malagala
|
Ja, tudi meni so na morfologiji v 22.tednu izmerili MV v dolžini 20,7mm. Ginek. je povedala, da to ni kritično, je pa fejst kratko, zato me je dala na bolniško s počivanjem in ležanjem. Sicer pa je bil pomemben podatek, da je bil trd in zaprt. Počivanja sem se še kar držala, ne prav strogo, opravljala sem lažja gospodinjska dela, pa res veliko preležala...No, v 26. tednu na ponovnem merjenju je bila dolžina MV 19,8mm. Kar je OK, najpomembnejši podatek pa je, da sem še povsem zaprta in da je MV trd. Še naprej imam bolniško s priporočenim počivanjem. Tudi meni je bilo rečeno, da je za prezgodnji porod kritična dolžina 15mm ali manj, takrat so potrebni še drugi ukrepi (bolnica, resnično ležanje, kake inekcije za pljučka itd.). Kar je več in je zaprto, je OK. Tudi Pušenjak je mnenja, da če je zaprt MV daljši kot 15mm, ni potrebnih nobenih omejitev pri nosečnici (niti gibanja), razen spolnih odnosov - tega res ne, da ne pride do poškodb ali do prenosa bakterij v nožnico. Vsak ginek. pač po svoje oceni stanje, glede na izkušnje iz prakse in verjetno zna presoditi kdaj je potreben počitek in kdaj še ni... Dobro je, če ginek. večkrat pomeri stanje MV UZ in tudi vzame bris, da niso v nožnici prisotne kake bakterije, ki lahko povzročajo mehčanje MV. No, pri meni je bilo to narejeno in sem dobila antibiotike, ker ni bilo vse kot je treba (čeprav nisem imela posebnih težav). Od antib. naprej pa sem preventivno dobila Vagisane in canesten, da uravnamo floro, ki jih uporabljam 3 krat tedensko, da bi pregnali nezaželene bakterije. Res je tudi, da raste in pristiska s težo navzdol, zato je (no ja, vsaj po mojem laičnem mnenju) dobro, če čim več ležiš in si čim manj na nogah ali v sedečem položaju. No, ja vsaj to kritično obdobje tja do 32.-34. tedna, da nas ne bi presenetil kak prezgodnji porod To je to, veliko se najde na Pušenjakovem forumu. Srečno vsem
|