|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Plesnivi siri
24.10.2008 18:32:24   
Hope2
Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?


Pa ne zanimajo me odgovori, jej in ne kompliciraj ali jaz sem vse jedla in je ok.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Plesnivi siri
24.10.2008 22:36:06   
lara light
Hope, ne samo plesnivi siri, no ti so še posebno odsvetovani, tudi siri iz neprekuhanega mleka sem brala...to so sveži, kot npr. mozzarella, stracchino (ne vem, kako je po slo) ipd. Ker so v plesnivih prisotne določene bakterije, ki škodijo plodu,so prav tako  bakterije lahko prisotne v naravnem, nepastoriziranem mleku in posledično v takem svežem izdelku.
Torej, če je mozzarella na pici, če daš gorgonzolo stopit in jo pokuhaš ter uporabiš za omako, pravi na neki ita strani,da bi moralo biti v redu.
Je pa fajn, te reči redkeje uporabljati, da ne izzvamo...sama sem do sedaj 2x jedla pico;  mozzarello svežo, ki jo obožujem pa vse od testa ne jem več.
Vse dobro!user posted image

_____________________________

Strah sega do tja, kjer se začne neizbežno; od tam naprej izgubi ves smisel.
Coelho

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Plesnivi siri
24.10.2008 22:39:58   
lara light
Še to sem našla http://www.zzv-ce.si/unlimitpages.asp?id=250

_____________________________

Strah sega do tja, kjer se začne neizbežno; od tam naprej izgubi ves smisel.
Coelho

(odgovor članu lara light)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Plesnivi siri
24.10.2008 22:47:01   
trdozimc
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?



Če plesnive sire prekuhaš (tako da uničiš bakterije), so potem OK. Dodana plesen je posebna (plemenita) in jedilna. Dober tek! user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Plesnivi siri
24.10.2008 23:19:09   
suprmedo
pozdravljena.
Prihajam iz stroke živilstva in ti lahko odsvetujem vse sire ki niso iz pasteriziranega mleka. ti siri lahko vsebujejo bakterije ki resnično lahko vplivajo na plod. Ni pa 100% da bi ravno ta sir ki bi ga ti pojedla vseboval to bakterijo. pred nosečnostjo in prva dva meseca sem tudi sama delala preko študenta v sirarni kjer so delali sire iz svežega mleka, ki ga niso predelovali in sem se teh sirov zelo izogibala. če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.


(odgovor članu trdozimc)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Plesnivi siri
25.10.2008 3:46:31   
Hope2
Larči in trdozimc hvala vama za info o kuhanju. To o svežih in plesnivih sirih ter njihovih bakterijah vem več ali manj vse, zanimalo me je samo kako je, če jih prekuhaš, spečeš. Pa bolj iz firbca, kot pa iz želje po zaužitju. user posted image  

(odgovor članu suprmedo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Plesnivi siri
25.10.2008 15:28:34   
Naja30
A mozarela je tudi nepredelan sir? Joj, jaz jo pa vsake toliko jem na pici.user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Plesnivi siri
25.10.2008 20:35:47   
april09
če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.


jaz bi prosila za razlago tega stavka .. zakaj majhna kolecine ne skodi, mal vecja pa? a ni tko, da ce je sir kakorkoli okuzen, da pol ze un mali koscek vpliva al kako?
pa kaj je to malo?

trdozimc - kok casa pa moras kuhat, da se unicijo bakterije? Jaz sem si ravno vceraj naredila testenine z gorgonzolo v smetanovi omaki, kjer vsaj 5min vre cela zadeva. pa sem ravno o tem razmisljala, kok je un priporcen cas, da dejasnko unicis karkkoli bi lahko bilo skodljivega.
hvala user posted image

(odgovor članu suprmedo)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Plesnivi siri
25.10.2008 21:30:25   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: april09

če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.


jaz bi prosila za razlago tega stavka .. zakaj majhna kolecine ne skodi, mal vecja pa? a ni tko, da ce je sir kakorkoli okuzen, da pol ze un mali koscek vpliva al kako?
pa kaj je to malo?



To so zame butasti nasveti in mi na kraj pameti ne pride, da bi jih upoštevala. Tak da april09 preskoči take nasvete

(odgovor članu april09)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 7:29:24   
april09
ja saj, sam suprmedo trdi,da prihaja iz stroke, pa me zanima na podalgi cesa to napise.
Pac je zadeva tudi kontra moji logiki user posted image , ampak me zanima, kako clovek iz stroke to utemelji user posted image  

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 8:02:07   
Felicita
bom jest iz podobne stroke to utemeljila. Zelo... laično.

Torej, recimo da preživi 0,01% bakterij pot čez prebavni trakt (sej veste - v želodcu je 37 stopinj, pH med 1 in 2 pa cel kup encimov - to vse uspešno uničuje bakterije. če to preživijo jih potem dalje čaka še bazični šok, pa žolč itd).
poješ mali košček 'okuženega' sira, je na njem 100 bakterij. kok jih preživi? nič. Poješ pol kile sira, zaužiješ milijardo bakterij, preživi jih 10.000.000, kar je čez glavo dovolj, da naredijo kažin.
številke so izmišljene, ampak upam da zastopite poanto. je pa res, da če nočeš tvegat, ne boš jedla nič... predvsem se pa ne da 'merit' - če pojem 10 dek je zihr premal za okužbo - to sploh ni res oz. je nemogoče. je pa tolažba za tiste, ki si potešijo hud hud gušt z enim koščkom (pozor, koščkom) česa 'prepovedanega'.

aja pa še mozzarella - mislim, da je pri nas narejena iz predelanega mleka - razen če je 'domača'. se pa to vse prebere na embalaži...


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu april09)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 9:12:30   
april09
Felicita, hvala. user posted image  Vseeno pa verjetno obstaja verjetnost, da prezivi iz malega koscka glih tok, da se clovek okuzi?
Osebno ne kompliciram dost, me pa res zanima tole razjasnit.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 9:29:03   
Felicita
ja, obstaja. to je bil samo primer. nikoli ne veš, kok so bakterije namnožene v hrani, katera vrsta je (lahko je Listeria monocytogenes al pa Escherichia coli O157:H7, lahko je...) vsaka od bakterij ima različne sposobnosti preživetja in različno število osebkov potrebnih za okužbo.
potem so pa tuki še bakterije, ki same po sebi ne povzročajo težav/bolezni, ampak v živilo izločajo bakteriocin (=strup), ki je spet lahko problematičen v majhnih dozah ali v malo večjih... pa spet ne veš, koliko ga je že v živilu in kako se bo tvoje telo odzvalo nanj.
Pri okužbah s hrano je prisotnih toliko dejavnikov, da je težko rečt za zihr, da če poješ samo to in samo toliko, ti pa nič ne bo. pa še v nosečnosti morš mislit na 2...

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu april09)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 9:40:59   
Dashenka
Pa saj sploh ni problem v sirih s plemenito plesnijo, pač pa v nepasteriziranem mleku, ki lahko vsebuje bakterijo
Lysteria monocytogene, ki povroča nevarno okužbo imenovano listeriozo.

Torej: vseh sirov, skut, kislega mleka, kisle smetane, ki so narejeni iz nepasteriziranega mleka, enako tudi nepasteriziranemu mleku se izogibaj v velikem loku.

Vse ostale sire od navadnih (Gauda ipd), pikantnih oz. staranih (Old Amsterdamer, Gruyeres, Beaufort
ipd), pa do tistih s plemenito plesnijo, če so le proizvedeni iz pasteriziranega mleka pa si mirne vesti in brez skrbi lahko privoščiš.

Informacijo iz kakšnega mleka (pasteriziranega ali nepasteriziranega) je mlečni izdelek proizveden, pa obvezno najdeš na deklaraciji.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 10:29:19   
Hope2
Felicita, hvala za obrazložitev, tega res nisem vedela, zanimivo. Je pa res, da me niti to ne prepriča, da bi naredila kak grižljaj.

Dashenka imaš seveda prav, da ni fora v plesni, ampak v pasteriziranju. Sam nekak v plesen, pa naj je plemenita ne zaupam, se mi zdi, da tudi pol dojenčki ne smejo jest plemenite plesniuser posted image . Ma tu res mal kompliciram, sem pa vsaj mirna, kar mi več pomeni, kot pa zaužitje take dobrote. Še malo, pa bom tak z užitkom zagrizla v sirček in takrat bo ziher še toliko slajšiuser posted image user posted image .

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 10:54:00   
Felicita
Hope2, samo to - če hoče kdorkoli v slo (oz. mislm da je to direktiva EU) prodajati sir s plemenito plesnijo, more DOKAZAT da je plesen (samo plesen) neškodljiva za VSE potencialne uporabnike, torej tudi tiste z oslabljenim imunskim sistemom. tko da mislim da kar se tega tiče, te ne bi smelo skrbet.

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 11:27:45   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

Hope2, samo to - če hoče kdorkoli v slo (oz. mislm da je to direktiva EU) prodajati sir s plemenito plesnijo, more DOKAZAT da je plesen (samo plesen) neškodljiva za VSE potencialne uporabnike, torej tudi tiste z oslabljenim imunskim sistemom. tko da mislim da kar se tega tiče, te ne bi smelo skrbet.


Zanimivo. Hvalauser posted image

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 11:45:00   
trdozimc
user posted image user posted image user posted image

No, končno punce, ki vedo o čem govorijo! user posted image user posted image user posted image

Dobro ste napisale!

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 14:04:42   
Hope2
in končno se debata ni sprevrglauser posted image user posted imageuser posted image

(odgovor članu trdozimc)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Plesnivi siri
26.10.2008 14:06:29   
trdozimc
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

in končno se debata ni sprevrglauser posted image user posted imageuser posted image


jauser posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Plesnivi siri
27.10.2008 8:27:46   
Šaki
IZVIRNO SPOROČILO: Naja30

A mozarela je tudi nepredelan sir? Joj, jaz jo pa vsake toliko jem na pici.user posted image


kz sm se zadnjič ustrašla glede mocarele.pa sm šla tja kjer sm jo kupla-hofer.
in gor piše da je narejena iz pasteriziranega mleka.torej ok.
ostalo pa kot so že predhosnice rekle.user posted image

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Plesnivi siri
27.10.2008 15:20:07   
manna
Mhm.. samo nekaj me bega:
ali niso vsi siri, ki jih prodajajo v naših  trgovinah (mislim merkator,špar, tuš), narejeni iz pasteriziranega mleka? Govorim na primer o sirih kot so gauda, edamec, jošt, luka, emental, trapist, nanoški sir...in podobni ?! Čeprav je bilo že toliko napisanega o tem, še vedno ne vem, ker na nekaterih embalažah nič ne piše o (ne)pasteriziranem mleku..

(odgovor članu Šaki)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Plesnivi siri
27.10.2008 19:00:36   
trdozimc
IZVIRNO SPOROČILO: manna

Mhm.. samo nekaj me bega:
ali niso vsi siri, ki jih prodajajo v naših  trgovinah (mislim merkator,špar, tuš), narejeni iz pasteriziranega mleka? Govorim na primer o sirih kot so gauda, edamec, jošt, luka, emental, trapist, nanoški sir...in podobni ?! Čeprav je bilo že toliko napisanega o tem, še vedno ne vem, ker na nekaterih embalažah nič ne piše o (ne)pasteriziranem mleku..



Siri, ki si jih naštela in so proizvedeni v SLO, so načeloma iz pasteriziranega mleka, sicer je pa tako, da bolj so siri zreli, manj ugodni so pogoji za razmnoževanje patogenih bakterij.

LP 

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Plesnivi siri
27.10.2008 20:20:09   
Hator
Kaj pa plesnivi siri, npr nepasterizirani, ki so pečeni, npr. na pici? Škodujejo?

(odgovor članu trdozimc)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Plesnivi siri
27.10.2008 21:46:35   
trdozimc
IZVIRNO SPOROČILO: Hator

Kaj pa plesnivi siri, npr nepasterizirani, ki so pečeni, npr. na pici? Škodujejo?


IZVIRNO SPOROČILO: trdozimc

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?



Če plesnive sire prekuhaš (tako da uničiš bakterije), so potem OK. Dodana plesen je posebna (plemenita) in jedilna. Dober tek! user posted image


Enako velja za pečenje.

(odgovor članu Hator)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Zgodbe malih junakov: Potrjen je bil sum p...
photo
Spomnim se, da osebju v porodni sobi nisem želela povedati, kako bo fantku ime, saj sem želela, da je najprej postopek m...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?