balaena
|
No, če bo še koga kdaj to zanimalo. Sem šla na tečaj, najprej je bilo predavanje sestre iz porodnišnice. Je bilo kar zanimivo, še posebej za tiste, ki so bolj na začetku in se še niso kaj dosti pozanimale o stvareh. Govorila je o prehrani, priporočenem pridobivanju teže, težavah, ki lahko nastopijo v nosečnosti, o higieni, strijah, potovanjih,... v bistvu je bilo tako, da je šlo vse skupaj v tisti smeri, kot smo same želele, saj si jo lahko spraševal kar te je pač zanimalo (npr. bazeni ja ali ne, toplice ja ali ne, spanje na hrbtu, otečene noge, nabiranje vode v telesu,...). Na nego zob se ni nobena spomnila, tudi ona je ni omenjala. Razdelila nam je tudi brošuro Na poti v materinstvo, vodnik po pravicah nosečnic, ki se mi zdi zelo fina. Prav bi mi prišla na začetku, ko še nisem toliko vedela (je vse od zdravstvenega varstva, koliko in katere preiskave ti pripadajo, pravice na delovnem mestu po porodu (nor. 1 ura odmora za dojenje dnevno!), socialne pravice-kar moraš dobiti in kar lahko dobiš, če ustrezaš pogojem,...). Ne vem ali ste druge to brošuro kje videle ali pa jo dobile, jaz hodim v leonišče v LJ in je nisem nikdar nikjer opazila. Potem smo se pa preselile v "telovadnico" kjer je fizioterapevtka najprej predstavila teorijo, pač kako se spremenijo mišice in vezi med sklepi v nosečnosti, kaj iz tega izhaja, pri čem se moramo pazit,... to je kar dolgo trajalo in je bilo zanimivo. Potem nam je pa pokazala, kako naj se spravimo k vadbi na tleh, potem ko nam bodo trenuhi zrasli, da bo to najlažje, kako naj vstajamo. In na koncu smo še vadile keglovo vajo za mišico medeničnega dna in pa vajo za globoko trebušno mišico (?), to je tudi pri vsaki preverila, kako jo napne in povedala, kako je prav. Tako. To je vse. :)
|