bumerang
|
Kak teden nazaj je Merkur pošiljal po hišal reklamno knjižico, sicer za Philips tv, ampak v njej so vsi pojmi odlično razloženi. Ker smo tudi mi v fazi menjave ene tv, eno smo pravkar, sem se o stvari kar precej pozanimala, in izvedela: - tv krajše diagonale, boljša slika lcd, daljše diagonale, plazma, - kakovost slike je odvisna od kontrasta in od resolucije, - kontrast je lahko statičen ali dinamičen, eni navajajo enega, drugi drugega, kar se mene tiče, pod 15.000 ne bi smel biti, - resulucija je HD ready in full HD, prva je nižja, druga višja, s tem, da višja deluje samo takrat, ko tudi operater oddaja v full HD sicer vidiš v običajni; pri ogledu tv neke bistvene razlike med eno in drugo ni, - tv ima lahko tudi 100Hz, ki naj bi do izraza prišli res samo pri velikih tv, tam z diagonalo nad 42 inčev, sicer neke večje razlike ni, - poglej zadaj priključke in jih primerjaj s tem, kar rabiš doma in kar imate na tv priključeno (scart za siol, hdmi za hišni kino in dvd recorder,...), - televizija ima lahko že vključen zemeljski kanal - MPEG 2 in MPEG 4. To je bila zame bistvena karakteristika saj z letom 2010 vsi slovenski kanali prehajajo na MPEG4; če tv tega ne podpira, boš morala zraven dokupit MPEG4 sprejemnik sicer slovenskih katalov preko navadne antene več ne boš videla, - potem pa so še razne kvake glede usb priključkov, ambientne slike in ostalo, kar se mi ne zdi tako pomembno. Včasih so plazmi očitali, da porabi veliko energije in da ogreva prostor, danes porabi še le okoli 15% več od lcdja, segreva pa ne. Slika se več ne zapeče kot včasih, lcd pa ima tudi manj tistih slepih clusterjev al kaj so že.