|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Mleko??
27.2.2009 23:37:37   
suminjam
Pozdravljne!

Vem da je bilo na to temo že preveč napisanega ampak jaz sem še vedno malo zmedena glede tega mleka.user posted image
Naši 15mesečni punčki še vedno dajem aptamil3 no sedaj pa sem se odločila da bomo mleko zamenjali za navadnega, no tu pa nastane broblem, ker ne vem katerega bi ji dala.
Brala sem veliko po različnih forumih eni pravijo alpsko eni ne, eni pomursko eni tega ne katero potemuser posted image čisto sem zmedena potem planiko ali pa kar svežega ki ga moraš porabiti v treh dneh.user posted image
Katero mleko pa vi dajete vešim malčkom??
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Mleko??
27.2.2009 23:46:46   
Lona76
Jaz naši skoraj enoletnici dajem Planika mleko. Pravijo naj nebi alpskega pili, tko da za enkrat če ji dam kaj z mlekom ji dam tega. V bistvu sem ji ga začela počasi uvajati. Sam po moje tudi alpsko ne more škodovati, glede na to, da ga v vrtcu dobijo za malicouser posted image .

(odgovor članu suminjam)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Mleko??
28.2.2009 1:26:50   
Anonimen
Dajem ji že od enega 10. meseca dlaje tisto kravje mleko, ki smo ga kupili, včasih alpsko, včasih sveže, včasih pomursko,... Zakaj bi kompliciral okoli tega, če otrok ni do tedaj pokazal nobenih znakov alergij? Saj je prej jedla že druge mlečne izdelke, sir, jogurt, skuto, nenazadnje je tudi osnova aptamila kravje mleko.


(odgovor članu Lona76)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Mleko??
28.2.2009 10:48:02   
Kliki
Punce mleko je v osnovi enako. kakovost lahko sicer niha ampak je vse določeno z zakonodajo. Razlika pa se pojavi samo v tem kako je mleko obdelano v mlekarni. Lahko je samo pasteriziran kar pomeni kratkotrajna toplotna obdelava in je mleko man obstojno. Lahko pa je pasterilizirano in sterilizirano to mleko pa je trajno.
Tako da za otroke je po mojem mnenju vsako dobro pa naj bo alpsko ali pa planinsko.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Mleko??
28.2.2009 17:14:32   
Netopirčy81
IZVIRNO SPOROČILO: U

Punce mleko je v osnovi enako. kakovost lahko sicer niha ampak je vse določeno z zakonodajo. Razlika pa se pojavi samo v tem kako je mleko obdelano v mlekarni. Lahko je samo pasteriziran kar pomeni kratkotrajna toplotna obdelava in je mleko man obstojno. Lahko pa je pasterilizirano in sterilizirano to mleko pa je trajno.
Tako da za otroke je po mojem mnenju vsako dobro pa naj bo alpsko ali pa planinsko.user posted image


Evo, točno to sem hotla tut jest napisat. user posted image user posted image

_____________________________

Mamica zmeraj razume, kako ti je pri srčku, razume vse tisto, kar vesta samo ti in ona. Mamice ne pozabiš, nikoli v življenju. Taka je moja mami.

(odgovor članu Kliki)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Mleko??
28.2.2009 20:29:38   
gajči
Jaz dajem sveže nehomogenizirano mleko, recimo od Planike in podobno. In za razliko od predhodnic mislim, da je pomembno kakšno mleko pije in se Alpskega izogibamo.

(odgovor članu Netopirčy81)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Mleko??
1.3.2009 23:09:17   
klara2007
domače sveže kravje.
res pa je da ga pije samo zjutraj in zvečer, vmes ima ostale obroke.
stari pa smo 18m.

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Mleko??
2.3.2009 8:48:44   
botrca
Najin pije od LM 3,5 ki ga prekuhavam. Alpskega še ne uporabljamo.

_____________________________

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu klara2007)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Mleko??
2.3.2009 9:45:33   
lilka
Jaz sem na začetku uvajanja na kravje mleko kupovala tistega za kuhat, pol sem pa začela z alpskim zaradi praktičnih vidikov, alpskega imamo zmeraj na zalogi, navadnega smo fulkrat pozabili kupit, pol sem ga pozabila skuhat in sem vrelega ful hladila za flaško, pol navadnemu hitro poteče rok in ne moreš met zaloge, itd. zato smo kmalu začeli z alpskim.....user posted image

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Mleko??
2.3.2009 11:12:09   
lenca1
IZVIRNO SPOROČILO: lilka

Jaz sem na začetku uvajanja na kravje mleko kupovala tistega za kuhat, pol sem pa začela z alpskim zaradi praktičnih vidikov, alpskega imamo zmeraj na zalogi, navadnega smo fulkrat pozabili kupit, pol sem ga pozabila skuhat in sem vrelega ful hladila za flaško, pol navadnemu hitro poteče rok in ne moreš met zaloge, itd. zato smo kmalu začeli z alpskim.....user posted image

Katero mleko pa si kupovala, da ga je bilo potrebno prekuhavati? Mi namreč uporabljamo sveže nehomegenizirano mleko (polnomastno), za katerega so mi vsi govorili, da ga je potrebno tudi prekuhati, nato pa se je že na embalaži pojavil dodaten napis, da mleka ni potrebno prekuhavati. Sama sem inf. še preverila, tako da sem zdej res prepričana, da mleka ni potrebno prekuhavati. Sedaj mleko samo pogrejem, ker naša ne mara mrzlega. Uporabljam pa mleko v flaši (Bohinjka, Planika). Če ga pa pozabimo kupiti, pa imamo za vsak slučaj vedno na zalogi kakšno alpsko mleko (uporabljati pa ga poskušamo čim manj).

(odgovor članu lilka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Mleko??
2.3.2009 11:31:47   
Anonimen
Nobenega kupljenega mleka ni treba prekuhavat, ker je že pasterizirano, torej toplotno obdelano - temu se reče sveže mleko. Ni pa sterilizirano, zato se obdrži le nekaj dni. Trajna mleka so sterilizirana, nekatera tudi homogenizirana (maščobe imajo razbite v manjše delce, zato naj bi bilo lažje prebavljivo, vendar še vedno potekajo in verjetno bodo še kar nekaj desetletij potekale razprave, ali je tako obdelano mleko za človeka škodljivo ali ne).

(odgovor članu lenca1)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Mleko??
2.3.2009 13:01:18   
lilka
Pa sej ne vem, meni je svakinja rekla, je prehrambeni inž. da naj ga prekuhavam in sem ga pač.....nisem kaj posebej raziskovala, je pa tudi rekla, da je tisto mleko boljše od alpskega, zato sem nekaj časa vztrajala pol sem pa prešaltala na alpskega...eh, sej za vsako stvar so deljena mnenja tudi strokovnjakov, pač kako se starši odločijo tako pa je.

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Mleko??
2.3.2009 14:09:35   
loncica
Kot so že predhodnice napisale, pomembno je da je mleko nehomogenizirano. Vsako mleko, ki je homogenizirano je v njem maščoba razbita na delce, ki se nalagajo v ostenju žil itd. Tdui nekateri poceni jogurti zo narejeni iz homogeniziranega ali delno homogeniziranega mleka. Aja pa ni ga potrebno prekuhavat.

Mi kupujemo zase in za malega nehomogenizirano  EKO mleko od Škofjeloške zadruge ali pa od Planike, kadar ni Loškega. 

(odgovor članu lilka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Mleko??
2.3.2009 14:27:41   
Nina00
Pasterizirano nehomogenizirano polnomastno mleko. Npr. Planika ali Bohinjsko mleko.

(odgovor članu loncica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Mleko??
2.3.2009 16:37:55   
gajči
Sveže mleko, ki je samo pasterizirano naj bi za male otročke načeloma prekuhavali. Tista oznaka gor, da ni potrebno kuhati, velja na splošno, za zdravega odraslega. Pasterizirano je obdelano na nižji temp. kot sterilizirano (Alpsko), zato prekuhavanje.
No, mi ga večinoma uporabljamo samo za kuhanje, ga ne pije, ker se še doji, če pa že dam hladno mleko v kakšno hrano, ga pa ne prekuhavam.

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Mleko??
2.3.2009 16:52:50   
Felicita
najprej o homogeniziranem mleku:

''RESNICE IN ZMOTE O MLEKU

K pisanju tega sestavka me je vzpodbudil članek z naslovom »Homogenizirano mleko je počasni ubijalec«. Pravzaprav sta me k pisanju bolj kot članek vzpodbudili pismi bralk, ki v grozi pred nevarnim ubijalcem pozivata v akcijo kar vso slovensko javnost, vključno s predsednikom države. Res, da imamo Slovenci (pa ne samo Slovenci) radi senzacije, vendar prehrana ni področje, ki bi bilo primerno za takšne igrice.

Ljudje dobro vedo, da obstaja povezava med prehrano in zdravjem. Zastrašujoči stavki o škodljivosti mlečne maščobe v homogeniziranem mleku pod naslovi, ki imajo nadih »smrtne nevarnosti« jih zagotovo prestrašijo in odvrnejo od pitja te vrste mleka. Saj to je prav, boste rekli! Res je, to bi bilo prav, če bi sestavki temeljili na znanstveno dokazanih resnicah, potrjenih v raziskovalni in strokovni javnosti. Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov. Pazimo torej, kako »senzacionalno« pišemo o hrani in ne begajmo ljudi s »polresnicami«. Pomislimo, kaj vse je bilo že napisanega samo o škodljivosti in koristnosti masla in margarine, pa o sladkorju in umetnih sladilih, paradižniku in korenčkovem soku.

Če bi torej povprašali prave strokovnjake za prehrano bi vam ti, na osnovi vsega, kar je bilo do zdaj znanstveno ugotovljenega zatrdili, da je povsem nemogoče, da bi mlečna maščoba zaužita z mlekom direktno prehajala iz prebavnega trakta v ožilje.

Pa pojdimo po vrsti! Glavnino mlečne maščobe (okoli 98 odstotkov) predstavljajo trigliceridi (triacilgliceroli), sestavljeni iz ene molekule glicerola in treh mulekul maščobnih kislin (lahko so enake ali različne). Maščoba se nahaja v mleku v maščobnih kroglicah (kapljicah), ki so porazdeljene v vodni fazi v obliki emulzije. Nastaja v celicah mlečne žleze. Ko maščoba izstopa iz celice mlečne žleze se obda z membrano, ki vsebuje veliko fosfolipidov in proteinov. Maščobne kroglice lahko po velikosti razvrstimo v tri skupine: majhne, s premerom do 1 mikron (m), srednje, s premerom med 3 in 5 mikroni in velike, s premerom med 8 in 10 mikroni. Kar 70 do 90 % maščobnih kroglic v kravjem pa tudi humanem mleku spada v prvo skupino, torej so manjše od 1 mikrona in so že same po sebi po velikosti takšne kot tiste, ki bodo nastale med homogenizacijo. Med homogenizacijo namreč večje kroglice s posebnim postopkom razbijejo na manjše. S tem se skupna površina kroglic (torej površina preko katere bodo lahko med prebavo delovali na maščobe encimi, ki maščobe razgrajujejo) poveča. Površino novo nastalih kroglic prekrijejo kazeinske micele in podmicele in v manjši meri serum proteini. Te snovi bi, kot trdi v vaši reviji objavljeni članek, dejansko zaščitile maščobne kroglice pred učinkovanjem t.i. lipolitičnih encimov, torej encimov, ki razgrajujejo maščobe, če ne bi kazeini, ki so občutljivi za kislino (nizke pH vrednosti), v okolju želodca izgubili električni naboj (tudi stabilnost). Zato so lažje dostopni prebavnim encimom ter zato lažje razgradljivi (ne pa težje !). Ko se razgradijo kazeini, ki »ščitijo« maščobne kapljice, tudi maščobna kapljica ni več zaščitena pred encimi, ki razgrajujejo maščobe. na osnovi teh ugotovitev strokovna literatura navaja, da je homogenizirana maščoba lažje prebavljiva kot nehomogenizirana.

Po tej poenostavljeni razlagi bom poskusila v nadaljevanju razložiti, zakaj maščobne kroglice, tudi če so zelo majhne, ne morejo »skakati« skozi črevesno steno in se nato lepiti po stenah ožilja.

Kadar želimo govoriti o vplivu hrane na zdravje moramo imeti vsaj osnovno znanja iz fiziologije prehrane, v našem primeru znanje o prebavi in absorbciji maščob. Proces prebave maščobe se začne v želodcu, kjer se s pomočjo želodčnih sokov in gibanja mišic želodca maščoba porazdeli po vsebini želodca v obliki emulzije. Mlečna maščoba, za razliko od drugih vrst maščob, v takšni obliki v želodec že pride. Prava razgradnja maščobe se začne v tankem črevesu (jejunum), kjer encim lipaza cepi maščobo do maščobnih kislin in glicerola ter majhno količino monogliceridov, encim fosfolipaza pa razgradi fosfolipide membran. Proteine (tudi kazeine) so že v želodcu začeli razgrajevati kislina in pepsin, njihova razgradnja s proteolitičnimi encimi pa se nadaljuje v tankem črevesu. Maščoba v vodni mešanici tankega črevesa ni topna. Manjše kroglice bi se hitro združile v večje kroglice. Za uspešno delovanje lipaz morajo zato posebni emulgatorji - žolčne kisline te kroglice obdržati čim manjše, v obliki fine emulzije! Ko so maščobe razgrajene do njihovih sestavin, te sestavine (glicerol in maščobne kisline) prehajajo (difundirajo) v obliki drobnih kompleksov, ki jih imenujemo micele, v črevesne celice (enterocite). Tam se začne ponovna sinteza maščob, ki pa so po sestavi različne od maščob, prisotnih v prebavljeni hrani. S povezavo (prekrivanjem) trigliceridov s fosfolipidi in apolipoproteini nastanejo hilomikroni, ki vsebujejo tudi druge produkte, nastale med prebavo maščobe, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini. Hilomikroni prehajajo nato v limfni sistem in tako se začne njihovo potovanje po telesu. Hilomikroni pa so samo ena oblika lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po telesu. To pa je že nova zapletena zgodba, s katero bi bilo ob upoštevanju količine in sestave zaužite maščobe mnogo natančneje razložiti povezavo med prehrano (maščobo) in obolenji srca in ožilja kot pa s poenostavljeno zgodbico, ki si je tokrat za dežurnega krivca izbrala homogenizirano mleko.

Prof. dr. Irena Rogelj
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo''

drugič - pasterizirano mleko je živo (pobiti pa so patogeni mikrobi), alpsko je pa obdelano na UHT in je mrtvo - pobiti so vsi mikrobi. zdravemu odraslemu ne škodi pasterizirano, ravno tako dojenčku od enega leta naprej; prej se je pa fajn pozanimat pri P.


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zdrava črevesna mikrobiota
Črevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?