živa
|
Hoj! Imam sledeč problem: moj skoraj triletnik je v vrtcu od oktobra (pa še to je bil vmes kar precej bolan; sicer ne gre ravno rad v vrtec, je pa tam menda čisto v redu), pri babicah pa se varuje 13-mesečnik. Do vstopa v vrtec ni bilo med njima nobenega opaznega nasilja (kvečjemu mlajši je kdaj čofnil starejšega, ker še nima občutka v rokah, pa smo vedno ustrezno ukrepali - pač po naši presoji). No, zdaj pa večji non-stop drega mlajšega brata, ga poriva, skuša uščipniti, ga udari ipd. Ko ga vprašam, če to kdo njemu dela v vrtcu, mi pove, da mu nagaja fant z enakim imenom, kot ga ima naš mali. Recimo mu Matej. Ta Matej je v vrtcu od septembra in poleg našega edini novi v skupini, ki je sicer sestavljena iz otrok, ki so bili prejšnja leta (v jaslih) v dveh skupinah. Zdaj smo šli dvakrat slučajno istočasno domov in sem videla, da ga je Matej res dregal, tudi s prstom po obrazu ali z roko po glavi ali po roki, vendar naš ni pretirano odreagiral (se je malo umaknil) niti nisem mogla presoditi, ali je Matej to naredil bolj grobo ali pa pač nežno, kot iz prijateljstva. Možno pa je tudi, da naš otrok prenaša jezo, ki jo čuti do bratca Mateja, na Mateja v vrtcu in da nekako na tak način opravičuje, zakaj je doma grob s svojim bratom - ali obratno (čeprav je to manj verjetno). da je jezen na Mateja iz vrtca in se mu ne upa postaviti po robu in se potem znaša nad domačim Matejem, ki je pač premajhen, da bi se postavil zase. Kaj bi ve storile? Kaj je v navadi ob takih situacijah? Bi kaj rekle vzgojiteljici, jo vprašale, če se kaj dogaja? Pa tudi to me zanima, kako bi z otrokom rešile problem nasilja nad njim in nad drugimi, kot izhaja iz tega primera? Lp, živa
|