Anonimen
|
zdravo. minca, se ti še jaz malo oglasim, ker sem se ravno malo pozanimala glede te teme. pri enojajčnih dvojčkih s skupno posteljico je predvsem od 20. do 28. tedna nevarno, da pride do sindroma transfuzije od dvojčka k dvojčku (= to je to, kar ti praviš, da si kradeta), zato naj bi približno na 2-3 tedne hodile na preglede in vsakič naj bi merili dojenčke, da vidijo, ali so približno isto veliki in ali se enako hitro razvijajo. ponavadi te tvoj ginekolog z napotnico napoti v LJ v porodnišnico v ambulanto za patološko nosečnost (okrog 20. tedna nosečnosti, če ne prej), kjer te potem vodijo do konca nosečnosti in ti delajo preglede in UZ. jaz sem v 18. tednu nosečnosti z enojajčnimi dvojčki in sem bila ravno danes še zadnjič pri svoji ginekologinji, ker mi je dala napotnice za v LJ in je rekla, da bom zdaj verjetno do konca kar tam, ker sem v visoko rizični skupini (dvojčki z isto posteljico + istim plodovnim mehurjem). sicer so mi pa dvojčke našli na pregledu NS v 13. tednu, potem sem imela od takrat še 2x pregled pri svoji G (v 14. tednu in danes) in obakrat mi je delala UZ (samo sem danes skupaj padla in je potem odnehala). tako da malo povprašaj svojo G, kako je z UZ in napotnicami - pri enojajčnih dvojčkih je možnih precej komplikacij, tako da pamet v roke in čim bolje poskrbi za tamaučke in zase! meni je moja G rekla, da je vsaka večplodna nosečnost smatrana kot rizična, ginekologi pa z dvojčki že itak nimajo ne vem koliko izkušenj, ker so redki (in mogoče tudi nimajo dovolj dobrih aparatur?), zato obstaja "dogovor", da se take nosečke pošlje na preglede v LJ, kjer imajo zdravniki izkušnje s tem. po moje mal povprašaj, kako in kaj. meni se zdi to malo čudno in neodgovorno od nje - vsaj glede na to, kar sem do sedaj prebrala o nosečnosti z enojajčnimi . se strinjam z emamair. je pa verjetno do sedaj vse ok, če ne bi te tvoja G ziher opozorila in ti delala natančne preglede in UZ ali te poslala na dodatne preglede, tako da brez panike, vendar - saj veš, previdnost ni nikoli odveč ... pa lep pozdrav
|