|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   strah pred tujci
20.4.2009 22:40:45   
aki
Naš 13-mesečnik trenutno že kak mesec doživlja strah pred tujci. Kadar pride kdo na obisk, srečamo koga na sprehodu, gremo kam in ga kdo ogovori (bognedaj hoče vzeti v naročje), plane v jok. Takrat seveda rabi mamico in atija in z najinega naročja je stvar lažja - celo roko da ljudem, jim pokaže, kaj vse zna, celo kaj pove,...
Poznam punčko, ki je hud strah doživljala do 7 leta in me je kar groza, da bo naš malček imel isti problem. Vem, da verjetno pretiravam, a vseeno.
Ni prijetno, ko kam greš ali kdo pride, mali pa v jok... Tudi nekateri ljudje tega ne razumejo in malo postrani gledajo...
Kakšne so vaše izkušnje? Kdaj ta strah mine? Ali ste svoje otroke bolj izpostavljali stikom ali ste jih poskušali čimbolj omejiti?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: strah pred tujci
20.4.2009 23:37:42   
rija
aki, je pač tak tip.
ali ste dovolj v družbi? ali mu daš dihati, da sam raziskuje ljudi v družbi? ali kdo od zanancev preveč rine vanj?

moj pa je ravno kontra: nikoli ga ni ničesar strah in on bi šel z vsakim, ki mu je na prvi pogled všeč.
ta skrajnost pa tudi ni ok.

prejšnjič so prišli starši našega prijatelja na obisk, jih ni videl še nikoli v življenju, je popokal ono gospo, da se gresta zdaj sprehajatuser posted image  in sta šla. kar daleč stran, na nogometno igrišče, se malo igrala in potem je mali rekel, da pa zdaj gresta nazaj domov, ker ga mamica pogrešauser posted image
pa prvo babico na ulici zgrabi za roko, če vidi kaj zanimivega, pa ji kaže in kaže, kot da se poznata od pamtiveka....

mene je pa malo strah v kontra smeri....

...vox populi...

(odgovor članu aki)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.4.2009 0:34:58   
Anonimen
Saj to je naravno, da otroci v določenem obdobju doživljajo strah pred tujci. Naš 9 mesečnik vsakega z zanimanjem opazuje, vse dokler je na varni razdalji in opazovani user posted image ne steguje krempljev takoj k njemu. Če pa čist brez občutka planeš proti otroku, pa bo on seveda planil v jok. Otrok potrebuje čas da preceni, ali bi zaupal ali ne. Naš ponavadi po določenem času popolnoma normalno sprejme tujca in se mu pusti pobožati ali celo vzeti v naročje.
To, da si pa napisala, da ljudje čudno gledajo če otrok joka, je pa popolnoma njihov problem, ki tebe ne bi smel obremenjevati. Glej jih čudno nazaj, čudake.user posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
21.4.2009 8:40:22   
nuala
Moj starejsi je star 6,5 in se boji ljudi.
Odkar je majhen ima obdobja, ko se jih bolj ali manj boji. Tako odraslih kot otrok.

Situacijo resujemo tako, da mu pustimo cas, da nekoga spozna. Da ne rinemo prevec v gneco. Da ga ne silimo, naj se z ljudmi, ki jih slabo pozna pogovarja, rokuje in podobno. Pustimo mu, da sedi in opazuje ljudi in otroke, ter da vzpostavi kontakt ko zeli.

Morda ga bo minilo, upam vsaj.

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu aki)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.4.2009 17:51:57   
ThinkPink
Naša je od 3,5m imela strah pred tujci. Začelo se je iz danes na jutri. Naenkrat se je začela bati vseh, ki niso mami in tati-tudi babic, dedkov, ki jih je poznala. Od 3,5m dalje do cca. 1 leta je ni smel nihče niti pogledati. Npr. smo bili na obisku in je jokala celi dve uri, vmes se je pomirila za nekaj minut, potem pa spet dretje. Čeprav se mi je včasih že mešalo - ker nisem imela 5 minut miru, nonstop smo jo morali miriti, nihče me ni razumel - češ, da smo jo sami tako "razvadili" ipd, čeprav nisem nikoli komplicirala in sem jo vedno dala vsem tetkam za cartati, dokler je šlo, seveda. Uvajanje v varstvo-čeprav pri babici, je bila nočna mora. Ko sem jo pustila za 1 uro je eno uro jokala. No, ampak tudi ta faza je minila.

Sedaj je zelo socailno bitje, ni problem, če jo kdo nagovori, v roke ravno ne gre vsakomur, samo simpatičnim:) Celo sama gre do ljudi in jih ogovarja po svoje, predvsem rada ima otroke, v varstvu uživa...Mislim, da je čisto ta strah izgubila pri 18ih mesecih, je pa šlo od 1 leta vidno na bolje. Mi smo se pač vedno trudili, da smo bili veliko med ljudmi in je počasi pridobivala zaupanje in občutek varnosti.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.4.2009 19:23:24   
zinkazi
okrog osmega meseca starosti se otrok zaveda ljudi okrog sebe. prepoznava domače, opazi neznane ljudi, pred katerimi občuti strah. to traja pri otrocih različni dolgo. pazite, da se ta strah ne stopnjuje, zato naj mu ljudje v njegovi okolici dovolijo, da jih spozna in otrok določi koliko kontakta si želi.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu ThinkPink)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.4.2009 14:46:34   
mateyka
lahkoda se bo še kasneje kdaj pojavilo. naša ima ravno zdaj še eno obdobje, ko ji je ful nerodno in grozno zoprno pred tujci (je mela tudi eno fazo koli osmega meeca). ravno včeraj je jokala v dvigalu, ko so sosedi stopili zraven notri. v naročje, zakopat glavo v mojo ramo in ihtet. pa še pred mesecem se je vsem smejala. pride in gre..

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.4.2009 21:48:38   
roberta
čim manj se obremenuj, ker je to povsem normalno, kot je povsem prav in normalno, da se potolaži le pri starših oz. res najbližjih osebah. to samo pove, da je otrok zdrav otrok, ki ve, kdo je domač in kdo ni in do koga je lahko takoj v prijateljskem odnosu in s kom ne ter mora biti zato previden.

bi pa imela eno pripombo, če ne boš preveč huda. ne silit otroka, da "da ljudem, jim pokaže, kaj vse zna, celo kaj pove..." otrok ni klovn ali naša lutka za razkazovanje, pač pa samostojna oseba, ki naj se tako z njo tudi ravna, pa čerpav je star šele 13-mesecev. sam od sebe to gotovo ne bi delal (vsaj glede na to, kako si ga opisala), lahko pa to dela zato, da ustreže vama, ker imajo otroci pač neskočno radi svoje starše in so pripravljeni za njih narediti vse. in zato verjemi, zoprno mu je in neprijetno in občutek ima, da ga starša silita v stvari, ki mu niso všeč. tega pa verjetno ne želiš, kajne? sploh glede na to, da naj bi to počel zavoljo "drugih ne zares pomembnih" oseb.

zdaj pa imaš na voljo dve možnosti:
1. ali poslušaš otroka in mu pustiš, da če se tako počiti, da se skrije za tvojimi nogami, obrne obraz proč, itd. (dokler sam ne izbere drugače) in mu s tem, daš priznanje za njegove občutke in mu pustiš, da si sam izbere trenutek približanja drugim.
2. ali pa poslušaš "vse ostale", ki se čudijo in sprašujejo, kaj je narobe s tem otrokom, da jim ne plane, popolnim neznancem ali morda tudi znancem, v objem. ker oni so pa "tako fajn", "pa tako radi imajo otroke", "pa sosedov otrok jih pa vedno objame in da tri lupčke" itd.

jaz bi gotovo izbrala otroka pred drugimi.

ko je do tega prišlo pri nas, sem otroka vedno pustila, da se je obrnil proč, se skril za menoj, da se ni pustil stiskat, vzemat v naročje, da ni pustil, da se mu daje lupčke oz. se njega ni sililo v kaj takega, skratka, če se tako počuti, naj tako naredi. če jo kdo kaj čudno gledal, sem na primer rekla: "to je povsem normalno za otroka. saj tudi meni ne bi bilo prijetno peti pesmico ali dati roko nekomu, ki ga ne poznam". in tu je bila debata zaključena. če je bilo treba, da na primer še kar niso dali mir, sem pa otroka v naročje vzela in ga dobesedno obrnila proč od njih. da so tudi od mene dobili signal: oprosti, nič ne bo. otrok ni za in če on ni za, tudi jaz nisem.

glede straha, kdaj mine. enim prej, drugim kasneje. a mislim, da se strah in trema pred neznanimi ljudmi kar nekoliko univerzalna. tudi v starejši dobi. a ti nisi živčna, ko spoznavaš tuje, nove ljudi? jaz sem. je pa res, da starejši kot smo, bolj smo vešči komunikacije in ravnanja z ljudmi. od otroka pa tega ne moremo pričakovati.

mojega otroka zaradi tega nisem niti dodatno, niti manj izpostvaljala stikom, ampak je bil v stiku z drugimi toliko kot bi bil sicer. sem mu pa kot sem že rekla, pustila, da je stike doživaljaj kot je želel. običajno pa se je izkazalo tako, da kjer so ga že v osnovi pustili "pri miru", se je razigral že po 5 minutah in se smejal, bil sproščen, je sam iskal stike s tam navzočimi, itd. če pa so nenehno "bezali" vanj (ga klicali po imenu, čeprav mu ni bilo do tega, da se gleda z njimi, ga hotli loviti (seveda sem te poskuse ustavila!) ali na drug način na vsak način hoteli dobiti njegovo pozornost, potem je otrok ostal v mojem naročju cel čas tistega srečanja, z obrazom v mojem telesu in telesno mimiko, ki je spročala: mene ni. prosim, pustite me pri miru.

skratka: zavaruj otroka pred temi vsiljivci in pusti mu občutke in dejanja, ki jih želi sam user posted image

(odgovor članu aki)
Neposredna povezava do sporočila: 8
23.4.2009 11:36:24   
mateyka
čim manj se obremenuj, ker je to povsem normalno, kot je povsem prav in normalno, da se potolaži le pri starših oz. res najbližjih osebah. to samo pove, da je otrok zdrav otrok, ki ve, kdo je domač in kdo ni in do koga je lahko takoj v prijateljskem odnosu in s kom ne ter mora biti zato previden.

res je. mi se hecamo, da je noben ne more ukrast user posted image hočem rečt , meni se to ne zdi nič groznega, čist ok da sama razvija svoj občutek komu zaupat. bi me bolj skrbel, če bi kar z vsakim šla. potem bi skoz gledala čez ramo imo.

se pa strinjam z roberto - mene je motilo, ko je moja mama naši skoz govorila (za sosede), dej ga objem, dej lupčka, reci to in ono. sej je lepo da se če mal postavit z vnukinjo, samo meni se zdi bolj pomembno, da mala ve kdo je naš in kdo tujec. in za tujce mi ni ok, da jih objema, lupčka in se obnaša kot da se pozanjo 100 let, če ona noče - naša je bolj sramežljive sorte in mi je čisto ok, da avtomatsko ne leze po tujcih. se smeji in je komunikativna, ko ona hoče and Im fine with that so to speak user posted image sem mami povedala in zdaj jo pusti, da se sama odloči kaj bo stroila, ko spozna ali sreča znanca.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

TOP božične risanke in družinski filmi
Preverite seznam najbolj čarobnih, zabavnih ter smešnih božičnih risank in družinskih filmov, ob katerih boste vsaj za n...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?