evangelie
|
MIdva redno pečeva kruh, vedno le iz polnozrnate ali pirine moke (ali kombinacije), po postopku, ki je tako enostaven, da je že smešno...Smo kr nekaj časa eksperimentirali, da smo pogruntali...Kruh je odličen... Midva pečeva iz pb. 1/2 kg, lahko pa tudi iz več, saj ta kruh zdrži zelo dolgo, sploh če ga hraniš v hladilniku. Moko soliš (na to količino cca. 1,5 majhne žličke), po želji dodaš semena (sončnična so super, pa laneno, bućno...), v vodi raztopiš kvas - na to količino 3/4 kocke (velikokrat uporabiva tudi suhega) in dodaš moki. Pozor (tukaj je trik ) vode se doda veliko - cca. 4 dcl ali več (govorim malo na pamet, ker delam po občutku). Zmes mešamo s kuhalnico (nič ne gnetemo z rokami) in končna zmes pride sicer kompaktna, a še vedno tekoča. Na tak način namreč polnozrnat kruh ni suh in se ne drobi. Mešanico damo v toplo pečico, da vzhaja (vklopimo jo za nekaj minut na 50 stopinj, da se segreje, ne sme biti vroča, nato pečico izklopimo). Ko je masa vzhajana, jo zvrnemo v model, ki ohranja obliko (model kot srnin hrbet), drugače se kruh seveda razleze. Model damo v hladno pečico, prižgemo na 200 stopinj in pečemo dobrih 45 minut. Pečen kruh zvrnemo iz modela in ohladimo (če imamo radi hrustljav kruh, ga ne zavijemo v krpo, če nam bolj odgovarja mehka škorja, ga zavijemo v krpo in ohladimo). Meni (in vsem,ki imajo radi polnozrnat kruh in so ga probali) je ta kruh najboljši, veliko boljši od raznih kupljenih...Mhm, res je super, priprava pa tako enostavna...
|