|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 20:10:31   
Anonimen
Ojoj, ja, jaz se še spomnim, ko sva s sestro imeli opice, da sva ležali v sobi s spuščenimi roletami. Upam, da se bo čim prej pozdravil.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 20:35:36   
babylove
Splišni, a opice ste imeli pri vas? :)-
Ja ne vem no, meni je rekel samo, da ne preostane drugega kot čakat, da mine. Nobene kreme ali zdravila mu ni dal, niti sprehodov prepovedal ali na svetlobo opozoril.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 20:55:36   
Anonimen
Ja, opice so imele pa ošpice, sem pozabila napisat!:)-Čakaj, grem spet malo na net gledat, če kaj kje piše.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 21:01:46   
Anonimen
Nekaj sem že našla:
Ošpice

Ošpice so bile običajna virusna otroška bolezen, preden se je cepivo začelo množično uporabljati. V zgodovini so bile ošpice huda bolezen in v velikih epidemijah smrt ni bila redka. V razvitem svetu pa so ošpice postale blažja bolezen in smrtni primeri so zelo redki (le pri tistih, ki imajo oslabljen ali okvarjen imunski sistem). V današnjih učbenikih in priročnikih so ošpice prikazane kot nevarna otroška bolezen, pri kateri so komplikacije zelo pogoste (npr. encefalitis). Pogled v starejšo literaturo (obdobje, preden je bilo na voljo cepivo) nam da precej drugačno sliko. Za primer citiram opis ošpic iz mednarodne konference leta 1962: Ošpice so »omejena kratkotrajna srednje huda infekcija z nizko umrljivostjo, ki je ohranila presenetljivo stabilno biološko ravnotežje v preteklih stoletjih« (Langmuir, 1962). Podobno poroča tudi Miller v poročilu o pogostnosti komplikacij po ošpicah v letu 1963, ki pravi, da je največji vir zaskrbljenosti glede potrebe po cepljenju proti ošpicam dejstvo, da so ošpice blaga bolezen z redkimi resnimi komplikacijami in zanemarljivo smrtnostjo pri normalnih otrocih. V polovici smrtnih primerov gre za osebe s pomanjkljivo imunostjo, s kroničnimi boleznimi ali drugimi invalidnostmi (Miller 1964). Pri ošpicah nastaneta značilen izpuščaj in vročina. Napogostejši zapleti so okužbe ušes in prsnega koša, ki se pojavijo z vročino dva do tri dni po nastanku izpuščaja. Vročinski krči so pri ošpicah pogosti in navadno niso nevarni. Zelo redek zaplet je encefalitis (pri enem izmed 1000 bolnikov). Izredno redko (pri približno enem izmed milijon bolnikov) nastane več let po akutni bolezni subakutni sklerozirajoči panencefalitis. Prebolele ošpice puščajo doživljenjsko imunost.

Ošpice so univerzalna bolezen, prisotna na vseh celinah. V času pred cepljenjem so zaradi velike nalezljivosti virusa ošpic zboleli praktično vsi otroci že pred puberteto. Po uvedbi cepljenja se je pogostnost bolezni po vseh razvitih državah zelo zmanjšala, izkoreniniti pa je niso uspeli.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 21:04:07   
Anonimen
Še nekaj:
Definicija
Ošpice so zelo nalezljiva virusna okužba, ki povzroča povišano telesno temperaturo, kašelj in značilen izpuščaj.

Vzroki in pogostost
Bolezen se prenaša z vdihovanjem kapljic, ki jih izkašlja bolnik (kapljična okužba). Od okužbe do prvih bolezenskih znakov običajno poteče od 7 do 14 dni. Preden so pričeli z rutinskim cepljenjem otrok, so bile ošpice pogosta bolezen, ki se je pojavljala v epidemijah vsake 2 ali 3 leta. Danes se bolezen pojavlja predvsem pri necepljenih majhnih otrocih. Imunost po prebolelih ošpicah je doživljenjska. Ženska, ki je prebolela ošpice ali je bila cepljena, prenese imunost na svojega otroka. Ta zaščita traja celo prvo leto življenja.

Znaki bolezni
Prvi znaki so visoka vročina, izcedek iz nosu, vneto žrelo, suh kašelj in vnetje očesne veznice. Po nekaj dneh se na sluznici ustne votline pojavijo majne bele lise (Koplikove pege). Sledi srbeč izpuščaj na koži. Najprej se pojavi pred ušesi in pod njimi ter ob strani vratu. Drobne rdeče pege se v 1 do 2 dneh razširijo po vsem telesu. Na vrhuncu bolezni je izpuščaj zelo obsežen, telesna temperatura pa je lahko višja od 40 °C. V 3 do 5 dneh temperatura pade, bolnik se počuti bolje, izpuščaj pa hitro izgine.

Diagnoza
Zdravnik postavi diagnozo na osnovi znakov bolezni. Posebne preiskave niso potrebne.

Zdravljenje
Posebnega zdravljenja ni. Bolnika je potrebno udobno namestiti. Povišano telesno tempetaturo lajšamo z ustreznimi zdravili.

Zapleti
Možni so zapleti v obliki bakterijskih okužb, kot sta pljučnica in okužba srednjega ušesa. Zelo redek zaplet je okužba možganov, ki se razvije v nekaj dneh ali tednih po pojavu izpuščaja. Če je dolgotrajna, lahko zapusti okvare možganov ali povzroči smrt.

Preprečevanje
Cepljenje otrok proti ošpicam je vključeno v program rutinskega cepljenja otrok.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 21:52:16   
babylove
Krasno. In kako naj zdaj vem, če bo dobil okužbo možganov?

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:02:50   
Anonimen
Ne vem, ampak piše, da je to zelo redko. Kot je naprimer zelo redka posledica škrlatinke prizadetost srca ali ledvic. Nisem še slišala, da bi kdo to resnično imel, pa poznam kar nekaj otrok, ki so to bolezen špreboleli po nekajkrat. Pri vsaki bolezni so napisani možni zapleti, ki pa so tako zelo redki, da skoraj niso omemben vredni. Samo najbrž pač napišejo, če se je kdaj kaj takega zgodilo. Saj v prvi razlagi ti piše, da bolezen na sicer zdravih otropcih ne pusti posledic, problem lahko nastane edino pri takih, ki imajo že sicer zaradi kakšne morda prirojene bolezni slab imunski sistem. Najbrž je potem tak zaplet možen pri njih.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:26:42   
babylove
Ošpice so tudi redke, pa jih je moj nekje pobral.
In še izredno slabokrven je.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:27:32   
Anonimen
Ja, so redke, ampak nekje jih je mogel nalezti. Nalezljive so pa zelo.

(odgovor članu babylove)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:37:30   
Gina
Vse bo ok, babylove, vidva lepo počivajta zdaj par dni, da vročina mine, potem bo pa hitro mimo.:)

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:51:52   
Pinja
Samo toliko o doživljenski imunosti...moj nečak in nečakinja sta bila cepljena in jih oba prebolela DVAKRAT :zmeden:. Sta pač fenomena :)-

lp :sloncek:

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   NUJNO!!!!!
6.5.2005 22:57:21   
Gina
Pinja, a ošpice, ali norice? Ker norice vem, da lahko dobiš 2x, če si imel prvič tako švoh okužbo, da ni pustila dovolj protiteles.... Meni so to rekli za mojega večjega, ker je imel vsega skupaj 3 spuščaje noric.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 37
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





To je razlog, zakaj se dojenčki zbujajo po...
Strokovnjaki so prišli do razloga, zakaj se dojenčki ponoči zbujajo. Raziskave so pokazale, da gre za evolucijo oziroma ...
Zakaj so mame neprestano jezne?
Občutiš, da se ti jeza širi od stopal navzgor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in si se skoraj spotaknila, ko si no...




Darilo za otroka
nada56

Bi kupili otroku personalizirano darilo presenečenja preko interneta?

DA, v vrednosti med 20 in 30 eur (23%)

NE, ker ne vem kaj je v darilu (77%)


Število vseh glasov: 31

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!