Gina
|
PIcola, jaz se strinjam s tabo, da ta način ni ok, da je podkupovanje. In ne, to ni primeljivo s službo. Otrok dobi doma vse, kar moraš ti zaslužit v službi čisto zastonj. NI mu treba delat, da dobi denar za jest, ni mu treba garat, da dobi denar za wc papir, ni mu treba nič, da ima toplo vodo, niti mrdnit, da ima zakurjeno - ti pa delaš za TE reči v službi. Če hočeš kaj več plače kot osnovo, se moraš še ekstra mnogo potrudit, samo najprej moraš narediti vse osnovno. No, jaz se strinjam, da otrok dobi še kaj ekstra, če ekstra mnogo naredi, sicer pa ne. Če je naredil osnovne reči, npr. pospravil sobo, odnesel smeti, počistil svojemu zajcu kletko, potem pa je šel za dve uri ven pomagat čist tako ekstra malat očetu dile, potem si zasluži ekstra nagrado, morda ekstra izhod, ekstra ura tv-ja, ekstra ura pc-ja... kaj pa vem kaj. Za osvnoe reči pa mora vedeti, da je on del neke skupnosti, ki se ji reče družina in dokler mama in oče hodita v službo + naredita vse doma, da mora on hoditi v šolo + narediti še kaj doma, ker je to življenje. Se absolutno strinjam, da je hvala boljša kot graja, da je dobra volja boljša kot neko nadiranje, da je boljše kakšno stvar prezreti, kot biti preveč pikolovski.....samo tukaj govorimo o osnovnih rečeh, ki jih otrok mora narediti, ker je tako prav. In narediti zastonj. Če pa že misliš kaj pogojevat, potem je boljše, če rečeš, da bo lahko šel ven iz sobe in gledat tv takoj ko bo sobo pospravil. Ali pa mu rečeš, da bo lahko takoj ko bo odnesel smeti, naprej igral igrice, prej pa pač ne bo šlo. To je v bistvu nagrada, kot nagrada mora biti. Namreč lahko počneš reči po svojih željah takoj ko nekaj obveznega narediš. Prosti čas, razporejen po njegovih željah je nagrada. Vendar ga moderni otroci kot takega ne vidijo, ker so starši zamočili s svojo vzgojo. Ker vse nagradijo, tudi osnovne reči, ki v to ne sodijo. Krive so pa tudi take knjige, ki ne sledijo času in realnosti in to je tisto, kar jaz pravim, da narobe učijo.
|