|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Plačevanje oskrbo v domu
12.9.2008 21:47:39   
Meggi
 Ali morda katera pozna proceduro? Je koga to doletelo?

Imamo starega ata, ki je tako oslabel, da potrebuje popolno zdrvniško osrkrbo. Kaj bolezen naredi s človekom,..

Želimo mu omogočit oskrbo, saj jo sami s službami, le tega ne moremo nudit. Težko je s tem tudi koga drugega zavezat.

Seveda so cene krepke. Slišala sem da bi se naj po pol leta plačevanje, refundiral s strani Socialne službe del cene.  Ali je morda katera kaj bolj na tekočem na tem področju?

Hvala za odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Plačevanje oskrbo v domu
12.9.2008 22:13:55   
Janeja
Prvič slišim, da naj bi socialna kaj dala zraven. user posted image
Mogoče, če je stanovalec sam brez svojcev in nima dovolj svojih dohodkov. Moja stara mama je tudi v domu, pa gre za oskrbnino vsa njena penzija, ostanek položnice pa si mesečno razdelijo njeni otroci.
Če pa kaj konkretnega izveš mi pa prosim sporoči.

(odgovor članu Meggi)
Neposredna povezava do sporočila: 2
12.9.2008 22:19:05   
Doll
se strinjam z janejo

(odgovor članu Janeja)
Neposredna povezava do sporočila: 3
12.9.2008 23:46:21   
hrchy
V bistvu se za placevanje doma pregleda vse premozenje, ki ga ima oseba, ki gre v dom. V primeru, da nima dovolj velike pokojnine, se pregleda, a li ima kaksno drugo premozenje, iz katerega bi se lahko krilo stroske oskrbe (nepremicnine...). Ce tega nima, razliko do oskrbe placujejo otroci, v primeru, ko pa zaradi razlicnih okoliscin tudi otroci tega ne zmorejo, pomaga obcina preko CSD. V tem primeru celo pokojnino dobi dom, razen okoli 20 eur, ki so nekaksna 'zepnina'.
Vem, ker sem pred dvema mesecema dajala starejso sorodnico v dom in njej CSD doplacuje razliko.

(odgovor članu Doll)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.9.2008 8:32:51   
Ro-La
IZVIRNO SPOROČILO: hrchy

V bistvu se za placevanje doma pregleda vse premozenje, ki ga ima oseba, ki gre v dom. V primeru, da nima dovolj velike pokojnine, se pregleda, a li ima kaksno drugo premozenje, iz katerega bi se lahko krilo stroske oskrbe (nepremicnine...). Ce tega nima, razliko do oskrbe placujejo otroci, v primeru, ko pa zaradi razlicnih okoliscin tudi otroci tega ne zmorejo, pomaga obcina preko CSD. V tem primeru celo pokojnino dobi dom, razen okoli 20 eur, ki so nekaksna 'zepnina'.
Vem, ker sem pred dvema mesecema dajala starejso sorodnico v dom in njej CSD doplacuje razliko.

se strinjam

NE, ne grem več rodit....JASNO!?

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.9.2008 9:37:18   
Anonimen
se strinjam s predhodnicam. Ampak obstaja tudi pomoč starejšim na domu saj kle kot jaz živim to obstaja da pride na dom pa mu naredi nego itd. kakor se z domačimi zmenijo kaj rabi. Nekej procentov kle uro plačuje občina nekej pa uporabnik. kle je tko da 60 % plača občina ostalo pa uporabnik. pol se pa lahk zmeniš da pride zjutraj opoldne pa zvečer.

Sam je pa različno glede na kraj kjer živiš.

sam povedala sem da to obstaja pa se probaj še o tem pozanimat.

(odgovor članu Ro-La)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
13.9.2008 11:44:39   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: hrchy

Meni so nekaj takega razložili, kot zgoraj piše. Sorodniki plačujejo, če človek nima premoženja, iz katerega bi se lahko krilo dom. Če pa bi sorodniki radi podedovali premoženje, morajo prevzeti oskrbo, razliko med pokojnino in ceno doma.
Problem nastane, ker socialna ne krije dokler se la da praktično nič. Jaz imam taščo, ki noče ne k nam ne v dom, po raku na pljučih in ji je invalidska odklonila pomoč na domu, ker ženska še zmore iti "z roko skozi lase in ker lahko sama odpre kljuko na vratih" - dobesedna razlaga komisije. Torej je po njihovem sposobna skrbeti zase. Kljub zavrnitvi, se pravi ji ne plačujejo, je prišel zdravnik s sestro k njej na dom povedat, da se ne sme sama niti oblačit, kaj šele kuhat ali kaj podobnega, saj ima pol pljuč skurjenih, ima multiplo in za sabo dva druga raka....vendar ne smejo vložiti še enkrat prej kot mine ne vem koliko časa od odločbe komisijeuser posted image user posted image Torej dobiva preko javnih del sicer pomoč, zrihtano sicer od socialne, vendar jo plačuje. Z manj kot 500 euri penzije od katerih ima 100eurov pufa, si ne more privoščiti niti normalne hrane, kaj šele da bi hrano vozili k njej na dom, kaj šele dietne hrane, ki jo tudi rabi zaradi specifičnih težav s črevesjem, kaj šele plačevanja česarkoli drugega sploh. Ker je priklopljena na kisik, ne more niti v trgovino. Ker nima sorodnikov razen nas, je odvisna od sosedov.... Ma ne bi o sociali in zdravstvu....moje izkušnje so bljak, fuj, gnusno...

Problem pa nastane še nekje drugje., Ne glede na to, da človek ni sposoben skrbeti sam zase, da nujno, ampak res nuuuuujno potrbuje 24 urno zdravniško pomoč, v slovniji težko dobiš dom za človeka takrat, ko ga rabiš. POznam primer, ko so se človeka že na morfiju, v stadiju blodenja, s sorodniki, ki so bili seveda vsi v službah, usmilili šele v bolnici dobri ljudje, ki so ga zadrževali tam čeprav ga uradno menda ne bi smeli. Groza pa slo. zdravstvo. Ženska jim ej tam umrla, preden je dobila dom!
Upam da dobite dom, če ga rabite. To področje je v slo. že zakonsko neurejeno in s premalo kapacitetami.

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 7
13.9.2008 12:08:33   
karmy
meni se zdi tako bolano, da država dejansko pričakuje od otrok da plačujejo oskrbo starejših, še posebno v tem času, ko grejo cene strmo v nebo, in če imajo njihovi otroki, svoje potomce, jih ne briga, in hočejo da plus da vzdržujejo komaj svojo familijo, bo potrebno še starše vzdrževat na stara leta. Kera bolana logika, namesto da bi obravnavali starejše ljudi kot samostojne, in ne da še vlečejo finance od njihovih otrok notri v to. Nas je 4 otrok, jaz živim v tujini, moj najstarejši brat je v Ljubljani,drugi brat je prizadet, tretji brat je pa v OŠ... ni šans da bi plačevali oskrbo v domu, prasci oderuškiuser posted image še sami se komaj preživljamo

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.9.2008 12:19:42   
koala
To, da bi sociala dala kaj zraven prvič slišim, ko je bil moj dedek v domu je razliko od pokojnine plačevala moje sestra, ker je pač podedovala njegovo lastnino.

Poznam primer, ko so se pretno (sicer ne vam kako) izogibali plačilu oskrbnine, potem pa bili zelooooooooo presenečeni in ogorčeni, ko je občina na zapuščinski razpravi zahtevala svoje, premoženje umrle je bilo namreč veliko, pa tudi njenim otrokom ni šlo ravno slabo.

karmy je že tako, dase pričakuje in je zakonsko določeno, da smo dožni skrbeti za svoje onemogle straše in moraš imeti prekleto resne razloge in jih dokazaovati na sodišču, da te tega oprostijo.

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
13.9.2008 14:26:30   
tabi
moj star ata je bil v domu pa penzija ni bila zadosti mu je njegov os.zdravnik zrihtal invalidnino in postrežnino tako da potem pa je nekaj še ostalo,to je bilo 10 let nazaj kako pa je sedaj pa ne vem.Drugače sem pa mnenja da raje doplačam kot pa da rihtam nepokretnega človeka.Ata smo imeli 20.mes.doma in vsi mi domači nismo imeli nič od življenja skozi je treba biti zraven pa previjat,pa umivat pa pitat,...smo pa zaživeli ko je šel v dom.(bil skoraj 100%nepokreten,samo desna roka je bila zdrava-doživel 2xmožgansko kap)
Jst želim takim ljudem dobro oskrbo in to so domovi,mi smo bili zelo zelo zadovoljni.Cene pa niso nič posebnega če pomisliš kolko je s takimi ljudmi dela,tako rekoč 24ur/7dni v tednu

Moder je človek,ki se uči od drugih.Mogočen je tak,ki je zadovoljen s tem kar ima.Bogat pa je ta,ki prave prijatelje ima.

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 10
13.9.2008 14:34:46   
benika
Problem pa nastane še nekje drugje., Ne glede na to, da človek ni sposoben skrbeti sam zase, da nujno, ampak res nuuuuujno potrbuje 24 urno zdravniško pomoč, v slovniji težko dobiš dom za človeka takrat, ko ga rabiš.

Res je. Tetin oče je nepokreten, slep in skoraj gluh, pa ne dobijo negovalke. Oče je 2 tedna nazaj prebolel hudo pljučnico in so ga po 4 dneh poslali domov. V dom ga ne sprejmejo, negovalke ni za dobit, tako da je teta po vezah dobila bolniško, da lahko skrbi za očeta.

Katastrofa, ampak tako pač je. Država res zna poskrbet za starejšeuser posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
13.9.2008 17:41:00   
karmy
karmy je že tako, dase pričakuje in je zakonsko določeno, da smo dožni skrbeti za svoje onemogle straše in moraš imeti prekleto resne razloge in jih dokazaovati na sodišču, da te tega oprostijo.

ja dolžen si, če sprejmeš zapuščino. Lahko se ji pa tudi preprosto odpoveš...jaz ne mislim plačevat nobenih dolgov mojih staršev, še posebno ne njihove oskrbe, ko še za lastno familijo komaj pridemo čez mesec.

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu koala)
Neposredna povezava do sporočila: 12
13.9.2008 23:43:57   
CatJa
Kolk pa v bistvu pride na mesec? Vsi pravijo kako je drago, ampak kolk je to dejansko?

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Meggi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.9.2008 0:16:31   
hrchy
V nasem primeru dvoposteljna soba, osnovna oskrba nekaj cez 400 eur na mesec (v ljubljani)

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
14.9.2008 9:13:47   
CatJa
Aha, hvala. Osnovna oskrba pomeni najbrž, da je človek normalno pokreten, a ne. No, ker meni je zadnjič nekdo rekel, da naj bi dom stal cca. 800€. Ta je pa že kar mal huda user posted image

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 15
14.9.2008 11:12:46   
abc100
IZVIRNO SPOROČILO: karmy

meni se zdi tako bolano, da država dejansko pričakuje od otrok da plačujejo oskrbo starejših, še posebno v tem času, ko grejo cene strmo v nebo, in če imajo njihovi otroki, svoje potomce, jih ne briga, in hočejo da plus da vzdržujejo komaj svojo familijo, bo potrebno še starše vzdrževat na stara leta. Kera bolana logika, namesto da bi obravnavali starejše ljudi kot samostojne, in ne da še vlečejo finance od njihovih otrok notri v to. Nas je 4 otrok, jaz živim v tujini, moj najstarejši brat je v Ljubljani,drugi brat je prizadet, tretji brat je pa v OŠ... ni šans da bi plačevali oskrbo v domu, prasci oderuškiuser posted image še sami se komaj preživljamo

Sej vam ni treba plačevati, lahko plačuje občina. Samo ko umre ta starš, občina deduje in če je dedovanega več kolikor je občina plačala, ostanek dedujete vi, drugače pa ne.

28.8.2007 je zajokal najin sinko Janez

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
14.9.2008 15:07:08   
Meggi
Hvala. Oskrbine so različne odvisno os zdravlja bolnika oz potrebne pomoči. Če človek rabi pomoč pri hranjenju, ne more vstat, potrebe uredit, še kakpšno umetno hrano je cena tudi 1080€, tukaj je petem velik zalogaj na mesec. Hudo je pa gledat človeka ko taole nemočn obleži. Čerpav morda misli kdo ne dom. A če je lep in urejen dom, zna marsikdo uživat vsaj v druženju s drugimi.

Vsem želim okrevanje in da ne trpijoi v bolezni ki jih je doletela. O zakonih in proceduri je pa res,...

(odgovor članu abc100)
Neposredna povezava do sporočila: 17
14.9.2008 19:26:43   
Sulfinija
Moja babica je v domu.Gre njena pokojnina direktno tja ko je 30.dni je dobro še nekaj malega ostanega,ko ima mesec 31.dni pa je treba neko razliko doplačati.Sedaj mami jemlje od tega ostanka ki ostane,če bi bil večji del za plačati zraven pa bi si ata in brat razdelila.Če je enkrat na negovalnem oddelku lahko zdravnik predpiše in se dobi neka oskrba zraven smo se zanimali tkole da vseeno ne bi bilo treba nič plačevati zraven.

LP Mojcauser posted image

Najin sonček Val, rojen 9 tednov prezgodaj v 31. tednu nosečnosti, velik 39cm in težak 1600g, z obsegom glavice 28,5cm.

(odgovor članu Meggi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
15.9.2008 8:45:05   
Anonimen
Zdravo!

Nekaj bi dodala na tro temo, ker so punce že povečini odgovorile. V dom lahko vstopi oseba, ki ima vlogo za dom v čakanju, oz. jo je oddala že pred časom. Domovi imajo določeno koncesijo, čez katero ne smejo. Je pa tudi tako, da ne moremo napovedati, kdaj bo katero mesto prosto, ker se povečini mesto sprosti s smrtjo osterelega. Podobno imajo vrtci - če oddate vlogo prej imate več možnosti, kot pa če jo oddate tik preden rabite varstvo.

Glede cen  s 1.8.2008 je nov cenik, in sicer za standardne storitve se plačuje od 563,70 pa do 837,90 na mesec, če pa so storitve nadstandardne (enoposteljna soba, lastna kopalnica) pa od 676,50 do 951 € - cene se verjetno od doma do doma razlikujejo. Cene so odvisne od potrebovane oskrbe. Nepokretni imajo oskrbo 3 in plačujejo najvošjo ceno, pokretni pa oskrbo 1 in plačujejo najnižjo ceno. Vsi, ki so pa na pol pokretni ali pa pokretni in imajo dodastek za varstvo in pomoč so pa v oskrbi 2. 

Kar se pa tiče sofinanciranja občine oz. CSD - če oseba nima otrok oz. imetja, občina pomaga, če pa ima imetje ali otroke, pač financirajo oni, v kolikor je to v njihovi moči. Če otroci financiranja ne zmorejo, se lahko zmeni na občini, da je pač stvar taka in spet občina pomaga (v primeru, da ostareli nima imetja!)

Aja - pa če npr. oseba v domu želi telefon, televizijo ipd. se tudi to prišteva mesečni oskrbnini.

Lahko se pa pozanimate za pomoč na domu - tudi to lahko občina subvencionira. Nekateri domovi tudi razvažajo kosila na dom, poleg nege.

No, toliko. Pa še ena informacija - dom Radlje ob Dravi ima trenutno proste kapacitete in možnosti za sprejem so skoraj 100%. V kolikor ste blizu doma, dajte vlogo še tja. Upam, da čimprej dobite oskrbo!

(odgovor članu Sulfinija)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
15.9.2008 10:25:08   
sakuL
mislm, da socialna ne da nič zraven. Mi smo našemu atu zrihtali mesto v domu za ostarele, ker potrebuje 24 dnevno oskrbo!
tam plačuje mam zelo veliko mislim, da če 700 EUR za to...
je pa res, da je čisto vsak dan nekdo od nas najbližnjih pri njemu, čeprav nas včasih več ne prepoznauser posted image

Mi je paa zelo hudo, k je tam, ker za ljudi ne skrbijo tak okot bi morali. Tudi mi smo se odločali, da bi raje zaposlili oz. plačali kaki gospe da bi živela z njima (ata in mama) v hiši, in pomagala. pa se nobena ni oglasila...

**najraj**

"A baby is something you carry inside you for nine months, in your arms for three years and in your heart till the day you die."

(odgovor članu Meggi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
16.9.2008 11:59:53   
Anonimen
sakuL, delam v domu za ostarele. Občina subvencionira del oskrbnine v kolikor ostareli nima otrok oz. v kolikor otroci ne zmorejo plačila.

Če pa ima ostareli nepremičninsko lastnino pa ima občina pravico zaznambe na to nepremičnino.

Če pa ostareli zapusti nepremičnino otroku, pa ima ta obvezp financiranja doma.

Malo pojdi na CSD - na občino stalnega bivanja in povprašaj za subvencije.

Drugače pa kar se tiče oskrbe - smo majhen dom, s katerim so zadovoljni ostareli, njihovi svojci in zaposleni, vse to kar se tiče nege. Je pa res, da vsakemu se ne da kopat na vsake 2 tedna, bi nekateri imeli kosilo namesto v jedilnici kar v sobi, cene so previsoke... Vsepovsod naletiš na nekaj, kar nekomu ne bo pasalo.

(odgovor članu sakuL)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
16.9.2008 14:12:27   
karinka
Kako pa je z človekom ki nima nobenega premoženja ? Moja tašča je živela v najemniškem stanovanju. Ko se je ponudila možnost odkupa, ga ona ni želela odkupiti, ampak ga je odkupil moj mož. Tako je ona popolnoma brez lastnine in do svoje smrti lahko živi v stanovanju mojega moža.

Sem 100 % da od njenih otrok (ima 4) nihče ne bo hotel plačati niti evra če bo šla v dom, ker se ne razumejo z njo - nekateri se z njo že več let niso videli. 

Kako pa takrat ?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?