|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kredit ali prodaja stanovanja za novogradnjo?
5.11.2008 10:18:45   
japaa
Pozdravljeni,

Začel bom z gradnjo hiše vendar sem prišel do finančne zagate (tako kot verjetno vsak v tej fazi).
Ne morem se namreč odločiti ali bi prodal stanovanje, ki ga imam v lasti (55m2 v lj) in s sredstvi pokril večino stroškov za gradnjo ali pa se raje odločim za hipotekarni kredit in ga s pomočjo najemnine od stanovanja odplačujem. naslednjih 20 let.
Obe varianti imata pluse in minuse...

hvala za vaše mnjenje

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kredit ali prodaja stanovanja za novograd...
5.11.2008 10:21:57   
Kerensa*
Kredit... že res, da boš imel naslednjih 20 let nekoliko večje stroške, ampak boš pa čez 20 let še vedno lastnik obeh nepremičnin... hišo ti bodo takorekoč odplačali najemniki, ki ti bodo tudi vzdrževali stanovanje, ti boš lepo živel v hiši, stanovanje pa bo ostalo tvojim otrokom... definitivno kredit.

(odgovor članu japaa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
5.11.2008 10:27:37   
Anonimen
Jaz osebno bi kredit. Stanovanje še vedno lahko prodaš če zagusti.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
5.11.2008 10:44:00   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
5.11.2008 10:55:33   
t5t6
Jaz sem naredila enako, stanovanje oddajamo s tem odplačujemo en del kredita za hišo, čez 20 let bo oboje naše. Če zagusti pa še vedno lahko prodaš stanovanje. Sedaj res ni čas za porodajo je pa čas za gradnjo, ker bodo cene padale. Pogoji za jemanje kriditov so se sicer zaostrila, ampak s hipoteko se verjetno da kar dobro pogajat.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
5.11.2008 10:56:56   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
ker - 20 let je treba to odplacevat... v socializmu je bilo teh 20let lazjih user posted image

V euro-kapitalizmu pa to plačujejo najemniki, ne lastniki - za lastnika je torej še lažje. user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
5.11.2008 21:38:14   
tweed
IZVIRNO SPOROČILO: japaa
prodal stanovanje, ki ga imam v lasti (55m2 v lj) in s sredstvi pokril večino stroškov za gradnjo

No tako, midva z ženo sva se odločila za prodajo stanovanja v Lj (54 m2) in sva zanj dobila čistega 133.600 € (začetna cena je bila 150.000 €). Prodajala sva ga pa od septembra 2007 do aprila 2008 (v tem času je bilo 6 ogledovuser posted image ). Pa so vsi trdili, da je povpraševanje veliko...

Želela sva nato kupiti enako veliko stanovanje v MB (ki bi naju btw. prišlo med 60.000 in 70.000 €), pa sva se ravno zaradi negotove situacije na nepremičninskem trgu odločila počakati. Zdaj trenutno je denar na vezani vlogi na banki...

Tako da, moje mnenje je še vedno, da kredita nikar (še najmanj pa hipotekarnega)...
LP

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu japaa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.11.2008 21:50:06   
Anonimen
Jaz bi prodala stanovanje, ker sem take sorte, da se mi z najemniki ne bi dalo ukvarjati. Mogoce to tebe veseli, ne vem, mene recimo ne.
Moras pa pri kalkulaciji racunati tudi to, da lahko pades pod davek od nepremicnin in da imas nekaj dela in stroskov tudi v primeru najemnine.

(odgovor članu japaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
5.11.2008 21:58:56   
Piruri
Trenutno se ti ne splača prodajat stanovanja, ker se bodo zaradi finančne krize cene nepremičnin začele nižati...kar posledično privede do manjšega povpraševanja po trenutnem stanju...saj je bolje počakati par mesecev, ko bodo vsaj 20 ali več % cenejše...
Stanovanje daj v najem in vzami kredit...stanovanje ti bo fajn prišlo, ko bodo otroci večji...oz. v primeru, da ti ne bo sfolgalo odplačevati kredita...predlagam ti tudi, da se glede kredita kmalu odločiš, da te ne bodo višje obrestne mere prehitele...

LP

< Sporočilo je popravil Piruri -- 5.11.2008 21:59:55 >

www.by-ab.si

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.11.2008 22:00:46   
Naja31
Če ti uspe, prodaj.
Kredita pa jaz v trenutnih razmerah ne bi jemala.

(odgovor članu Piruri)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.11.2008 22:31:29   
svaljkec
poglej kje imaš večje obresti na leto,pa potem izračunaj kaj se ti splača.mislim da je najem slaba rešitev.
će je stanovanje vredno cca.100,000 eur in ga daš v najem za 300 eur na mesec je to na leto 3600 eur,pa še davek odbij če jih prijaviš pa dobiš kok obresti???slabo 3,6% na leto na črno brez da prijaviš,če pa povrh tega vzameš še kredit ga le delno pokriješ s to najemnino.pa si samo zračuni kok boš mela obrok kredita pa kok ga boš preplačala.

iz majhnega zraste VELIKO

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.11.2008 22:32:56   
svaljkec
pardon za spol sm prehitr pisu pa sm čist pozabu

iz majhnega zraste VELIKO

(odgovor članu svaljkec)
Neposredna povezava do sporočila: 12
5.11.2008 22:36:16   
Anonimen
Kredita pa jaz v trenutnih razmerah ne bi jemala.

Ceprav niti ni tako slab cas kot se zdi user posted image .
Pogoji so popolnoma solidni, ceprav dalec od poceni denarja, ki smo ga bili navajeni par zadnjih let. Pa obroki bodo verjetno taki kot so ti predstavljeni danes...mogoce celo nizji in je manjsa nevarnost, da se prezakreditiras.  Tistim, ki so vzeli poceni kredite, gredo pa fino gor. Tako da-moje mnenje-pri kreditu na 20 let je financno skoraj vseeno, kdaj ga vzames. V povprecju se pogliha.

(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
5.11.2008 22:48:40   
tweed
Dvosobno stanovanje v Lj se oddaja tudi do 500 € na mesec.
Midva sva ga oddajala med 1999 in 2003 za 80.000 SIT, na koncu 100.000 (417,29€)...

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu svaljkec)
Neposredna povezava do sporočila: 14
5.11.2008 22:51:42   
Kerensa*
Za 2- sobno stanovanje v Ljubljani (če je v bloku, v naselju, opremljeno vsaj delno in ima vse priključke) je 500€ ZAČETNA tržna najemnina... vse, kar je manj, je poceni... stanovanja v hišah so cenejša, pa na obrobju mesta tudi (slabše povezave javnega prevoza).

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 15
6.11.2008 8:26:19   
Pikapolonica_
IZVIRNO SPOROČILO: Piruri

Trenutno se ti ne splača prodajat stanovanja, ker se bodo zaradi finančne krize cene nepremičnin začele nižati...kar posledično privede do manjšega povpraševanja po trenutnem stanju...saj je bolje počakati par mesecev, ko bodo vsaj 20 ali več % cenejše...
Stanovanje daj v najem in vzami kredit...stanovanje ti bo fajn prišlo, ko bodo otroci večji...oz. v primeru, da ti ne bo sfolgalo odplačevati kredita...predlagam ti tudi, da se glede kredita kmalu odločiš, da te ne bodo višje obrestne mere prehitele...

LP

Sama sebe negiraš, pa brez zamere.
Ja, jaz bi šla sedaj v prodajo. Sploh če je stanovanje na dobri lokaciji, lepo vzdrževano in urejeno, bi mogel tako velikost brez problema prodat za še vedno lepo ceno.
Tako čisto realno gledano, procent ali dva bodo cenejša stanovanja, kaj več pa ne pričakujemu, kljub ''krizi, ki jo navaja Piruri''. Tako da tudi, če ga obdržiš, bo stanovanje v centru Lj obdržalo svojo vrednost.
Glede hipotekarnega kredita sedaj, sem pa jaz dosti bolj skeptična. Prvo je seveda, da ga dobiš samo za 70% vrednosti nepremičnine, v tvojem primeru za 70% vrednosti stanovanja, ki ga boš dal pod hipoteko, torej nekje okoli 90.000€, in tukaj se moraš vprašat, ali ti bo to zadostovalo. Drugo kot drugo so obrestne mere, ki ti jih trenutno nihče ne more garantirati in na tako vsoto in dolžino kredita si ne boš mogel zboriti fiksne obrestne mere, imaš samo možnost liborja ali euribora. (libor na 20let močno odsvetujem).
Tako da, na tvojem mestu bi prodala stanovanje. Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi, ti čisto dovolj pove, kajne...

(odgovor članu Piruri)
Neposredna povezava do sporočila: 16
6.11.2008 12:57:57   
5ra_28
Prodat nepremičnino, če ni res sile, se mi zdi nesmiselno. Jaz bi tudi vzela kredit, s pomočjo najemnine pa odplačevala kredit. Če bo vse ok, bosta obe nepremičnini tvoji in odplačani, če pa prej kot v 20-ih letih pa vsaj ena v celoti, ena na pol. Če slučajno kaj zagusti, še vedno lahko prodaš hišo v nedokončani fazi ali pa stanovanje. Če pa ne zagusti, pa si na konju.
Dandanes je pol državljanov takšnih, ki imajo premajhno plačo, da bi dobili stanovanjski kredit, čeprav lahko vsak mesec plačujejo enak ali nekoliko manjši znesek kot bi bil obrok, za najemnino. To ni logike, ampak pač tako je. Zato je toliko ljudi primoranih živeti v najemniških stanovanjih, kljub temu da je toliko novogradenj neprodanih. Najemniška stanovanja bodo vedno šla v promet, še posebej v LJ, ker so cene stanovanj ogromne.

Končno smo trije:)

(odgovor članu Pikapolonica_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
6.11.2008 18:08:41   
japaa
Hvala vsem za vaša mnenja. Zanimivo je kako se le-ta razlikujejo.
V kolikor potegnem črto, se mi zdi kot, da se kriterij odločitve giblje bolj glede na to ali se odločiti ekonomsko (profit) ali pa emocionalno (varnost),  naj razložim:A. V kolikor se stanovanje proda se pridobi kapital za investicijo. Kapital se lahko investira v gradnjo. Plus te oodločitve je, da nisi odvisen od dogodkov v prihodnosti (inflacija/deflacija, služba,..). V kolikor si finančno organiziran lahko denar, ki ga privarčuješ varčuješ in v nekem času privarčuješ za novo stanovanje. B. V kolikor se stanovanje obdrži se z najemnino lahko pokrije večino kredita (seveda se ga tudi 2x preplača). Rizik tukaj je, da se ne ve kako bo z najemninami/davki itd. Je pa plus da ni kredit vezan na zaposlitev temveč na nepremičnino ki ti izplačuje sam kredit in nazadnje imaš 2 nepremičnini.   Povzetek- še vedno sem daleč od odločitve, mislim pa da bi bilo pametno počakati pol leta ali več, da se situacija z borzami/nepremičninami kristalizira.  
Še enkrat hvala za debato

(odgovor članu japaa)
Neposredna povezava do sporočila: 18
6.11.2008 22:47:49   
Anonimen
V kolikor se stanovanje obdrži se z najemnino lahko pokrije večino kredita

To je res.
Ce bi se odlocila stanovanje obdrzat, bi upostevala tudi to, na kako trzno zanimivem mestu je in kako hitro se ga da oddati.Ce je potrebnih nekaj mesecev, da ga oddas, to lahko pomeni par mesecev po 400-500€ (ali koliko ste nameravali zaracunati najemnino) izpada dohodka. Kaj to zate pomeni, ali je velik manjko ali ne, ne vem, lahko je v nekem trenutku veliko. Pa ti recimo zagusti in stanovanje v paniki prodas in izgubis na ceni...pa si racunal na dobicek. Je treba na tehtnico dati tudi te eventuelne minuse, da te kaj ne preseneti. V bistvu te se vedno lahko, ker je prihodnost negotova, ampak moras vedeti, da ne gre vse vedno po planih.

(odgovor članu japaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

Ime
daisy87

Katero ime za deklico bi vi izbrali?

Mia (25%)

Ema (42%)

Tereza (6%)

Kaja (27%)

Število vseh glasov: 175

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!