bobek05
|
Če na UZ SKLEPAJO, da je otrok izven tistih mej, ki jih pač oni imajo (se pravi, da je npr. težak za 26t, nosečnica pa je dopolnila komaj 23t - tako kot je bilo to pri meni), potem pade sum najprej na nosečniški diabetis - saj je pogosto posledica tega diabetisa večji otrok. Zakaj je to slabo, me ne spraševat, ker nimam pojma. Potem takoj pogledajo debelino posteljce in če je ta več kot 5 cm je še večja možnost, da ima ženska noseč. diabetis. In potem te pošljejo na testiranje (OGTT) - za neko glukozo, tako kot so mene. Zjutraj, ko prideš na tešče tja (najbolje čim bolj zgodaj - jaz sem bla tam že ob 7.30), ti dajo za spit 2dc neke ful sladke tekočine (okus je pribl. tak, če bi v 1dc vode vsipal 1kg sladkorja - grozen, v glavnem!). Potem ti pa vsako uro vzamejo urin in te pičijo v prst (ti preverijo nivo slad. v krvi). Urin mora biti vsakič neg., nivo slad. pa ne sme preseči 10 (jaz sem imela največ 5.3). Če je urin neg. in ne prideš do 10, potem je vse OK in te pošljejo domov (jaz sem končala nekje do 11 - na smrt lačna). Če je izven mej ali pa da je urin poz., potem te dajo še dalje na testiranje in se vse skupaj malo zavleče (baje do kakih 4-ih). Okoli 2 ure potem bi naj nosečnica dobila kosilo. Meni so še naredli CTG (je bil pa naj korenjak prava mala trma in je ves čas brcal), drugače pa mislim, da ti naredijo še UZ (ampak jaz sem ga imela že včeraj tako da ni bilo potrebe). Sum za noseč. diabetis lahko nastane tudi ko nosečnica da urin pri rednem pregledu (in ima v urin slad.), zato potem po moje še posebej delajo UZ, da ugotavljajo velikost otroka. Sem pa tudi jaz že slišala, da to njihovo ocenjevanje teže in velikosti otroka ni ne vem kako zanesljivo. Poznam primer, ko so eni rekli, da ji morajo prej sprožit porod, ker je otrok že itak prevelik, potem pa mislim, da niti 3 kg ni imel. Tako da je vse to treba jemat malo za rezervo. Saj točne teže in velikosti itak ne znajo, jo pač računalnik zračuna na podlagi velikosti trebuščka otroka, ali pa velikosti kosti ipd. V glavem, z mano je vse OK (in tudi z našim Anejem, ki se mu tako ne sanja, kaj vse počnemo z njim), tako da mi je zelo odleglo. Kakšna dieta mi zdaj ful ne bi odgovarjala. Mi je pa glavna sestra tam povedala, da je baje zelo priporočljivo, da imajo nosečnice 1 dan v tednu SADNI DAN (da ješ ves dan samo sadje) - moram preizkusit, le da se od tega jaz ne najem kaj dosti (potem moram pojesti že res veliko sadja)... Vsem :nosecka: želim lepo nosečnost še naprej
|