Nixxon
|
Oj sotrpinka! Sem sam v podobni situaciji. No, najbrž bi že mel internet, pa se zaenkrat izogibam 100+let stare analogne tehnologije telefonov, ker mi je brezvezna, samo bolj ko razmišljam, bolj vidim da če bom hotel internet bom rabil tudi navaden telefon. Kot je že en(-a) uporabnik/-ca rekel/-la: Banda telekomovska. Se že dolgo nisem tu prijavil, ampak v zadnjem času sem pretestiral tako Mobitel Instant Internet, kot tudi Simobilov Unlimited paket, pa o nobenem nisi dobila še kakšne pametne informacije, pa sem se odločil, da delim izkušnje. Oba ponudnika imata opcijo brezplačni test. Rekel sem da v kolikor mi vsaj eden od njih zagotovi hitrost prenosa kot jo ima npr. SiOLov 1mbit paket, ga vzamem. Pri simobilu sem se prijavil na eni njihovih info-točk (jaz sem se v Supernovi) in čakal da so dobili modeme. Dobili so jih končno po cca 2 mesecih čakanja . Dobiš zadevo na dom za cca 5 dni brezplačno, če jo obdržiš dlje, velja kot da si jo vzel in dobiš na dom čez en mesec položnico. Namestitev je enostavna, vtakneš v USB port na računalniku in čakaš da se vse samo inštalira (v kolikor imaš gor vsaj Windows XP ali Visto). Rezultat: Tam kjer sem jaz doma je na volj samo GPRS omrežje, o kakem UMTS ali HSDPA lahko samo sanjam. Kot rezultat je tudi poraaaaazna počasnost, za update antivirusnega, katerega ADSL opravi v največ minut, je rabil debele pol ure (najprej se niti ni hotel, tako da sem še virus fasal gor), uporaba forumov je bila boleče opravilo. Razočaran zadevo vrnem. Pri Mobitelu ti dajo v test njihovo enoto, na voljo imaš 2 dni (probaj se zmenit za čez vikend), nato jo vrneš. Pokličeš po telefonu in te dajo na čakalno listo. Prvič me pozabljivci niso zapisali notri, tako da sem klical še čez 2 tedna, nato je bila zadeva v parih dneh na voljo (že prej mi je dal kolega to zadevo an test in rezultati so bili zelo podobni kot pri Simobilu). Rezutat: Pri meni doma je samo GPRS ali EDGE omrežje, oboje podobno porazno kot Simobil. Edino na balkonu mi švoh vleče UMTS signal, kateri bi že bil dovolj za eno spodobno hitrost, vendar ne mislim računalnika imet na balkonu. Tudi to zadevo sem vrnil, saj ni praktično uporabna. Baje se da signal drastično izboljšati z zunanjimi antenami za mobitel, o čemer malo razmišljam. Da bi dal to anteno na balkon in če zadovoljivo vleče, magari vzamem Mobitel Instant unlimited paket. Ne bo idealno, a bolje kot nič. Po drugi strani se mi pa zdi da bi bilo bolje, če že vlečem kable, da nabavim navaden telefon in ADSL, zadevo bo hitrejša, vmes lahko dam še wireless router in imam po celi hiši brezžičen internet. Ne vem, najprej se pozanimam za cene eksternih mobitel anten, probam kakšno dobit domov na test, nato pa se odločim kaj bom raje. Toliko zaenkrat.
|