2 dni pucala ven iz las in cunj...
tud šopek sem vrgla, ampak so ble punce nesklepčne in je med 2 padu pred noge..
podvezice pa nisem mela, ker je blo vroče in sem nosila dokolenke, pa tud se mi je zdelo brez zveze - to je bolj za show, mi smo pa meli čist majhno poroko (11 ljudi - sam ožja družina..)

v prekmurju je cel kup običajev, ampak jih jaz ne poznam, ker še nisem bla na nobeni poroki, razen svoji. po opisih prisotnih, ti pa težko opišem, men se zdi vse skp mal hecno - ne vem, če sem sploh dobro razumela...

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   poročni običaji
15.5.2005 9:26:55   
Bejba
Sam eno vprašanje: če se šopek prodaja, potem ostane tebi, ker ga ne mečeš ali kako :zmeden:?

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   poročni običaji
15.5.2005 12:13:13   
babylove
Iz postov se da razbrati 3 variante glede šopka:
1. nevesta ga vrže
2. ga proda
3. nekdo ga ukrade pred polnočjo in se ga potem odkupuje

Mi ni čisto jasno:zmeden:

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   poročni običaji
15.5.2005 12:29:42   
SašaR
Malo pozno se oglašam!
Pri nas je župnik prepovedal metati riž, ker to je hrana in veliko je lačnih na svetu!
Samo cvetnje in še to ne v cerkvi ampak pred njo in seveda smo morali vse lepo počistiti pred cerkvijo potem!

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.