|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otrok levičar in pisanje
4.11.2008 11:37:44   
nejcko
Naša 4-letnica še ni šolarka, je pa sedaj v fazi, ko bi samo "pisala". To njeno pisanje je večinoma "kr neki", nekaj črk pa vendarle že zna napisati, seveda brez prepoznavanja oz. vedenja, za katere črke pravzaprav gre.

Problem pa je v tem, da je levičarka (pojma nimam, po kom, ker v naši ožji in širši familiji ni nobenega levičarjauser posted image ) in sploh ne vem, kako naj se lotim naslednje težave. "Piše" namreč po arabsko, torej z desne proti levi, in vse črke, ki jih zna napisati (npr. R, B, Z itd.), napiše zrcalno. Tudi v primeru, da mora prepisati npr. svoje ime, ki ji ga napišem, začne pisati od zadaj (kar pomeni, da tudi bere od zadaj naprej), in če jo hočem popraviti oz. jo opozorim, da se tako ne piše, nič ne pomaga; pravzaprav je kar užaljena.

Saj vem, da je do šole še kar nekaj časa, ampak vseeno me zanima, ali je to klasičen problem levičarjev, ali je kakšen poseben postopek, po katerem se levičarji učijo pravilnega pisanja (smer, črke), ali je priporočljivo take napake že pred šolo odpraviti ali za to poskrbijo učitelji.
Vsi me tolažijo, da se je še vsak levičar naučil slej ko prej pravilno pisatiuser posted image (itak), ampak glede na to da ima punčka veselje do pisanja, bi rada, da te veščine že v štartu ne usvoji narobe.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
4.11.2008 12:37:52   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Otrok levičar in pisanje
4.11.2008 12:39:58   
Anonimen
Baje so levičarji nadpovprečni ljudje.user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
4.11.2008 12:41:52   
ninini
Tud jaz imam levičarko pa noben v sorodu ni levičar.Od začetka ko smo opazili da uporablja levo smo jo še mal popravljali pol pa ugotovili da nima smisla in jo pustili.zdej je že v šoli in jih je veliko ki pišejo z levo.Pravilno obračat črke pa se bo že v šoli naučila mal jo lahko popravljaš in ji poveš kako je prav preveč silit pa ne da ne dobi odpora do pisanja v šoli se vse naučijo in sploh ni problemov,ker sem sama vzgojiteljica v vrtcu  vam povem da je ogromno otrok ki gredo v šolo pa niti svojega imena ne znajo napisat-

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.11.2008 12:42:44   
Anonimen
Tudi jaz imam hčerko staro štiri leta - no jutri bo štiri user posted image .

Je tudi levičarka. Pri nas zgleda tako, da ŽIVA napiše v naslednjem vrstnem redu Ž A I V  in na koncu piše ŽIVA. Ko si vzame knjigo v roko ji ne morem dopovedati, da se bere z leve proti desni in vedno gre s prstom desno proti levi - to je v igri ko si zmišljuje zgodbice.

Če pa npr. napišem MAMA, ATI, BABI, ŽIVA, ... potem pa pravilno bere oz. mogoče celo že ve na pamet kaj piše. Vse črke posamezno napiše pravilno (ne zrcalno): pozna večino črk.

V ožji familiji ni levičarov v širši pa so vsi otroci levičarji in verjetno bo marala iti v njihovo šolo, ker imajo isto razmišljanje user posted image .

Ti nisem nič dosti pomagala ne.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
4.11.2008 12:50:47   
Anonimen
V začetku smo ji mi tudi dajali žlico v desno in trenirali, da bi bila desničar potem smo pa obupali.

Ker je levo stran uporabljala bistveno manj kot desno smo na fizioterapiji vzpodbujali levo in mislim, da je zato levakinja. No to je moje razmišljanje. Skače npr. z desno naprej, brca z desno nogo, žogo vrže z desno, drži škarje (res je pa, da imamo škarje za desničarje).

Piše in drži pribor pa z levo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
4.11.2008 12:58:32   
KT
Še ena popolna levičarka user posted image . Še v prvem razredu osnovne šole sem pisala zrcalno, arabsko in obračala črke (slednje je bil moj velik problem še srednji šoli (predvsem jeziki so bili konstanten problem), kjer sem na predlog psihologinje in potrditve šolskega zbora - po opravljenih vseh možnih testih, seveda - bila opravičena ocenjevanja pisnih izdelkov, natančneje pravilne pisave). Danes imam krasno službo, govorim 4 tuje jezike in prevajam - seveda s pomočjo mojega najboljšega prijatelja - črkovalnika user posted image .

Moj nasvet: pusti punčko in jo nikar v nič ne sili (takšen je bil tudi nasvet, ki so ga dobili moji starši). Zelo kmalu bo sama avtomatično obrnila črke, kar se pa pisanja po arabsko tiče, pa se njenim možganom ne zdi prav nič narobe (sporočila, ki jih oči pošiljajo v možgane prispejo do sprejemnikov v možganskih celicah v obliki, ki so možganom popolnoma znani in prepoznavni), zato se posledično tudi njen ne zdi nič narobe in je verjetno zato tudi v končni fazi užaljena.  

< Sporočilo je popravil KT -- 4.11.2008 13:00:41 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.11.2008 15:46:28   
barika
IZVIRNO SPOROČILO: kind lady

Baje so levičarji nadpovprečni ljudje.user posted image

itaquser posted image

Sama sem levičar, pa se sploh ne spomnim, da sem imela probleme (bi mogla moje vprašat). Sem pa normalno pisala s penkalom, potem so mi pa kupili onega za levičarje, ker je bilo vse razmazano.user posted image

aja, berem pa vedno od zadaj naprej, se pravi pri časopisu grem vedno od zadnjega lista naprej, pri knjigah je malo težjeuser posted image . Škarje uporabljam z desno roko, ostalo pa z levo, oz. "kakor mi pride na roko"user posted image .

Imam pa pri večini stvari probleme, ker je vse narejeno v desnouser posted image .

Je pa v naši familiji po dosti levičarjev in tudi moj mali nakazuje, da bo bolj z levo delal stvari.

< Sporočilo je popravil barika -- 4.11.2008 15:49:18 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
4.11.2008 15:51:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
4.11.2008 17:38:20   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: lukrecija

Zdej imam tremo k odgovarjam nejcko. Khm, khm....

-

Ma, ne seri, lukra, kakšno tremo in zakaj neki, majke tiuser posted image

No, jaz naše tamale nič ne silim, nikoli je tudi nisem popravljala, ko sem videla, da ji leva bolj "nese". Sem ravno zadnjič na mojega očeta pi***, ker jo je nekaj popravljal, naj je z desno roko.

Ne silim je niti pisati, to je čisto njena lastna želja in pri tem ji puščam proste roke. Le rada bi ji pokazala, v katero smer se piše in kako so črke prav obrnjene. Sicer mi je zrcalna slika črk popolnoma jasna in razumljiva - nekatere črke obrača tudi starejši sin, ki je zdaj v 1. razredu - in to se mi zdi najmanjši problem. Večji problem se mi zdi, kako naj ji razložim, da se bere in piše od leve proti desni in ne obratno ... ampak to bi res rada naredila čim bolj nevsiljivo, ker sem res vesela, da ima tako veselje do pisanja (sin ga namreč še zdaj nimauser posted image ).

Upam, da bo Gina kakšno pametno reklauser posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.11.2008 21:27:14   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: KT

Moj nasvet: pusti punčko in jo nikar v nič ne sili (takšen je bil tudi nasvet, ki so ga dobili moji starši). Zelo kmalu bo sama avtomatično obrnila črke, kar se pa pisanja po arabsko tiče, pa se njenim možganom ne zdi prav nič narobe (sporočila, ki jih oči pošiljajo v možgane prispejo do sprejemnikov v možganskih celicah v obliki, ki so možganom popolnoma znani in prepoznavni), zato se posledično tudi njen ne zdi nič narobe in je verjetno zato tudi v končni fazi užaljena.  

Tole zgoraj je značilno tudi za desničarje, ne le za levičarje. V bistvu je bolj odvisno od otroka, pa od njegove zaznave sveta, kot je zgoraj lepo napisala KT, od dojemanja možganov, ki itak vse obračajo v naši glavi in je njim to normalna slika. Nič zaskrbljujočega.

Drugače pa takole:
- večini otrok raste svet od spodaj navzgor (a ne, kolk logično) in zato zelooo pogosto črte vlečejo od spodaj navzgor, čeprav to ni tolk praktično v praksi
- za levičarje se črte začnenjajo večinoma na desni in jih vlečejo proti levi, pri nas pri grafomotoričnih vajah pokažemo obe možnosti vlečenja črt, ker v bistvu to ni življenjskega pomena, jo pa levičar v tem primeru lažje nariše res ravno ali res okroglo, kot če jo vleče v smer, ki mu gre težje od rok...
- kar se tiče obračanja besed, je to razvojna faza, ki mine - lahko pokažeš otroku kako je prav, kakšno ekstra razburjanje ali dosledno popravljanje pri 4. letih pa ni potrebno
- če otrok obrača črke, je to lahko tudi razvojno, tam nekje do konca 2. razreda je zelo pogosto in ni zaskrbljujoče, če ni povezano še z množico drugih specifičnih težav, o katerih bi vas moral v tem primeru učitelj itak obvestiti
- povprečen otrok še v 1. razredu nima neke zanesljive orientacije v zvezku - do konca 1. razreda naj bi se navadili slediti pisavi oz. zapisovati od leve proti desni, to je tudi razvojno pogojeno, nič za sekirat, če otrok pri 4. letih dela obratno

Skratka: Pusti času čas. Ful je faca, da pri teh letih piše. user posted image

(odgovor članu KT)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.11.2008 8:02:53   
ajrin
Tudi naš štiriletnik je čisti levičar in prav tako piše zrcalno in po arabsko. Starejša dva, ki sta pa desničarja, pa sta oba pisala samo zrcalno. Meni je prav smešno, ko s ponosom pokaže risbico na kateri je podpisan AHIM. Pri sistematskem pregledu pri tretjem letu pa mi je psihologinja omenila, da naj ga malo pred šolo peljem k pedagoginji v ZD, ki mu bo pokazala, kako se piše in riše brez packanja. Ma še ne vem...
Lep pozdrav!

Irena z ropotijo (Luka 9, Domen 7, Miha 4)

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?