Anonimen
|
Toksoplazmoza Bolezen povzroča zajedalec Toxoplasma gondii, ki se prenaša iz živali na človeka. Končni gostitelj zajedalca je mačka, ki se okuži z mesom in možgani glodalcev ali drugih okuženih živali in z iztrebki druge mačke. Mačka znakov okužbe ne kaže, zajedalca pa izloča v okolje z iztrebki. Glede na to, kdaj in kako pride do okužbe, ločimo: Prirojeno toksoplazmozo, ki je posledica sveže okužbe nosečnice in v večini primerov privede do resnih okvar ploda. Zajedalec se prenese preko maternice na plod in lahko povzroči splav, prezgodnji porod, mrtvorojenost ali telesne okvare, ki se pri otroku pokažejo takoj ali šele čez nekaj časa (tudi več let) po rojstvu (vodenoglavost, okvare v razvoju možgan, povečano vranico, jetra, okvaro vida vse do slepote, motnje sluha, psihomotorična zaostalost, božjast…). Pridobljena toksoplazmoza pa je sveža okužba pri otroku ali odraslem in poteka večinoma brez zdravstvenih težav (v 80 - 90 %) ali pa so le-ti blagi (povečane bezgavke, vročina, utrujenost, bolečine v mišicah, potenje, izpuščaj). Zelo redko so težave težje, npr. vnetje srčne mišice, možgan, pljučnica. Način okužbe Človek se okuži: najpogosteje je z mačjimi iztrebki onesnažena hrana, voda ali roke; uživanje okuženega mesa živali (zajec, govedo, svinja, ovca, ptice,…); na živila/hrano jo lahko prenaša mrčes. Preprečevanje prirojene toksoplazmoze Nosečnice se naj izogibajo kontaktu z mačkami oz. z njihovimi iztrebki. Testiranje nosečnic, ki je v naši državi obvezno. Zdravljenje okuženih nosečnic. Preprečevanje pridobljene toksoplazmoze Po stiku z živalmi si temeljito umijemo roke s toplo, pitno vodo in milom. Potrebna je higiena pri ravnanju z živili/hrano: mrčesu onemogočimo dostop do živil, živila rastlinskega izvora pred zaužitjem temeljito operemo pod čisto tekočo vodo, živila živalskega izvora termično pravilno obdelamo (vsaj 30 min. pri temperaturi vsaj 850C tudi v sredini živila), pri delu z živili pazimo na higieno rok. Pri opravilih, pri katerih lahko pridemo v stik z mačjimi iztrebki, nosimo rokavice (npr. delu na vrtu). Redna dezinfekcija mačjih zabojev. Tole se kopirano iz neta. Torej se res lahko okužimo tudi s termično neobdelanim mesom. Grem ledat, če je še kje kaj konkretno o pršutu in svežih sirih.
|