|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Trma - kako reagirati?
22.5.2008 9:59:33   
slumpo
mene pa zanima kako reagirati pri ekstremno trmastem in že zelo razvajenem 14 mesečnem otroku ko plane v najhujši jok zaradi tega ker ne doseže svojega ali ne dobi kar hoče ob vsakeršnem trenutku.

< Sporočilo je popravil Eja RR -- 22.5.2008 14:00:40 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: trma
22.5.2008 10:42:20   
spps
uf.vztrajaj pri svojem,da bo videl,da s takšnim obnašanjem ne bo dosegel nič.Moja je tud imela občasne izpade,sam jo je minalo,ker je ugotovila,da ničesar ne doseže.srečno.

kdor čaka ,dočaka?

(odgovor članu slumpo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.5.2008 10:52:08   
PinkaPolonka
Pozdravljeni,
14-mesečniki že začenjajo počasi uveljavljati svoje volje, ker se čedalje bolj zavedajo sami sebe ter svojih zmožnosti. Vendar jih zato ne smemo označevati kot ekstremno trmaste in razvajene. Kako jih boste šele označevali pri treh ali pa pri desetih letih?

Sem mamica dveh malčkov s popolnoma različnima karakterjema, pa nisem ne enega ne drugega kakorkoli označevala in jih še sedaj ne označujem.

(odgovor članu slumpo)
Neposredna povezava do sporočila: 3
22.5.2008 10:56:27   
aluš
Pri takih majhnih kakši vzgojni ukrepi bol slabo delujejo (vsaj po mojih izkušnjah, je tulil še bolj, pa drugič je bilo spet isto).

Jaz sem najbolj prišla skozi (pri obeh, eden je bil za moje obupen, naslednji malo boljši, ali pa sem se že navadila od prvega) s prusmerjanjem pozornosti oz. izogibanju kritičnim situacijam.

Npr. če nasprehodu vedno hoče iti enega kuža pobožat (pa ne zaupaš, ker ni poznan, to foro je imel naš tamali), se pač sprehajš po drugi cesti ali pa greš vsaj po drugi strani ceste če se da. In podobno.

(odgovor članu PinkaPolonka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.5.2008 18:36:50   
lenika
IZVIRNO SPOROČILO: aluš

Pri takih majhnih kakši vzgojni ukrepi bol slabo delujejo (vsaj po mojih izkušnjah, je tulil še bolj, pa drugič je bilo spet isto).

Tako majhen mogoče res še ne, a kaj kmalu bo začel razumeti. Moj dvoletnik, je zadnjič zunaj trmaril, ker je hotel imeti vsa svoja vozila (voziček, traktor, poganjalec, tricikel), pred vrati. Ker mu nisem dovolila in je tulil, sem ga pobrala in sva šla noter. Prihodnji dan, ko sva prišla ven, je rekel, da bo vzel samo eno stvar in da ne bo tulil.

(odgovor članu aluš)
Neposredna povezava do sporočila: 5
22.5.2008 21:00:15   
K_a_t_i
Slumpo, jaz imam trenutno 2 "vzgojna ukrepa" - najprej mu povem da ne, potem je NE in potem ga odstranim nekam, kjer mu želena stvar ni na vidiku. Ko tuli, mu povemo, da ga ima mami zelo zelo rada (ga objamem), ampak da mi ni všeč "karkoli že je hotel ali pa kakorkoli se je obnašal". Ker se takrat običajno še ne potolaži, ga zamotim s čim drugim (ali mu kaj pokažem, kaj zapojeva, se greva lovit, zaplesat,... - zaenkrat se da). Tistega prvega dela sicer še ne razume, se mi pa zdi, da bo delovalo za naprej. Namreč velik problem pri malčkih je, da sklepa, da če mu mami nekaj ne pusti, da to pomeni, da ga nima rada. Baje mu je zato treba že zgodaj razlagat, da njega imamo radi, ne odobravamo pa njegovega obnašanja.
Mal sem zabluzila user posted image .

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
23.5.2008 9:57:43   
Anonimen
Neutolažljiv jok pri 14. mesečniku še ni znak trme, kljubovanja in razvajenosti, temveč njegove frustracije. Komaj je ugotovil, da je njegov svet velik, pisan, neskončno zanimivo, joj, koliko je stvari, ki ga zanimajo in pritegnejo, ki bi jih rad otipal, preizkusil okus, preštudiral obliko,... pa mu mama tega ne pusti user posted image . Mama že ve, zakaj daljinec, telefon, ključi, frnikole niso dobre za malčka, samo njemu to še ni jasno. In svojo nemoč izraža v obliki joka, jeze, kričanja, mogoče kdaj tudi udari, ugrizne - čuti tisoč in eno čustvo, ki jih šele spoznava, ne zna pa s svojimi čustvi še upravljat (saj nenazadnje tudi marsikateri odrasli tega ne zna). Otroček raziskuje svoj pisan, privlačen svet, za katerega je ugotovil, da obstajajo nevidne meje, za katere pa še ne ve, kje sploh so, nanje se mora šele navaditi in ugotoviti, kje sploh so in zakaj so tam (tu nastopijo starši z dosledim izvajanjem teh omejitev, zato da otrok ve, kaj lahko in kaj ne). Šele s tedni, meseci se na te meje navadi, postanejo mu jasne in znotraj njih se počuti varno, udobno. Ko pride do te stopnje, pa začne raziskovati same meje, jih preizkušati, koliko so trdne, raztegljive - nekaj otrok preizkuša sam (in tu pa postane razvajen, če mu je vse dovoljeno), za nekatere pa je fajn, da jih širimo starši sami (npr. če pri enem letu jedilni nož še ni primeren za otroka, ker ga še držati ne zna uredu, pa mu ga pri dveh letih že lahko damo v roke, da vadi fino motoriko in poskuša sam rezati hrano). Tako v teoriji (fajn je prebrati kakšno razvojno psihologijo, da razumeš, kaj, kako in zakaj se otrok obnaša v določeni starosti tako kot se, potem je lažje ukrepat).

Kako bo to navajanje na meje potekalo, pa je v veliki meri odvisno od same doslednosti staršev in fajn je tudi velik domišljije user posted image user posted image user posted image .
Več stvari pride v poštev:
- izogibanje konfliktom: na predale se namesti zapore, da otrok ne more do vsebine; vse zanimive predmete pospravimo stran od oči in dosega.
- predpriprava in pojasnjevanje: če frustracijo sproža npr. trgovina, otroku še preden gremo tja, razložimo kam gremo, zakaj gremo in kakšno obnašanje pričakujemo, kakšne bodo sankcije, če se bo obnašal lepo in kakšne, če se bo drl. Če mu določeno stvar vzamemo, otroku razložimo, zakaj smo tako naredili, s časom bo že razumel, tudi če ponovimo miljonkrat.
- izogibanje poglabljanja konflikta: če se otrok joka, z vpitjem, kreganjem,... samo večamo napetost, bolje je (po mojih izkušnjah) zadevo umirjati
- preusmeritev pozornosti
- jaz naši kar povem, da sem jezna, ker je npr. pisala po steni, ampak da jo imam kljub temu rada. Občutek ljubljenosti, varnosti in sprejetosti je otrokom zelo pomemben.
- naša je vpila, ko je kaj hotela. Sistematično sem ji z mirnim, spodbujajočim glasom govorila, da imam rada, če mi svoje želje pove na miren način, naj me pocuka za rokav in pokaže, kaj bi rada (kerše ni znala govoriti), pa je menda v dveh tednih to osvojila.

Naša je pri enem letu tudi veliko jokala, pač ji še ni bilo jasno, zakaj telefona pa ne. S časom je tudi to razumela, zdaj pa se da veeeliko stvari zmeniti, čeprav je večja, zna bolj mamo in očija prinašat okoli prsta user posted image user posted image user posted image  in tudi več zahteva.

(odgovor članu K_a_t_i)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
26.5.2008 20:51:02   
Naja30
Ankica, dobro si napisala!

Ko moja 18m trmari, jo poskušam ignorirat, dokler se le da. Zadnje čase ima navado se vržt na tla, če ji rečem, da naj mi da roko (na sprehodu, v trgovini). Pustim jo, da sama vstane in jo spet primem za roko. To se lahko ponovi tudi do 4x, potem pa kot da ni bilo nič, mi sama da roko in gre lepo naprej. Do naslednjega izpada...
V kakšnih drugih situacijah pa ji poskušam obrniti pozornost na kaj drugega.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
27.5.2008 8:07:24   
lilka
Če moja trmari jo pritisnem po riti, sej ne, se samo šalimuser posted image .(ampak prijateljica mi je pa zdanjič rekla, da se punčka ne pusti več mirno previjat, da jo je kar vredu užgala po riti in da je zdaj miruser posted image )

Naša bo tudi kamlu 14 mesecev in je zadnjič prvič zelo zatrmarila in to tako, da naju je oba zmožem presenetila. Samo sva pa midva zgubila nadzor, točno je videla da naju je spravila s tira zato je še bolj trmarila. Jaz sem ugotovila, da najbolj pomaga, če se uspem jaz toliko kontrolirat, da zelo zelo mirno odreagiram. Mirno povem, da to ne sme in skušam preusmerit pozornost, če imam pa slab dan in mi ne uspe tako mirno, pa ona točno ve in dlje časa trmari. Se prav vidi, da preizkuša meje in gleda moje reakcije, zato se oba trudiva, da se v tem času, ko to preizkuša čim bolj kontrolirava, zbereva čim več živcev in kontrolirava sama sebe in potem gre lažje tudi z njo.
Jazjo odnesem stran, če se noče previt malo počakam in jo potem s čim zamotim, pojem in ne vem kaj še vse in tudi resno pokažem, da se zdej pač more previt in pika.In zaenkrat to pri nas zaleže, je pa res da se zelo trudiva.....

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 9
27.5.2008 17:11:19   
Nina00
Ankica, se povsem strinjam.
Je pa res nujno biti dosleden, ker si tisti "nedosleden enkrat" otrok še kako dobro zapomni.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
30.5.2008 1:35:40   
massylou
Ankica, user posted image user posted image user posted image user posted image
Na žalost mnogi mislijo, kako so njihovi otroci zlobni, poredni in oh in sploh, pa so šele komaj nehali biti dojenčki. Mislim, da bi morali Ankicin odgovor nekam "napopat" na vidno mesto.
Meje pa le postavljaj, čeprav boš morda morala 1000x v mirnem tonu ponoviti eno in isto stvar. Ampak bolj, kot bo imel otrok meje jasno začrtane v zgodnjem otroštvu, lažje jih bo kasneje postavljal sam in ne bo izgubljena duša v velikem svetu.

Sama najprej ignoriram, da "pove" (oz. zakriči) svoje, nato ji s prijaznim glasom razložim, kako in kaj je s tistim, kar je zanjo nedosegljivo (greve še skupaj preverit in sprobat, da potešimo firbca), potem pa jo preusmerim na nekaj blazno grozno ful fejst zanimivega (kar je pač pri roki).

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 11
4.6.2008 20:27:37   
slumpo
ja vse se zelo strinjam punce kar ste povedale, če v tej zgodbi o vzgoji in dopovedovanju ne sodeluje še tretja oseba ki ti vse vzgojne podere še tisto sekundo, ko jih je mali osvojil.

naš se pazi pri tašči....in kar je najhuje je to da mu sama skušam vcepiti v glavco malo npr. da s čevlji pa res ne hodimo po mizi,,,in ko to izrečem ga tašča položi na mizo in reče ja on pa lahko in me gleda v oči kako bom odreagrirala in se mi smeje ker ve da mi klubuje....meni kar vre v želodcu in sem popolnoma nemočna, ker se mi zdi da sem le nekdo ki je sina rodil pa nimam nobene besede pri njegovi vzgoji, ker vse naredi tako kot sama misli....

ma noro

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 12
4.6.2008 21:00:17   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: slumpo

naš se pazi pri tašči....in kar je najhuje je to da mu sama skušam vcepiti v glavco malo npr. da s čevlji pa res ne hodimo po mizi,,,in ko to izrečem ga tašča položi na mizo in reče ja on pa lahko in me gleda v oči kako bom odreagrirala in se mi smeje ker ve da mi klubuje....meni kar vre v želodcu in sem popolnoma nemočna, ker se mi zdi da sem le nekdo ki je sina rodil pa nimam nobene besede pri njegovi vzgoji, ker vse naredi tako kot sama misli....

To pa takoj, ampak res takoj udari po mizi. Tudi če ona naredi drugače, npr. prime otroka in mu pusti hoditi po mizi, ga primi in daj dol. Ali pa pojdita.
In ko malega ne bo zraven, ji zelo jasno in jedrnato povej, da si ti mama in da tvoja in moževa velja. Tega se mora držati, tudi če se s tem ne strinja, ker se ne gre zanjo ali zate, temveč za zelo dolgoročne posledice pri vnuku. Pika. Hladno, res hladno in zelo odločno ji to povej. Ti si starš, ti določaš kaj in kako. Obnašaj se do nje tako, kot do otroka. Tudi njej je potrebno dopovedat, kaj so meje in kje so.

(odgovor članu slumpo)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
18.6.2008 10:53:39   
zita
oh trma... katastrofa... me je že tolikokrat spravila iz tira... Vlčasih ne morem verjeti, da sem imela "zlatega pridnega otroka do 2,5 let... Potem pa ... enkrat na dan sigurno pride njegovih 5 minut, ali zjutraj pred odhodom v vrtec ali pa zvečer, ko je že utrujen..

Poskušam vse mogoče, tudi po ritki  sem ga že malo oplazila  (priznam!), zdanje čase ga pa kar pustim, da se dere, cepeta, probam ga samo zaščititi da se v tistem efektu ne bi kam udaril.

Včasih njegovo obnašanje ignoriram, kot naprimer včeraj... bil je umazan okrog ust od hrane in sem ga obrisala z robčkov, pa se je seveda gospodič odločil da se bo obrisal sam in je z roko spet pomazal po krožniku, si napacal usta in se sam obrisal. Groza... nisem kaj narediti, ampak sem bila čisto šokirana...Sem požrla slino in ga preusmerila drugam, ker če ne bi spet začeli jovo na novo z jokom in trmo...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
18.6.2008 20:28:27   
K_a_t_i
IZVIRNO SPOROČILO: slumpo
in ko to izrečem ga tašča položi na mizo in reče ja on pa lahko

Pojdite skupaj na obisk h kakšni njeni pedantni prijateljici in pusti sina, da gre s čevlji na mizo, da odpira predale,... Morda bo dojela point tvoje vzgoje.

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu slumpo)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Zdrava črevesna mikrobiota
Črevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?