Anonimen
|
Ojla, tudi jaz sem bila na HSGju v Celju; bolečina je predvsem odvisna ali imaš prehodne jajcevode ali ne. Postopek je pa tak, da en dan pred posegom prideš na pregled; vzamejo ti kri in vodo in te ginek pregleda. Nato greš na oddelek, kjer se pogovoriš s sestro, ki ti postopek še enkrat opiše, kako poteka in ti da odvajalo, ki ga spiješ popoldne doma. Po odvajalu ne smeš nič več jest, lahko samo piješ,pa še to samo do polnoči. Sicer pa glede na to, da si večinoma popoldneva potem na wcju ti niti ne paše misliti na hrano:). Naslednji dan greš zjutraj v ginek ambulanto, kjer ti dajo "fino" srajčko in haljo ter te pospremijo na oddelek. Fino je, da imaš vsaj svoje copate, če že ne halje... Potem do posega ne smeš nič pit. Ko si na vrsti za poseg, te odpeljejo v spremstvu sestre v ambulanto, kjer te čaka "veliko razkritje". Zelo pomembno je, da se poskusiš čimbolj sprostiti, ko zadeva poteka, ker potem, te ne boli, ko ti instrumente nameščajo na maternični vrat... Ko se začne brizganje tekočine v trebušno votlino oz. maternico in posledično v jajcevode in do jajčnikov, lahko zadevo sproti spremljaš na monitorju; kar je fino, saj vidiš, ali so jajcevodi prehodni ali ne. Pri meni je bilo tako, da imam enega prehodnega, kjer me brizganje tekočine ni nič bolelo, drugi jajcevod pa imam vrečkaste oblike in je bolelo ko s..., saj tekočina ni šla skozi, ampak se preživi. Nato pospravijo vstavljene inštrumente ven iz tebe in ti pripeljejo posteljo vzporedno z to, kjer si prej, da se samo prestaviš iz ene na drugo. Pravijo, da je zelo pomembno, da zares ne vstaneš takoj po tem posegu, ker si lahko poškoduješ maternični vrat... Sestra te odpelje v sobo, kjer končno dobiš čaj, kavo in zajtrk, kasneje pa še kosilo (odvisno, kdaj si na vrsti za poseg). Če izvid prispe do popoldanske vizite nazaj v sobo, te proti večeru že odpustijo iz bolnišnice, v kolikor pa dobiš vročino ali pa da izvida še ni, potem, hm potem, pa moraš moledovati zdravnika, da ti dovoli odhod, ali pa prespiš eno noč v bolnišnici. (meni so po moledovanju le dovolili oditi brez izvida:)) Osebje je resnično zelooo prijazno v CE, tako, da te znajo motivirati za nove boje. Želim ti vse najlepše in da kmali zagledamo
|