Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:33:27
|
|
|
|
Magi*
|
pri nas nimamo takih problemov. jaz nisem krščena, mož ni krščen in tudi tamala ne bo. razen, če no bo sama tako hotela, ko bo polnoletna. meni so starši tudi pustili prosto izbiro, pa sem ugotovila, da tudi brez krsta dobro shajam:) seveda je pa to stvar vsakega posameznika in nekaterim to veliko pomeni. kar pa na žalost znajo nekateri župniki kot kaže izkoristiti.
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:35:53
|
|
|
|
BigWhale
|
No, v nasprotju z javnim prepricanjem, tudi cerkev placuje davke, je davcni zavezanec in placuje davek na dobicek. Jasno. Prav tako morajo zupniki oddajati davcno napoved in placati dohodnino, tako kot navadni smrtniki (no, ne cisto tako ampak niso pa neka neobdavcena bitja, ki bi prebivala v nasi drzavi).
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:38:27
|
|
|
|
anadejka
|
Zdravo,evo jest sem čist frišna z zakonskega tečaja in tam nam je župnik povedal(beri pojamral),da oni sploh nimajo plače.Oni živijo od maš.Tisto ko gremo in plačamo mašo za svoje rajne.Zato pa so pri nas baje tako drage.Tisti denar ki ga dajemo v pušce pri maši je za cerkev in ne gre v njegov žep.Tako nam je on povedal.Zakramenti(krst,obhajilo,birma,poroka,pogreb) so zastonj,maša(če jo imaš)na poroki(al za karkol druzga) je 3.000,vendar pa obrazec za poroko,ki ga morata zaročenca skupaj z župnikom izpolniti pred poroko stane 7.000 sit!En kos papirja?!?!?!Vendar pa je vse odvisno od župnika.Baje da večinoma tega obrazca ne zaračunajo.Zato pa je potem fer da na sam dan poroke stisneš župniku nekaj tolarčkov v roke,ker on od tega živi. Ampak 40.000 za krst,sorry Kira ampak kdorkoli ti je to rekel se je zlagal.Edino če je tak fanatik in je sam toliko daroval župniku in cerkvi.
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:40:36
|
|
|
|
Blink1
|
Hja... Mi smo našo krstili v Stolni cerkvi v MB. Mislim, da tudi ti nameravaš tja, ne? V glavnem plačali nismo NIČ in tudi župnil Lipovšček je rekel, da ni treba. Dali smo v košarico, ko so med mašo pobirali, pa mislim, da je boterček stisno 5 jurjev.:bravo:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:57:58
|
|
|
|
Anonimen
|
O kako velikih zneskih govoriti..madoniš. Daš koliko daš... Mene pa sedaj zanima kako to poteka? Kdo da dinarčke? Boter kupi svečko in blago...kdo pa da dinarčke? Prosim za hitre odgovore, ker je do nedelje zelooo malooo časaaaaaaa:metulj::metulj::metulj: Hvala!:rozica:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 9:59:52
|
|
|
|
TARA in MAJ
|
gekko junior, mi smo dali dinarčke kar sami(oči in mami:duda:)
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 10:06:13
|
|
|
|
Blink1
|
Gekko;) Boter kupi svečko, prtiček, plača v cerkvi, če je potrebno... Južno plačaš sama ali če se kdo radodarno ponudi (pri nas je bilo tako, da je dedi plačal) Cotke je pri nas tudi boterček kupil...ampak na veliko kompliciral:zmeden:, bi jo lahko oblekli v to, kar smo imeli doma:)-
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 10:22:45
|
|
|
|
TaRe*
|
Pri nas je da kar dedi.Po moje da ni pravila.:angel:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 10:43:29
|
|
|
|
babylove
|
Gekko in Nina - kakšen prtiček, kakšno blago???
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 11:20:53
|
|
|
|
Blink1
|
Vse za krst se da kupit kar v Slomškovi knjigarni na Slomškovem trgu. tam ti povejo kaj vse rabiš. Torej svečo in prtiček oz. blago. Župnik blagoslovi svečko in prtiček. ne vem več zakaj blago oz. prtiček...pač mora bit. Bom vprašala botra kolk je to stalo. Mi smo na svečko dali napisat še ime in datum krsta. Prtiček pa je ostal tak kot je.
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 11:34:33
|
|
|
|
babylove
|
:zmeden: Moj je bil pa boter predlani, pa nismo mali nobenega prtička kupili, samo svečko :ups::ups::ups:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 12:00:19
|
|
|
|
Anonimen
|
Zanima me še nekaj...kako je s tistimi, ki so vabila prejeli, se pa niso javili, da pridejo ali da ne pridejo:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden::zmeden: Smatra se, da pridejo ali ne?:zmeden: Malce neodgovorno, kaj menite?:zmeden2::zmeden2::zmeden2: Belo blago, da ima čisto dušo?:zmeden:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 13:30:02
|
|
|
|
bini
|
ma meni ni nič jasno.... zakaj nekateri dajo krstit otroka, če očitno o samem obredu ne vedo prav veliko oz. niso glih med najbolj 'vernimi'... pa brez zamere, ampak res ne kapiram :zmeden:.. a je vse sam zarad žurke al kaj?
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 13:35:18
|
|
|
|
Blink1
|
Hmmm...mi smo dali našo krstit ker smo vsi krščeni in ker je taka tradicija... Sploh pa tega ne počneš vsak vikend:zmeden: Sploh pa krst organiziraš le pri svojem otroku. Normalno da ne veš kako in kaj... Poročila se bom tudi cekveno pa nimam pojma kaj rabim...Moža baje:zmeden::)
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 13:44:49
|
|
|
|
Anonimen
|
Zato, ker... Če se bo kdaj cerkveno poročil, da ne bo šel na krst takrat..zato ga bom dala krstiti. Žurka..kaj je žurka po tvoje? Kosilo, pijačka? Zame je žurka, žurka pozno v noč in ples..itd... Če sem pa verna...ali ne..pa ti tega ne veš..kaj?:)-:)-:)- Malo heca..heheheh! Lp!:rozica::rozica::rozica:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 13:56:15
|
|
|
|
NinKa
|
Joj mene, mi je kr slabo postalo ko sem to brala. Kake vsote, pa župniki,.....sama sem krščena, ampak dalje nisem imela interesa it. Moja mama je sicer omenila, da bi bilo lepo, če bi :duda: krstili. Pa sva se z dragim odločila da ne, ce bo sam hotel lahko brez problema vse zakramente opravlja. Jaz pa ne mislim hodit na priprave, pa kaj jaz vem kaj se vse zraven spada. No, vsaj ena skrb manj. :sloncek::kuza::sloncek:
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 1.3.2005 14:13:42
|
|
|
|
bini
|
ma ja, sej vem.. morda sem tečno rekla, ampak moji starši mene niso krstili, ker sami pač niso hodil v cerkev... sem se kasnej sama odločila zato, z možem pač hodiva v cerkev in sva tud svojo malo krstila... ful spoštujem ljudi, ki ne krstijo ker tega ne živijo.. in isto spoštujem ljudi, ki krstijo ker to živijo... ne kapiram pa tistih, ki krstijo iz drugih razlogov... sicer pa se tle lahko še ful zafilozofiramo, pa ni sile... važno da smo zdravi a ne?? :bravo::bravo: lp:rozica: pa ful lep krst vam želim :)
|
|
|
|
Krst - s finančnega vidika 10.3.2005 19:23:07
|
|
|
|
Anonimen
|
Kako da ne veste, zakaj bel prtiček?? Sicer v naših krajih se uporablja belo platno ali kar bela majčka ali bodi. Žal se sliši grozno, a je to zato, če otrok umre, se ga v tem pokoplje, ker je blagoslovljeno. To izhaja še iz starih časov, ko so otroci pogosto umirali zaradi bolezni, ki še jih niso znali zdraviti. To platno se potem shrani za večen spomin, sveča pa tudi.
|
|
|
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?