|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Porodniška?
17.8.2008 22:45:08   
awwa
Živjo. Zanima me, če katera iz prve roke ve, kako je s porodniško, in sicer na konkretnem primeru: vrstni red: 13 mesecev zaposlitve, 4 ali 5 mesecev nezaposlena, potem pa rok poroda. Do kolikšne porodniške bom upravičena? Slišim samo, da je npr. za študente in nezaposlene minimalna, okoli 189 evrov, sicer pa povprečje 12-ih plač. Tudi če si vmes nekaj mesecev nezaposlen? In povprečje česa - osnove, bruto ali neto plače? Nekje sem tudi zasledila, da moraš za to povprečje 12-ih plač imeti 12 mesecev zaposlitve v zadnjih 18-ih mesecih. Kaj pa če sem npr. zaposlena 1 leto, potem pa 8 mesecev ne (torej je več kot 18 mesecev ...) ... kako pa potem? Padeš na minimum al je vendarle nekaj več? Hvala za odgovore.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
17.8.2008 23:01:03   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu awwa)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Porodniška?
18.8.2008 11:32:53   
sazi
pripada minimalec + 2% gor za vsak mesec, ko si bila v zadnjih 3 letih zaposlena (do nekega max).

približno tako
pripada ti 55% minimalne plače + dodatna 2% za vsak mesec več, koliko rimaš v zadnjih treh letih več kot 12 mesecev delovne dobe. Torej, če imaš 1 mesec del. dobe, je to 57% minimalne plače.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
18.8.2008 12:09:46   
awwa
Sem klicala na CSD in so mi rekli tako: šteje se zadnjih 12 mesecev (bruto), kar bi blo pri meni: 8 mesecev plače, 3 mesece bi dobivala od zavoda, 1 mesec nič prihodkov, torej povprečje vseh teh prihodkov bi bla moja porodniška. 

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
18.8.2008 14:26:21   
blaža
jaz sem nastopla porodniško letos januarja in se mi je gledalo za prejšnje leto 12 mesecev za nazaj. od teh dvanajstih mesecev sem bila pet mesecev brezposelna in se mi je za te brezposelne mesece gledalo 55% od minimalne plače, za ostale mesece, ki pa sem bila na bolniški( med nosečnostjo), pa se mi je štelo 90% od moje plače, ki bi jo dobila pri delodajalcu. In pol so naredili tako, da so vseh dvanajst prihodkov sešteli in razdelili na 12 in so dobili povprečje. In to je sedaj moja porodniška.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
18.8.2008 15:04:43   
sazi
blaža, ampak verjetno si bila ob nastopu porodniške zaposlena?

Kolikor razumem awwo, na dan nastopa porodniške ne bo zaposlena in potem izračun ne bo tak

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 6
18.8.2008 18:10:39   
awwa
Ja, ne bom zaposlena. Samo do marca bom, potem bom dobivala 3 mesece od zavoda, potem pa do poroda nič (mogoče kaj od socialne?) ... Če mi bo seveda uspelo zanosit.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.8.2008 10:24:20   
sazi
8 mesecev plače, 3 mesece bi dobivala od zavoda, 1 mesec nič prihodkov, torej povprečje vseh teh prihodkov bi bla moja porodniška.

tole bi držalo, če bi bila na dan nastopa porodniške zaposlena - ker pa ne boš (no, ti želim, da ti uspe najti službo), se ti računa po ključu, kot sem ti napisala v 1. odgovoru. Torej če plače nimaš ravno minimalne, bi bilo zelo priporočeno, da si tik pred nastopom porodniške zrihtaš zaposlitev. Vem, d ani tako enostavno, mapak pozanimaj se o možnostih, da se zaposliš magari kot gospodinjska pomočnica pri fizični osebi in si za nekaj tednov plačaš prispevke.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.8.2008 8:33:50   
awwa
Hvala, Sazi. Torej razlika med mojim "mišljenjem" (oz. tem, kar so mi rekli na CSD) in tvojim, je ta, da bo za tiste mesece, ko ne bom več zaposlena, štelo 55 % od moje min. plače in ne to, kar bom dobila od zavoda? In vse skupaj delilo z 12 ... (Ker od zavoda bom 3 mesece dobila mislim da 70 % moje plače zadnjih 12-ih mesecev al kako že ...)

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
20.8.2008 9:52:42   
Lolypop
Kopirano s CSD Šiška:
Za vlagatelje, ki nimajo pravice do starševskega dopusta (to pomeni, da dan pred nastopom porodniške nisi zaposlena), pa so bili zavarovani za starševsko varstvo najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, center kot osnovo upošteva 55% minimalne plače. Tako določeno osnovo poveča za 2% minimalne plače za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih treh letih, vendar povečanje osnove ne more biti večje od 50% minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega nadomestila za istega otroka.

Carpe diem.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
20.8.2008 11:10:31   
sazi
IZVIRNO SPOROČILO: awwa

Hvala, Sazi. Torej razlika med mojim "mišljenjem" (oz. tem, kar so mi rekli na CSD) in tvojim, je ta, da bo za tiste mesece, ko ne bom več zaposlena, štelo 55 % od moje min. plače in ne to, kar bom dobila od zavoda? In vse skupaj delilo z 12 ... (Ker od zavoda bom 3 mesece dobila mislim da 70 % moje plače zadnjih 12-ih mesecev al kako že ...)

Žal ne. Če bi bila na dan nastopa porodniške zaposlena, bi dobila po tvojem izračunu (plače, nadomestila, če pa kak mesec zmanjka pa za tisti mesec 55% minimalca9.
Ker pa na dan nastopa porodniške verjetno ne boš zaposlena, pa dobiš SAMO 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec več, kot imaš v zadnjih treh letih več delovne dobe od 12 mesecev - torej precej mizerno. Zato sem ti pa pisala, da če je kakršnakoli varianta, da se nekaj dni pred nastopom porodniške zaposliš.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
20.8.2008 13:37:57   
awwa
Hvala ... ampak bom še vseeno klicala, naj mi še po drugh CSD-jih povejo, ne morjo bit tko neenotni ...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
20.8.2008 13:49:09   
sazi
Raje si na internetu poišči zakonsko podlago - zavarovanje za starševsko varstvo - nekaj piše na CSD-Šiška, za ostalo moraš pogledat zakone (katerega, ta hip ne vem). Kot si že ugotovila, so ti tam povedali drugače. Mogoče sploh ni razumela, kaj točno sprašuješ.

preberi si 39. in 41. člen
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200197&stevilka=4794

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
20.8.2008 15:18:09   
awwa
Hvala. Ja, saj bom. To, da vsak drugače pove, me pa sploh ne čudi, ker se na tovrstnih mestih to prepogosto dogaja. Kadar kam kličem, se vedno zgodi, da nihče nič ne ve, in kar je tudi žalostno, ne znajo niti povedat, kdo pa potem ve - čeprav naj bi to vedla ta oseba, ki sem jo klicala.
Aja, pa o tej minimalni plači, ki jo omenjaš ... kaj konkretno je to, na splošno minimalna plača ali ima kaj veze z mojimi prihodki oz. to plačo, ki jo trenutno prejemam in je potem ne bom ...?

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 14
20.8.2008 15:34:59   
sazi
o tej minimalni plači, ki jo omenjaš

to je minimalna plača v RS, ki pa je trenutno 566,53 EUR (bruto, seveda), zdaj pa izračunaj, koliko je 55% od tega  "in se zjokaj" - nima nobene zveze s tvojo plačo, zato ti pa pravim, da kakršnakoli možnost, da si zaposlena na dan nastopa porodniške, ti prinese bistveno več EUR, če imaš v zadnjih 12 mesecih kar nekaj plač in nadomestil.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
20.8.2008 15:46:33   
awwa
Ojej ... Res za zjokat. Namesto da bi spodbujali Slovence, da bi bilo čim več rojstev. Hvala za nasvet, se bom definitivno pozanimala, ko bo čas zato. Ampak vseeno, nič ne škodi, če že zdaj dobim kako informacijo. Kdaj pa bi se pol to mogla zaposlit? A je finta sam v tem, da sem zaposlena tisti mesec, ko mam rok, ali bi se mogla za vse mesece do poroda? (Ker vmes bi 3 mesece dobila od zavoda)

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 16
20.8.2008 15:50:08   
sazi
poa
je finta sam v tem, da sem zaposlena tisti mesec, ko mam rok, ali bi se mogla za vse mesece do poroda? (Ker vmes bi 3 mesece dobila od zavoda)
nta je v tem, da si zaposlena na dan nastopa porodniške, torej zavarovana za starpevsko varstvo. V teoriji lahko tudi samo za tisti dan, kako gre to v praksi, ne vem.
Je pa tako, da če boš takrat zaposlena, se gleda 12 mesecev nazaj - plače, nadomestila iz zavoda, za manjkajoče mesece pa 55% minimalne plače. Manj kot je teh mesecev, toliko boljeuser posted image . Če te kdo zaposli za en mesec pred nastopom, pa se potem zmeniš za plačilo prispevkov - vsekakor te nekaj stane, ampak razlika v porodniški je najbrž precej večja.

(odgovor članu awwa)
Neposredna povezava do sporočila: 17
20.8.2008 15:54:59   
awwa
Hvala!! 

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
21.8.2008 16:39:25   
Lolypop
V teoriji lahko tudi samo za tisti dan,

Samo to da te popravim, dan pred nastopom porodniške.

Carpe diem.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
21.8.2008 16:48:18   
sazi
IZVIRNO SPOROČILO: Lolypop

V teoriji lahko tudi samo za tisti dan,

Samo to da te popravim, dan pred nastopom porodniške.

Ja, bo držalo. No v bistvu je fajn, da je zaposlena še kak dan prej, da se vse izide z manj problemi med urejanjem papirjev.

(odgovor članu Lolypop)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.