Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: hrchy V bistvu se za placevanje doma pregleda vse premozenje, ki ga ima oseba, ki gre v dom. V primeru, da nima dovolj velike pokojnine, se pregleda, a li ima kaksno drugo premozenje, iz katerega bi se lahko krilo stroske oskrbe (nepremicnine...). Ce tega nima, razliko do oskrbe placujejo otroci, v primeru, ko pa zaradi razlicnih okoliscin tudi otroci tega ne zmorejo, pomaga obcina preko CSD. V tem primeru celo pokojnino dobi dom, razen okoli 20 eur, ki so nekaksna 'zepnina'. Vem, ker sem pred dvema mesecema dajala starejso sorodnico v dom in njej CSD doplacuje razliko. Meni so nekaj takega razložili, kot zgoraj piše. Sorodniki plačujejo, če človek nima premoženja, iz katerega bi se lahko krilo dom. Če pa bi sorodniki radi podedovali premoženje, morajo prevzeti oskrbo, razliko med pokojnino in ceno doma. Problem nastane, ker socialna ne krije dokler se la da praktično nič. Jaz imam taščo, ki noče ne k nam ne v dom, po raku na pljučih in ji je invalidska odklonila pomoč na domu, ker ženska še zmore iti "z roko skozi lase in ker lahko sama odpre kljuko na vratih" - dobesedna razlaga komisije. Torej je po njihovem sposobna skrbeti zase. Kljub zavrnitvi, se pravi ji ne plačujejo, je prišel zdravnik s sestro k njej na dom povedat, da se ne sme sama niti oblačit, kaj šele kuhat ali kaj podobnega, saj ima pol pljuč skurjenih, ima multiplo in za sabo dva druga raka....vendar ne smejo vložiti še enkrat prej kot mine ne vem koliko časa od odločbe komisije Torej dobiva preko javnih del sicer pomoč, zrihtano sicer od socialne, vendar jo plačuje. Z manj kot 500 euri penzije od katerih ima 100eurov pufa, si ne more privoščiti niti normalne hrane, kaj šele da bi hrano vozili k njej na dom, kaj šele dietne hrane, ki jo tudi rabi zaradi specifičnih težav s črevesjem, kaj šele plačevanja česarkoli drugega sploh. Ker je priklopljena na kisik, ne more niti v trgovino. Ker nima sorodnikov razen nas, je odvisna od sosedov.... Ma ne bi o sociali in zdravstvu....moje izkušnje so bljak, fuj, gnusno... Problem pa nastane še nekje drugje., Ne glede na to, da človek ni sposoben skrbeti sam zase, da nujno, ampak res nuuuuujno potrbuje 24 urno zdravniško pomoč, v slovniji težko dobiš dom za človeka takrat, ko ga rabiš. POznam primer, ko so se človeka že na morfiju, v stadiju blodenja, s sorodniki, ki so bili seveda vsi v službah, usmilili šele v bolnici dobri ljudje, ki so ga zadrževali tam čeprav ga uradno menda ne bi smeli. Groza pa slo. zdravstvo. Ženska jim ej tam umrla, preden je dobila dom! Upam da dobite dom, če ga rabite. To področje je v slo. že zakonsko neurejeno in s premalo kapacitetami.
|