|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Sistematski pregled pri treh letih
3.5.2005 16:10:14   
Abby
Izvedela sem, da mora triletnik na sistematskem pregledu opraviti test Denver II, če pa na njem pade, ga pa pošljejo na pregled pri psihologu. Baje je to blazno pomembna ocena, ker je nadomestilo testiranja, ki se je nekdaj izvajalo pred vstopom v šolo.

Moj problem je pa tole: kolikor poznam svojo punčko, sem prepričana, da na Denverju ne bo niti malo sodelovala, čeprav obe veva, da ji zahtevane spretnosti in veščine ne delajo težav. Enako bo tudi pri psihologu. Sicer je to pri 3-letnikih običajen pojav, vseeno pa me skrbi, da je no bojo kakorkoli okarakterizirali in bo končala v šoli s prolagojenim programom. Zaradi neumnega testa pri treh letih.

Zanima me naslednje:
1. Kakšne izkušnje imate s tem pregledom tiste, ki ste ga že dale skozi?
2. Kako ste pripravile otroka k sodelovanju?
3. Kakšne naloge mora otrok opraviti na testu?

Hvala za odgovore.
:rozica::rozica::rozica:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Sistematski pregled pri treh letih
3.5.2005 16:34:26   
TIMMI
Prvič slišim za ta test,me pa zanima kakšne naloge dobijo.Otroka pa pri treh letih sigurno ne ocenijo ali je že za šolo s prilagojenim programom,saj ima sistematski še pred vstopom v šolo.
Ti pa iz lastnih izkušenj povem,da otroci bolje sodelujejo,če se mama umakne.
Srečno

(odgovor članu Abby)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Sistematski pregled pri treh letih
3.5.2005 18:10:19   
Anonimen
V Kranju ni nobenega Denverjevega testa, vsaj ne da bi jaz vedela zanj. Midva sva že bila na sistematskem, kakšne 14 dni nazaj. Najprej sva morla k psihologu, kjer repuje preproste stvari: naprimer šablonice mora vstaviti (trikotnik, kvadrat in krog), pa enega konjička iz dveh delovn mora skupaj sestavit, pa krog naj bi narisal, pa en stavek mora ponoviti. To pa je vse, kar se spomnim. Pa še tebe vprašajo za razmere v družini, čisto okvorno, naprimer, če se strinjata z možem pri vzgoji, če je kdo od vaju dlje časa službeno odstoten pa take splošne stvari. Pred tem pa se gre v eno sobico in tam mora mamica izpolniti vprašalnik z mnogimi vprašanji, od tega če ima dudo in stekleničko, do vprašanja plenic in podobno (med drugim, če brska po nosu in smrkelj potem tudi poje, odgovori pa so: pogosto, redko in nikoli... to mi je bilo ful hecno, pa sem obkrožila redko, ker bi se res lahko zgodilo, da bi kakšnega pri psihologinji pojedel, ha, ha).
Po tem sva morala čez kakšne 14 dni k pslošni zdravnici, ki ga stehta, zmeri višino, mu posluša srce, pogled ušesa in morda še kakšno čisto običajno stvar. Potem se gre še v laboratorij, kjer da kri in vodo.
Jaz sem tudi mislila, da Tibor pri psihologinji ne bo hotel sodelovati, pa nama je tista sobica preh, ko sva reševala teste, ful pomagala. Ker mu je postalo dolgčas, je že kar sam začel priganjati, kdaj bova šla k zdravnici. Zdravnikov se je sicer do takrat bal kot hudič križa, ampka sem mu razložila, da se gre s to zdravnico razne igrice in je izgleda delovalo. Me pa tudi psloh ni skrbelo, četudi ne bi hotel sodelovati. Koliko je najbrž takih, ki tudi ust nočejo odpreti. Saj psihologi poznajo te zadeve. Sploh take naša je bila tako prijazna, da sem ji jaz lahko kaj potožila, ona me je pa tolažila.
Sedaj nas čaka še zobozdravnik, tam se mi pa zdi, da ne bo šlo skozi.
Skratka, mislim, da sploh ni potrebe, da bi se karkoli bala. Poznam tudi znanke, ki otroka k psihologzu sploh niso peljale, ker se jim je zdelo neumno, da bi njuna otroka nekdo ocenjeval, ki ju sploh ne pozna. Pa ni bilo nobenih posledic s strani zdravstva ali držabve ali kogarkoli že. Edino punčka od ene izmed njiju bo sedaj, kot kaže, resnično motrala v šolo s prilagojenim programom. Če bi šla takrat k psihologinji, bi se ji morda dalo že prej pomagati do te mere, da ji morda ne bi bilo treba. Tako pa se z njo nihče ni posebej ukvarjal, vse do šole, ko so ugotovili, da se precej razlikuje od ostalih otrok. Upam, da nio preveč napak in da se je dalo tole prebrati, ker nima časa za seboj zdajle popravljati napak, ker moram dirkati po Tiboja.

(odgovor članu Abby)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Sistematski pregled pri treh letih
3.5.2005 21:06:48   
Mina1
ABBY: nič ne skrbi, sej bo.

Naš 3-letnik je dal to skozi in tja je šel z atijem, ker sem jaz glih prišla iz porodnišnice in tako.

Poleg tega, da so mu vzeli kri in vodo, je dal še blato (mi smo to naredili doma;)) - se pravi sistematski pregled vsega, je šel v drugo sobo, ker so imeli t.i. testiranje:

- motorika
- opisovanje slik
- zlaganje predmetov in kock
- gibanje
- odgovarjanje na postavljena (enostavna) vprašanja...

Pa da ne boš mislila, tudi naš, sicer super brihten:hudicek: je streljal kozle, da so se kar smejali. Pa je dal tole skozi BP, ša še ati se je zabaval.

Že naredijo to tako, da je prilagojeno prav njim - otročkom v tej starosti. Ne skrbi;)

pa-pa Mina1

(odgovor članu Abby)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Sistematski pregled pri treh letih
3.5.2005 21:37:31   
Anja167
Živjo!

Kolikor mi je znano, tisto ni Denver II, ampak SPP-3, kar je presejalni preizkus, namenjen 3-letnikom. Presejalni pomeni, da detektiramo z njim otroke, ki res zaostajajo v razvoju ali so socialno rizični, s točno takim namenom, kot ga je opisala Splišni, torej da se takim otrokom pomaga, ne da se jih kakorkoli zaznamuje za naprej. Vse skrbi v zvezi s šolami s prilagojenim programom in podobnim odpadejo! Tako kot je vsak starš lahko samo zadovoljen, da s svojim otrokom lahko obiskuje nevrofizioterapijo (kjer se vsaj nauči ustrezno ravnati z otrokom), tako je lahko samo srečen, da v naši državi izvajajo tak presejalni preizkus in potem otrokom pomagajo.

Sicer pa pameten psiholog ve, da otroci niso nujno takrat dobre volje in zato nočejo sodelovati. Če se ti kot staršu zdi, da otrok zmore več, to psihologu povej in naj te naroči za kdaj drugič. Če se ti zdi, da se bo psiholog neprimerno vedel (ne bo prijazen, bo otroka silil s kakšno nalogo in podobno), se lahko na delo psihologa tudi pritožiš na Društvu psihologov Slovenije, še prej pa direktorju zdravstvenega doma. Ampak mislim, da se kaj takega ne bo zgodilo. Res brez skrbi, psihologi ne grizemo! Pa še nekaj si zapomni. Otroka ti ne more noben nikamor poslat, vedno moraš za vse dati ti kot starš soglasje. To, kar strokovnjaki delajo, je, da ti na podlagi več različnih pokazateljev otrokovega razvoja in stanja v družini ipd. svetujejo, kam se ti sama obrni po pomoč za otroka ali celo družino.

Baj, baj.

(odgovor članu Abby)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Sistematski pregled pri treh letih
8.5.2005 12:00:44   
Abby
Hvala za odgovore.
V našem ZD so še pred 3 leti izvajali SPP-3, potem pa se ga zamenjali z Denver II, ki ga izvajajo na vsakem pregledu v posvetovalnici. Sicer sem našla nekaj materiala na netu, v torek imamo pa itak pregled, tako da bomo videli, kaj bo.
Ne skrbi me, ali moja deklica obvlada te veščine, ker vem, da jih; skrbi me, da ne bo noben hudič mogel iz nje izvleči niti glasu, ker se boji neznancev, in ne bo mogla demonstrirati tega kar zna. Pri letu in pol so me npr. vprašali, če že hodi sama, ker mi je že v čakalnici zlezla v naročje in ga do doma ni več zapustila. Pa je varno hodila že ob svojem 1. rojstnem dnevu.
Še ena zanimivost: na eni stopnji dajo otroku igračo punčko in stekleničko, ter mu rečejo:"Nahrani punčko!" Otrok, ki je ali je bil polno dojen in je od dojke prešel takoj na skodelico, morda nikoli ni niti videl stekleničke in najbrž ne more vedeti, kaj z njo. Če potem otrok punčko nahrani tako, da si jo položi k prsim, ker pač tak način pozna, se to šteje kot naloga, ki je ni uspešno opravil.
Ne vem no, meni to ne kaže na kakšno posebno kredibilnost testa.
Sicer pa, kot že rečeno, v torek gremo pogledat, in kar bo, pa bo. Bom pa poročala, ko bo za nami.

(odgovor članu Abby)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Sistematski pregled pri treh letih
8.5.2005 16:24:28   
Anonimen
Abby, mogoče te bo pa punčka presenetila. Mene je tudi Tibor in to popolnoma. Tudi on se je do tedaj in tudi še po tem bal zdravnikov kot hudič križa. Samo tam je pa videl, da mu prijazna gospa res čisto nič noče in je šlo. Pa tudi če ne bi, se jaz ne bi čisto nič sekirala. Saj vedo, kakšni so otroci, saj z njimi delajo. Poročaj, me prav zanima.

(odgovor članu Abby)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   Sistematski pregled pri treh letih
10.5.2005 20:25:38   
Abby
Poročilo je pod temo Sistematski pregled je za nami, ki sem jo pomotoma dala na forum Nosečnost in porod.

(odgovor članu Abby)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...





sindarin

Si kdaj ogledate spletno stran Sistema za obveščanje o izdelkih umaknjenih s trga, RAPEX?

da (16%)

(84%)


Število vseh glasov: 190

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!