racka28
|
Zdaj pa mislim, da si še bolja zmedena. Najprej - ne skrbi zaradi tega, kar si do sedaj pojedla - tudi, če bi bilo kaj (pa ni!), je v prvem tromesečju prenos toxe na otroka najmanjši. Drugače pa tako - spore toxoplazmoze se, kot so ti že napisale, nahajajo v slabo oprani zelenjavi in sadju (zemlja) in surovih mesninah (predvsem svinjina, tako da proč s pršuti, suhimi salamami, biftekom ...) - kar se mene tiče, tudi kupljenimi (čeprav naj bi bilo to pregledano, jaz nisem riskirala). Ni pa čisto res, da muce, ki so cepljene in izključno v stanovanju, ne morejo dobiti toxe (lahko, če jedo surovo meso, če na kakšni okenski polički malo pošnjufajo za kakšnim pričjim kakecom ...) - seveda ni potrebno delati haloja okoli tega, ampak vseeno pa svetujejo uporabo rokavic pri čiščenju njihovih sanitarij (in seveda pri vrtnarjenju). Surova jajca in vsi izdelki iz njih (majoneza, tiramisu ...), tudi slabo pečeno piščančje meso, so nevarni zaradi salmonele. Mehki siri (tudi ne vsi) in vsi izdelki iz toplotno neobdelanega mleka ter surove ribe pa so prenašalci listerije. Jaz sem se držala in teh stvari nisem jedla, čeprav sem bila deležna kritik. Res je, da čim manj komplicirat, res pa je tudi, da se je za par mesecev odpovedat tem stvarem mačji kašelj, če veš, da drugače ne boš mirna. Drugače pa ti pripenjam spletno stran, kjer dr. Pušenjak odgovarja na naša vpr. in lahko vse te stvari poiščeš tudi s pomočjo iskalnika. Upam, da sem ti bila kaj v pomoč.
|