Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 8:20:08
|
|
|
|
viv_
|
Naša ta mala (2 leti 4 mesece) je zdaj čez dan lepo brez pleničk, pove za lulat, drži dolgo. Skratka ni problema. Problem se pojavi za kakat. Noče it kakat na stranišče - grozen jok. Potem pa prosi, če lahko dobi plenico. ko jo dobi, se zavleče v en kot in se tam v miru pokaka, traja enih 15 minut, potem pa spet plenico dol in gremo dalje... A se je še komu to dogajalo? Je to faza? Mine samo od sebe ali so potrebni kakšni posebni prijemi? Pri ta veliki je bilo ravno obratno, ni hotela kakat, dokler je imela plenice, ko je bila brez, se je pa stvar uredila! Mulci... Vedno imamo sranje s sranje
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 8:38:06
|
|
|
|
metuljčica1
|
Od kolegice tamala še lulat ni hotla na kahlici, so ji morali dat pleničko gor, potem se je pa polulala.Mislim da tam nekje pri 3,5 leta se je to potem uredilo, pa je začela lepo hodit na kahlico.Mi imamo pa pri naši 21 mesečnici ravno obratno.Že več kot en mesec je čista ampak v vrtcu ji še dajejo tiste hlačne plenice gor za vsak slučaj.Pol mi pa reče včasih ko gremo iz vrtca da jo lulat, ji pa rečem da ima pleničko gor, pa ni pogojev da bi se v pleničko moremo hitro najdit wc.Saj ko bo sama začutla da ni vredo bo že šla na kahlico kakat.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 9:12:40
|
|
|
|
ribica.
|
Od moje prijateljice hči je imela isto foro. Sčasoma se je rečilo, detajlov zdaj ne vem. Samo mislim da je tamalim lahko kakanje malo bolj problem, ker so začudeni nad tem kar iz njih pride. Vsaj za mojega drugega vem, da ko se je prvič pokakal na kahlico in pogledal kaj ustvarja, se je totalno zgrozil. Še sredi kakanja je vstal da bi pogledal, in ko je zagledal kupček, je kr zbežal v drugo sobo. Sedaj normalno hodi na kahlico, na wc še noče kakat. Pa saj bo, še vse je blo.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 9:23:01
|
|
|
|
mojčca
|
Viv, poznam kar nekaj takih primerov, tako da niste edini. Najboljše jo je pustiti, enkrat jo bo že minilo "sračkati" v plenico.
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 10:20:47
|
|
|
|
Anonimen
|
naš 3letnik je hotel v plenico kakat.je kakal že na školjko brez problema,ko pa je v vrtcu septembra šel naprej v drugo skupino,pa ni več hotel,niti ni povedal.v vrtcu mu je ene 2x ušlo,seveda ker ni povedal,je bil tiho,pol je pa jokat začel ko je že blo vse v hlačah.doma smo ga pripravli tak daleč da je potem začel kakat na školjko s podkupovanjem.dinarčke da bo zbiral v šparovčku,pol si bo pa lahko kupil kar bo hotel,pa kaka sladkarija,pa da bomo šlli v park,pa konje gledat,pa take vsakdanje stvari kar ima rad.ampak res smo vse izpolnili potem.skratka podkupli smo ga.imeli pa smo v tem času psihologa pri treh letih v sklopu pregleda pa je rekla naj ga pustimo,da se bo sam odvadil.ampak težko verjamem ,ker smo se res trudili ene 4 mesece.še zdaj v vrtcu ne kaka samo lula,doma pa ni problema.mogoče je imel strah pred novimi vzgojiteljicami al kaj.mogoče ga je kera kaj skregala.kaj pa vem.in tudi ko se pogovarjamo,da naj pove v vrtcu če ga bo kakat,reče da on v vrtcu samo lula .ma sej bo.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 10:35:14
|
|
|
|
Pika Zoja
|
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR Naša ta mala (2 leti 4 mesece) je zdaj čez dan lepo brez pleničk, pove za lulat, drži dolgo. Skratka ni problema. Problem se pojavi za kakat. Noče it kakat na stranišče - grozen jok. Potem pa prosi, če lahko dobi plenico. ko jo dobi, se zavleče v en kot in se tam v miru pokaka, traja enih 15 minut, potem pa spet plenico dol in gremo dalje... A se je še komu to dogajalo? Je to faza? Mine samo od sebe ali so potrebni kakšni posebni prijemi? Pri ta veliki je bilo ravno obratno, ni hotela kakat, dokler je imela plenice, ko je bila brez, se je pa stvar uredila! Mulci... Vedno imamo sranje s sranje Mi smo imeli enak problem. Naš je obsedenec s tortami in sem mu obljubila, da ko se bo prvič pokakal v kahljico/stranišče, dobi tortico. In mu je bilo to sveta obljuba, ko mu je prvič uspelo, je začel kričat: tolllta, toolllta. Jo je pa dobil zgolj prvič, ja, da ne bi bilo potem to v smislu podkupovanja.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 11:06:23
|
|
|
|
viv_
|
Saj Mirna ji je obljubila, da ko se bo pokakala v stranišče dobi igračko. In to zdaj Zarja vsakemu razloži. Pa včeraj, ko je rekla za plenico, sem jo spomnila na igračko, pa se je premislila in šla na wc. Ampak, ko je bila enkrat na wc-u je bilo pa konec, pa jok in potem nisem tišala dalje in sem ji dala plenico.
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 12:45:39
|
|
|
|
tea
|
Naš Jaša bo konec maja star 3 leta. Od lanskega poletja je brez pleničke in z lulanjem nimao problemov. Kaka pa izključno v pleničko Smo se trudili še pa še, vendar uspeha ni bilo. Edini rezultat je bil ta, da je bil revež zaprt. Zdaj ga pač pustimo. Zvečer dobi pleničko, se v miru pokaka, potem ga pa preoblečemo in gre spat. Zdaj sploh ne reče več za plenico, ker ve, da lahko zadevo opravi zvečer pred spanjem - ponoči še niti pod razno ni suh, zato je plenička obvezna. So mi svetovali, da naj ga pustimo in naj ga ne silimo na kahlico ali wc. Ko bo prišel njegov čas, bo plenička pozabljena. Do takrat pa naj ga ne oviramo in da ima zanjo še pravico.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 13.3.2009 13:20:21
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 13:27:30
|
|
|
|
Pika Zoja
|
Naš je nov06, odvajat od plenic smo začeli julija08 - je bil suh v 3dneh, ponoči pa smo plenico imeli še do novembra, ko se je sam odločil, da ga plenica 'boli' in sem mu rekla, da prav, če se ponoči ne polula, potem je lahko brez plenice in je prvi test prestal, je pa res, da mu tu pa tam ponoči vseeno uide - tam nekje mx 1x mesečno. je bil pa vzorec enak kot pri vas - zavedati se je začel, da se je pokakal, polulal, bili smo na morju, večinoma časa brez plenice in je kar steklo.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 13:28:27
|
|
|
|
metuljčica1
|
Naša tamlajša je stara 21mesecev, pa je že več kot mesec brez pleničke, no ponoči jo še ima.Je je kahlica zanimala in sma poizkusile.Je bila ful vesela, ko se je prvič polulala na kahlici in smo ji vsi ploskali.Potem sem jo pa začela doma imet brez plenice, sem jo večkrat vprašala če jo lulat pa smo včasih tudi po 10x šle brezveze na wc.Ko se je prvič pokakala na kahlico, je kr pravila fuj, zdaj se pa pokak pa pravi da školjka pol ama.Zdaj je pa ves čas brez pleničke pa lepo pove ko jo lulat, v vrtcu ji še dajejo hlačne plenice gor, ampak jo peljejo lulat ko pove.Mogoče ji je ušlo 2x večkrat ne.Pri tavečji smo pa začeli malo pred 2rojstnim dnevom, ko je bilo že toplo.Tako da je bila do drugega leta že čisto suha.Nekateri otroci rabijo več časa, drugi manj, ampak če je tvoj že pokazal interes pol mu kr pomagaj.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 19:52:30
|
|
|
|
živa
|
viv, moj starejši je bil podnevi suh od leta in pol, kakal pa je izključno v hlačke. V pleničko ni šans. Vmes sploh kakati ni hotel, tako da sem mu kakih 2-3x dala celo svečko. Minilo ga je malo pred 3. letom, ko sem jaz že čisto obupala. Je pa res, da ni bil v vrtcu do 2 let in 8 mesecev. Je to faza, ki mine. Spodbujaj jo, naj ti Mirna še kdaj priskoči na pomoč, enkrat bo že. Mislim, da vam gre super. Lp, živa
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 13.3.2009 20:50:58
|
|
|
|
Tisana
|
IZVIRNO SPOROČILO: viv RR Naša ta mala (2 leti 4 mesece) je zdaj čez dan lepo brez pleničk, pove za lulat, drži dolgo. Skratka ni problema. Problem se pojavi za kakat. Noče it kakat na stranišče - grozen jok. Potem pa prosi, če lahko dobi plenico. ko jo dobi, se zavleče v en kot in se tam v miru pokaka, traja enih 15 minut, potem pa spet plenico dol in gremo dalje... A se je še komu to dogajalo? Je to faza? Mine samo od sebe ali so potrebni kakšni posebni prijemi? Pri ta veliki je bilo ravno obratno, ni hotela kakat, dokler je imela plenice, ko je bila brez, se je pa stvar uredila! Mulci... Vedno imamo sranje s sranje Sicer se s čim podobnim še ne spopadamo, ampak meni se zdi super, da pove za lulat, da zmore držat... Osebno ne bi delala big deal iz kakanja v pleničko - očitno ji nekaj ne paše ali pa se celo nečesa boji, ko noče kakat na stranišče. Se mi zdi, da bolj ko delaš kraval iz tega, večje zadržke ima otrok. Osebno ne bi niti na vse pretege hvalila kakanja v stranišče, ampak samo pač dala vedeti, da je pridna, enako pa ne bi kazala nobenega razburjenja, razočaranja ipd., če kaka v pleničko. Kot so ti napisale že ostale, je to itak samo faza. PS: Upam, da bom tako pametna tudi, če oz. ko se bo naša spopadala s kakšno takšno težavo
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 14.3.2009 23:07:29
|
|
|
|
viv_
|
Že pri Mirni so šle te plenice "same od sebe" mimo. Enkrat je rekla, da ne bo imela več plenice in smo jo dali dol in je bilo. Zato se tudi pri Zarji sploh nisem ukvarjala s tem. Enako kot Mirna je tudi ona enkrat rekla, da ne bo imela več pleničke in smo jo dali dol in je bilo. Res preskok, lahko bi rekla da čez noč. Kahlice nismo imeli niti 1x v uporabi. Vedno samo nastavek na wc. Ponoči bom videla kako bo šlo... Ima že velikokrat suho pleničko zjutraj. Ji pa za čez noč dam hlačne pleničke, ki so "posebne gatke za spat", tako da pride povedat, če se slučajno zbudi in jo lulat... Ko bo plenička konstantno suha ponoči kakšen teden ali 10 dni skupaj, jo bomo pa ukinili. Ostane potem samo še kakanje Kolk enih faz...
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 15.3.2009 8:09:01
|
|
|
|
Dashenka
|
Pri moji hčeri je bilo isto. Še najmanj pol leta po tem, ko je 100% osvojila lulanje v WC, je kakala samo in izključo v plenico. Ko jo je začelo tičat kakat se je zadrla "MAMI - OČI - KAKAT - PLENICOOOOOOOOOOOO". Pa smo dali hlačke dol, pa pampersko gor, nato je šla nekam v mir, pogosto kar pred WC oz koplalnico, kjer je počepnila, se pokakala, prišla nazaj, povedela "SEM ŽEEEEE". Pa smo dali pokakano plenico dol, obrisali rito, pa nazaj spodnjice gor in to je bilo to. V torbici sem kakšne pol leta nosila po eno plenico. Ker včasih, je bilo to treba izvest tudi kje zunaj, na primer po kosilu v gostilni.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 16.3.2009 13:08:38
|
|
|
|
livia
|
Mi smo se 5 mesecev bongali za isto stvar. Lulanje super, kakanje nikakor. Zdaj, po petih mesecih se je stvar rešila. Pa niti ne vem kako. Pomagalo je po mojem to, da je videla sosedo (vrstnica), da kaka na školjko, pa ko grem jaz gre vedno z mano in pravi "bravo mami, kakala si", kakšno nagrajevanje nii ni pomagalo dokler ni ona premagala strah pred školjko. Ene dva meseca je skoz govorila, da bo ona jutri tudi šla na školjko, ko je blo treba pa it, je blo pa spet jutri. Eni so mi takrat pisali, naj jo samo posedam gor, oblečeno, drugi naj ji dam plenico in v njej naj naredim luknjo da kekec čez pade, da vidi, da ni nič hudega. Sicer se tega nisem poslužila, a lahko probaš. Mi smo imeli potem problem, da je zadrževala blato po par dni in potem je bil tako trd kakec, da se je matrala in še bolj zasovražila kakanje. Pred kratkim nama je pediatrinja dala sirup Prorektal S za mehčanje blata in od takrat je super. Hodi redno, sama, samo še na školjko, je pa res, da še danes vedno dobi čokoladico, ko se pokaka, za nagrado.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 17.3.2009 19:55:25
|
|
|
|
karin412
|
Naša je pa je kar v sp. hlačke kakala. Rešili smo tako, da je na kahli, ko se je pokakala, vedno dobila nalepko - narisala sem tabelo in napisala, da je kakala v kahlo. Je pa bil problem, da je bila en čas tudi zaprta, takrat pa mi je bilo vseeno, kam se kaka, sem pa enako rešila-z nalepkami.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 17.3.2009 19:56:08
|
|
|
|
karin412
|
Aja, še to-ni pričakovati, da boš dosegla čez noč, pri nas je trajalo en mesec.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 18.3.2009 22:21:54
|
|
|
|
roberta
|
ja, naša je bila podnevi suha pri 2 letih. ko pa je kakala, je želela plenico. in jaz sem ji jo brez vprašanj dala vedno ko je želela. ko pa je bila suha čez dan nekje 3 mesece, sem jo vprašala, če bi šla mogoče na wc kakat in je rekla ja, je potem tudi dejansko šla in od takrat nismo imeli več plenice za kakat. skratka, ne je silit. saj bo sama preklopila, ko bo pripravljena. ti jo le tu in tam vprašaj, če bi mogoče in ji sledi...
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 18.3.2009 22:29:06
|
|
|
|
minka@
|
Viv tudi pri nas je bilo podobno....vse dokler mi ni prijateljica povedala za mnenje, ki ga je prebrala v nekem članku, ko so psihologi razlagali zadevo takole: otrok noče na školjko, ker meni, da je kakec del njega, ne želi ga zavreči,.... v školjki pa bi ga. Malo čudno a glej ga zlomka moj Gal je pravljici verjel (nekak takole sem jo spesnila): tvoj kakec komaj čaka, da se dobi z ostalimi kakci (pa sem omenila njegovi najljubši sestrični, pa nas domače) ker se imajo potem takooooo fino, se hecajo, ko se po takih ceveh lovijo in blabla. Tak eno zgodbico sem mu povedala. Viv, ne boš verjela-še jaz sem komaj-takoj naslednjič je šel na školjko z nastavkom, opravil in z veeeelikim veseljem potegnil H2O in pomahal. In tako je še sedaj.
|
|
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 19.3.2009 8:44:09
|
|
|
|
viv_
|
Ok, bom probala pravljico o kakcu... Če bo šlo bo, če ne ne...
|
|
RE: odvajanje od plenic - kakanje 19.3.2009 11:55:40
|
|
|
|
Leela
|
Moj je šel isto direkt iz plenic na stranišče, samo kakat ni mogel. Za kakanje je naravni položaj čepenje, sedenje na školki pa je za take tamale zelo štorasto in ne morejo pritisnit kakca ven. Problem pri nas je bil, da zato ni kakal, niti v plenico ni hotel, niti na kahlo, na stranišču pa se je ful matral. komaj sem ga pripravila do tega da je kakal v plenico in ni bil zaprt. Ker s tem so še večje težave. Po kakšnih dveh tednih smo ga prepričali za kahlico, čez čas pa je začel na stranišče, samo je rabil obvezno pručko. Čez nekaj časa jo probajte prepričat za kahlico ali stranišče s pručko, samo mora biti pručka dost visoka, da lahko noge opre vanjo.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?