|
RE: Znova gluten, marelice, nektarine 13.7.2008 20:36:47
|
|
|
|
Paštetka
|
Da ne bom vsakemu posebej odgovarjala na ZS-je, bom tukaj podala svoje mnenje, kar se tiče alergij. Z alergijo na določeno hrano se rodiš ali ne. Vse je odvisno od genov, ki si jih prinesel na ta svet.. Kar pomeni, da če ima mama, ata ali teta kakšno alergijo jo lahko podeduje tudi otrok ali pa tudi ne. Če jo otrok podeduje, ni nujno, da se znaki alergije na določeno hrano pokažejo takoj ob uvajanju le-te hrane. Otrok lahko prva leta uživa hrano na katero je občutljiv brez problemov, brez znakov, ki bi kazali na alergijo, vendar se v telesu začnejo kopičiti te snovi. Iz meseca v mesec, iz leta v leto več, dokler ne udari ven. In takrat je kriza. Iz tega bi lahko rekla, če se vrnemo nazaj, da je pri tem otroku pomembno, da začne z uvajanjem hrane postopoma, torej ne prehitro in z dejstvom, da obstajajo živila, raziskave, ki potrjujejo, da so nekatera živila bolj alergena kot druga oz.. da nekatera živila bolj izzivajo alergijo kot druga. Med te živila bi lahko šteli: breskve (lupina), maline, robide, kupine, jagode (tiste male pikice na sadežih), kivi (prav tako črna semena), potem tudi nekatera jabolka (npr. Jonagold znajo povzročati težave glede alergij), soja (ja soja tudi), jajčni beljak, paradižnik, lešniki, arašidi, orehi, itd. Pri otroku, ki ni podedoval alergij, je tako uvajanje nesmiselno, bi lahko rekli. Pa vemo pri 4. mesečnem otroku, kaj je podedoval? Ne vemo. In prav zaradi tega je to uvajanje, da alergij ne izzivamo dodatno oz. da ne kopičimo v telesu teh alergenov, smiselno. In če smo previdni, če jih dodatno ne izzivamo, te alergije lahko počasi do 1. leta izzvenijo ali nekje do 4. leta-odvisno kako hudo je in koliko otroka čuvamo od teh alergenov. Jaz ne bom riskirala pri svojem otroku, ker nisem bog in ne vem, kaj je podedoval. Res je, da naše babice niso nič komplicirale in smo preživeli. Seveda smo. A pa ste jih vprašali, koliko drisk, problemov s kožo je takrat bilo? In čemu so jih pripisali takrat? Živilom ziher ne, ker jih je primanjkovalo in so jedli kar so pač imeli. Takrat se noben ni s tem ukvarjal. Ukvarjali so se s preživetjem, s tem kaj bodo dali na mizo. Ok, mi smo imeli večjo izbiro hrane. In tisti, ki napiše, da je zdrav... Čestitam. Tudi meni ne povzroča nobena hrana težav, kar npr. za mojo sestro ne morem reči (pa je ugotovila to pri 30- letih). Pa sva iz istega gnezda. Torej... Prosim, ne govoriti, kako smo MI gor zrasli.... Ne bom pa tudi komplicirala v nedogled in dajala samo sadje in zelenjavo otroku do 1. leta.. Neka trezna sredina mora obstajati. Vsak pozna svojega otroka in ve kaj mu paše. Sem pa mnenja, da otrok tam po 7. mesecu mora začeti spoznavati vso hrano, ki je v družini na jedilniku oz. bi jo naj spoznal do enega leta starosti (z izjemo naštetih živil, ki sem jih naštela zgoraj in drugih (težkih, neprimernih, močno začinjenih in konzerviranih živil, živil, ki jih otrok ne rabi (bonboni, smokiji ipd.) Je pa fajn, če bi si tudi kdaj pa kdaj prebrali kakšno knjigo o prehrani, o kuhanju o pripravi hrane. Marsikaj izveš iz njih. Zato, so mi vedno bili odgovori na vprašanja » A lahko ponudim moji 5 –mesečnici avokado, paradižnik ....? », nerealni. Namreč otrok od ene lahko, da razvije alergijo, drugi pa ne. In če moj ne razvije, ni nujno, da je tvoj ne bo ali obratno. Je pa fajn zato znati, kaj je bolj in kaj manj alergeno, da smo pri tem bolj pazljivi. Jaz verjamem, da je vsak od nas na nekaj »alergičen«. Znaki ni nujno da se pokažejo. 100 % pa je, da če bi določeno hrano, na katero smo občutljivi jedli občutno več bi telo slej ko prej pokazalo zanke alergije. Torej, če sem alergična na avokado in ga pojem vsake kvatre čisto malo, bo moje telo gradilo protitelesa in telo ne bo pokazalo znakov alergije in ga bom kdaj pa kdaj lahko pojedla brez flekov ali drugih znakov alergije. Če pa bom to hrano jedla vsak dan, pa bo alergija slej ko prej udarila ven, ker se telo več ne bo zmoglo braniti. In zato JE SMISELNO TO UVAJANJE hrane, vendar v meri zdravega razuma. Upam, da sem napisala razumljivo oz. da se razbere kakšen point iz te solate.
_____________________________
http://www.220stopinjposevno.com/220730-food-styling.html
|
|
|