Razigran
|
Živim v enodružinski hiši okrog katere se ves čas podijo mačke in psi, kar je problem. Skoraj vsak dan je pred vhodnimi vrati polulano, po travi in tlakovanem dovozu k hiši leži vsak dan nekaj novih pasjih in mačjih iztrebkov, polulana so kolesa avtomobila, gredice v zelenjavnem vrtu so zmeraj na novo razkopane in služijo za zakopavanje kosti, nova fasada hiše je na vogalih umazana od drgnjenja psov ob steno, polica balkonskih vrat je poscana vsak dan, na šipi balkonskih vrat je vsak dan polno dlak, na odprtem podstrešnju manjšega objekta ob hiši, se ves čas zadržuje nekaj mačk, zelena ograja iz cipres je na večih mestih razredčena (psi so si naredili prehode skozi njo). Problemi z živalmi so posledica treh sosedov, ki živijo zelo razpuščeno. Eden sosed si je pred leti nabavil muco....ta je imela mlade.....te mlade muce so spet imele mlade....sedaj je muc po grobi oceni med 30 in 40, zanje ne skrbi nihče, še najmanj pa lastnik (oziroma on skrbi...vsak dan jih futra z mlekom....nastavi pred vrata svoje hiše krožnik z malo mleka, ki še za eno mačko ni dovolj), ki je eno ali dve muci odstopil še dvema sosedoma, ki o skrbi za živali očitno še tudi nista slišala, pa imata ob teh mucah še pse. Lastniki psov so spet poglavje zase. Prvi sosed "pasjerejec" in njegovi so zelo glasni ljudje, ves čas na dvorišču opozarjajo z vpitjem na svojo prisotnost (vpitje nad psom, nad otroci, med zakoncema, glasno preklinjanje, navijanje glasbe do onemoglosti, neurejeno okolje okrog hiše, da ne veš če si morda zašel na divje odlagališče komunalnih odpadkov, prisoten je tudi alkohol...) Drug sosed je pa vzorčni primer lastnika, ki "pozablja", da ima psa. Njegov pes je brez "pasje ute", nima ograjenega pasjaka, nima verige, nima posode z vodo in hrano, ima pa 100% svobodo. Ta sosed je celo na letni oddih odšel in ga 14 dni ni bilo doma, pa je pes moral preživeti in se znajti. Znašel pa se je tako, da je prevračal našo kanglo z odpadki in si kaj poiskal. Jaz in žena sva bila malo jezna, pol pa sva le dojela, da je žival lačna in sva mu med letovanjem "gospodarjev" dala kaj za pojesti. Ko je moja žena lastniku rekla za problem s psom, jo je ta besedno obtožil, da je nestrpna do psa in da "naj se pazimo", če bo s psom kdaj kaj narobe. Seveda pa sam psa niti cepit proti steklini ni peljal. Pa to nista edina psa, od bolj oddaljenih sosedov pogosto priteče še kakšen pes, pogosto se psi zberejo (tudi 5 komadov) potem se pa podijo po vrtu, teptajo rože, uničujejo grmičevje in lajajo, da je neznosno. Namesto urejene hiše in vrta ob hiši za kar si prizadevam, imam vse okrog hiše posrano in poscano, namesto miru pa vsak dan pasji lajež in polno zakopanih kosti. Dragi bralci, zaščitniki živali in strokovnjaki iz tega področja, ki to berete, povejte mi kaj je za narediti, da se zadeva reši? Prosim za ustrezne konkretne predloge in ne le nakladanje o tem, kako bi po zakonu moralo biti in da so predpisi (ki jih očitno moji sosedje ne spoštujejo).
|