|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   En kup vprasanj - se komu ljubi odg?
16.2.2005 16:10:33   
kepa*
Kot novopecena mamica imam seveda kup vprasanj, pa nikogar, ko bi mi nanje odgovoril, zato se obracam na vas, ki ste izkusene mamice.;)

Jih bom kar nastela, pa naj mi katera odg., ce se ji da:
- Moj mali je nedonosencek, zahirancek, pa me zanima, a je mozno, da zaostaja v razvoju? Recimo, star bo 2 meseca, a se ogromno prespi (hvala bogu:bravo:). Ko je buden, je sicer zelo zivahen,se smeji, recimo ko je, a ne vem, ce zavestno. A je mozno, da je v bistvu na stopni enomesecnika, kot bi naj bil zdaj star?

- Zelo rad spi pri meni, pa me zanima, ali lahko spi na vzglavniku, ali pa naj spi le na jogiju na ravni podlagi? Kako ve to prakticirate?

-Vecinoma pije moje mleko, a ker ne zadostuje mu 2x dnevno dam Aptamil AR, ker ogromno poliva, to pa je posebej za take primere. In kar naenkrat ima velike tezave s kakanjem.Prej je kar naprej kakal, zdaj pa pritiska in pritiska, da je ves rdec in jolka. Mu moram kar pomagat s termometrom, ker je ful uboscek. Kaj lahko naredim proti zaprtosti?

-Ali naj mu dajam za pit caj ali ne? Se bojim, da bo potem se manj jedel, ker je zelo nejesc. In kateri caj je najboljsi?

-Koliko naj bi dojencki pojedli? Kako vedeti, kdaj povecati kolicino? Nas namrec sam ne pokaze zrlje in ga je itak treba ves cas silit.

-Koliko casa je primerno biti zunaj v tem mrazu?

-Ali lahko pri kopanju uporabljam sampon ali moram res samo trdo milo? Se mi zdi, da se mu po tem lase hitro zmastijo. Ima jih namrec kar nekaj.

-Ali mora ves cas lezati, tudi v narocju, ali ga lahko imam bolj pokonci? In ce ne, kdaj lahko? Ali ga lahko polagam na trebuscek, ker ze precej dviguje glavico?

-Kdaj lahko pricakujem, da bo zacel ponoci dlje spati? Zdaj se namrec hraniva na 3h.

Sem nalozila, kaj?:ups:

No, ce se kateri da...hvala.

Lep pozdravcek.
Neposredna povezava do sporočila: 1
16.2.2005 16:23:53   
Magi*
živjo. sicer sem jaz tudi zelo frišna mamica, neki pa ti bom poskusila odgovorit. nedonošenčki bojda res lahko mal zaostajajo za svojimi vrstniki (pač tisti čas, ki naj bi bili še v trebuščku), ni pa nujno. sicer pa je za 2m po mojem čisto normalno, da še veliko prespi in se v budnem času nasmiha (ne še čisto smeji). kar se tiče prehranjevanja, ti ne znam svetovat, ker naša ful rada je. ven lahko hodita, če je sonček, kolikor vama paše (sam, da sta dobro oblečena). za šampone in ostalo kozmetiko pravijo, da je manj več. jaz imam Zarjo precej v pokončnem položaju (seveda skoz varujem glavico), ker tudi ogromno poliva. pediatrinja mi je pa rekla, naj jo tudi na trebuščka dajem kravice past, sam se vedno pobruha:(.

za spanje ponoči je pa bolj loterija. kak dan prespi noč, spet drugič pa se zbuja na 3 do 4 ure.

zdaj pa šibam nazaj, ker je riba nehala prepevat:)

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
16.2.2005 16:57:23   
Blink1
Zdravo kepa...nekaj vprašanj pa lahko odgovorim:)

- pri dveh mesecih dojenčki še veliko spijo in ne pokažejo dosti interesa za svet okoli sebe...Hvala bogu da spi.:bravo: Glede zaostaja v razvoju pa nimam pojma, bodo druge bolj podrobno povedale.

- dojenčki naj ne bi imeli vzdignjenega vzglavja. Moja Neja spi na zelo zelo tankem vzglavniku - skoraj nič ni dvigjen. Zdaj ko je nahodna ima višje vzglavje, da lažje diha.:zmeden:

- Jaz sem Neji dajala Aptamil Pre, ki je povzročil hude krče in zelo težko je kakala, kar jokala je poleg.:(( Priporočam, da poskusiš z menjavo mleka.

- Mi smo od prvega tedna pili hippov čaj za prebavo. Spila ga je toliko kolikor je hotela.

- Ko bo parkrat do konca izpraznil stekleničko, mu daj večjo merico, pa boš videla če bo vse spil. Tako smo mi delali:)

- za zunaj ga fajn obleči pa se lahko potepata. jaz grem raje na krajši sprehod

- jaz sem kar hitro začela uporabljat Nivein shampoo & bad. ampak ne vsak dan...le 2-3 krat na teden, da ji ne izsuši kože

- Jaz sem Nejo že dajala na trebušček, da je malo telovadila;) ampak ne predolgo. Veliko pa smo jo nosili tako, da je gledala čez ramo. Ji je bilo ful všeč.

- spanje ponoči?? neja se je od začetka zbujala le enkrat na noč. Poskusi mu zvečer dati obrok aptamila, ki je bolj hranljiv kot materino mleko. Moja je spala kot top:)

No...nekaj informacij pa je le ne:zmeden: Uživaj s svojim sončkom...Pa sej boš videla...kaj kmalu se na vse navadiš:bravo:

Lp
Nina

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
16.2.2005 17:03:34   
Annny
Ojla,

za več mleka bi ti svetovala, da piješ 3x dnevno čaj iz sezamovih semen (v 2 dl vode prekuhaš 2 žlički teh semen in nato spiješ, poješ pa tudi semena). Mleka boš zanesljivo imela ogrooomno, tako da ti umetnega mleka ne bo treba dodajati in vse se bo uredilo. Učinek boš opazila že po treh dneh. Materin mlekec je za dojenčka najboljši!
Čajčka ni treba dajati, ga ne potrebuje. Če pa bi rada vseeno poskusila, je fajn komarčkov čajček (naj bo brez dodanega sladkorja).

Koliko časa biti zunaj? Če ga dobro oblečeš, lahko tudi 3 ure...gotovo mu bo všeč pančkati na svežem zraku.

Pri kopanju lahko uporabljaš seveda tudi šampon, to je veliko bolj praktično. Ampak dodaj ga le 1 mini kapljico:) Tako majhnim dojenčkom se lasje ne mastijo v tem pomenu..je pa gotovo kdaj prepoten ipd.

Ponoči se hranita na 3 ure..tako je z mojo Najo tudi še pri 4ih mesecih, zato se tudi sama sprašujem, kdaj bo bolje:) Verjetno, ko bomo pričeli z gosto hrano, ki je bolj nasitna.

Spi naj na ravno podlagi, zaradi hrbteničke. Tudi jaz imam mojo miško pri sebi v postelji, ampak ne na vzglavniku.

LP
:rozica:

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
16.2.2005 17:08:53   
frutka_
Nekaj odgovorov morda poznam...zunaj ni mraz, zato sta lahko mirne duše zunaj vsaj kakšno urico. Ko leži v vozičku ga pokrij z debelo odejico ali flis deko pa kombinezon in ga gotovo ne bo zeblo.
Glede na to, da bo star 2 meseca ne rabi ležati ves čas v naročju, če sam kaže interes, da ga zanima okolje. Dvigni ga in naj ima dobro podprto glavico ter hrbtenico. Uporabi ležalnik! Če ga imaš dvignjenega na rokah naj to traja krajši čas, ne predolgo.
Čajek mu daj piti po potrebi, Saj zdaj ni pretirane vročine, da bi bil hudo žejen. Meni se zdi zelo dober čaj Bebi čaj, ki ga dobiš v Sparu pa najbrž še kje. Samo primešaš malo žličko na 100ml prekuhane vode in je pripravljeno.
Jaz še vedno uporabljam samo trdo milo. Glavico pa ima najbrž mastno zato, ker otrok regulira temp. skozi glavico in v glavico tudi več švica. Mogoče ima zato mastno. Ampak ne skrbi, naš mali je tudi imel mastno pa smo mu prali vsak drugi dan. Ko bodo rojstni laski izpadli in začeli rast novi bo boljše.
Absolutno ga začni polagati na trebušček. Pri deh mesecih bi moral že sam dvigniti glavico. Pri vsakem previjanju ga malo obrni za kakšno minutko.
Otroci okrog petega meseca so zmožni prespati noč, brez hranjenja. Naš je star skoraj 8 pa se še vedno včasih zbudi.
Za zaprtost ti ne bi znala pomagati.ž
Glede spanja pri tebi pa mu valda lahko malo dvigneš vzglavje že zato, ker je široko povit in ima glavico nižje od telesa, ker ima pod ritjo cel kup pleničk.Lahko mi mirne duše daš pod glavico kakšno čisto tanko blazinico. Sicer pa mu lahko podložiš vzglavje s kakšno debelejšo knjigo ali rjuho (večkrat preloženo), to daš pod jogi in bo lepo enakomerno dvignejeno celotno ležišče. Tako je meni svetovala patronažna.

Malo sem ti raztreseno odgovorila ampak upam, da ti bodo odg. kaj pomagali!

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
16.2.2005 17:13:15   
KIRA
živijo. če dosti spi, pomeni da dosti rase. jaz se ne bi sekirala. ti ga sam pusti naj rase in se razvija. spi pa naj čim bolj na ravnem, zaradi hrbtenice. nič povštra.
glede kakanja - probaj comformil - to ful pomaga pri prebavi. s termometrom se pa jaz ne bi igrala. lahko mu poškoduješ tanke stene danke in dobi kako vnetje ali infekcijo. nekateri zdravniki to svetujejo, sam se ne zavedajo da večina mamic ne ve, pod katerim kotom je treba termometer noter dat in da to zna bi nevarno. o tem sem že pred časom pisala:

http://www.ringaraja.net/forumi/sporocila.asp?pogled=2&id=28454&msg=251885&idk=89

če imata težve pri prebavi in ker je še tako majhen, ti priporočam zeliščni čaj od hippa - tisti instant. če bo pa žejen, boš pa videla. moja je mleko zavračala, čaja je pa spila skoraj na litre. na začetku je pa popapcala med 30 in 40 ml na 2 uri, pol pa 60 na 3 ur. se je počasi stopnjevalo, ampak res počasi. če je neješč, ga večkrat hrani manjše količine. bo že steklo.

pri tako majhnem si lahko brez problema 10 15 minut zunaj, sam dobro ga obleči. če je res mrzlo, pa raje še mal počakaj.
pri kopanju lahko malo kopeli v vodo kapneš - glih tolko da umazanijo in zleplejne laske umije. jazmam nivejino kombinirano bad und shampoo. ker drgač - če sam z vodo umivaš, bruhanje in smetke ne grejo ven in laski smrdijo. po mojem je enostaveje kot milo - enostavno v vodo daš - raztopiš.

v naročju ga imej, kot njemu paše. če se dviguje ga pusti, sam glavico mu treba pošteno podpirat. ampak ne predolgo, ker se hitro utrudijo taki mali in jim sama "ponikne", če nima še dovolj razvitih vratnih mišic. če mu bolj paše sedet, ga pusti. tako tudi laže kupčki pridejo ven.

na trebušček ga lahko daješ za par minut, da si začne krepit mišice. na začetku čist malo, pol špa vedno več, da se mu okrepi vrat. glede spanja je pa pri vsakem dojenčku drgač,. moja je pri 2 mescih spala ko ubita od 23.00 do 09.00 zjutraj. sedaj, ko ima pa pol leta se pa skoz nekaj oglaša in me budi. tako da je to različno. počasi podaljšuj razmake med hranjenjem in povečuj količino. pol ga pa pred spanjem nahrani, pa obvezno kupček podri. ponoči ga ne ven jemat, za pomiritev želodčka daj samo čaj inse bo počasi navadil celo noč pančkat.

upam, da sem ti kaj pomagala in da ti bo sedaj malo laže.9nebesa

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
16.2.2005 17:27:22   
Lunca1
Ojla!

Tudi moja je stara dva meseca. Našo na vsake toliko časa damo na trebušček, da mal pase kravice, ni ja se trudi to počet.

Kar se vzglavja tiče naj ga dojenček ne bi imel, ker obstaja večja možnost zadušitve, če bi se obrnil na trebuh.

Naši sprehodi so dolgi do 2 uri, ne gremo pa ven če preveč piha oz. je pod nulo.

Mis mo že uporabili šampon 1x in gel za tuširanje, drugače pa v glavnem tudi trdo milo.

Naša sploh ni hotela ležat v naročju, ampak smo jo morali nosit na rami, kasneje pa lahko tudi na na trebuščku na roki.

Pina sicer spi od 10h do približno 5h. Je pa to čisto odvisno od dojenčka. Tudi jaz ti svetujem da ga zvečer nafilaš z Aptamiom, ker bo verjetno potem dlje spal. Se je pa pri nas to podaljševalo. Najprej smo se zbujali ob 3h, potem 4h, zdaj pa je v glavnem večinoma do 5h, če pa je zvečer zelo utrujena pa tudi do6h.

LP Lunca

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
16.2.2005 18:13:35   
bini
bom odgovorila na nekaj stvari in upam da ti bom pomagala :) predvsem pa naj te vodi tvoj instinkt, feeling po domače, ker se ta izkaže za najboljšga :sloncek:

spi pri tebi naj raje kar na jogiju in ne na vzglavniku - tako pri nas delamo
zaprtje - hm.. če je dojen je baje normalno da tud do 6 dni nič ne kaka :(..ampak mi smo ji pomagali s toplomerjem pa s sladkimi kamilicami - saj je dovolj če jih čisto malo spije.. poskusi.
zunaj bodita čimveč, da viruse stran pošibata - čeprav mi nismo več kot pol urce skupej, po večkrat na dan.. mislim da tud do 1 ure ni panike, sam da je zadost oblečen.
čaj - mi smo hipp dajali, ampak totalno razredčen nesladek, potem pa tud kamilice in pa bebe čaj..sem mal kombinirala.
uf.. koliko naj bi pojedli - nimam pojma, sem dojila, tako da če se lepo redi, ti ni treba nič skrbet.
če ima mali velik laskov bi jaz kar brez skrbi uporabljala tisti šampon za dojenčke.
polaganje na trebušček - čim več, da trenira mišice!! če imaš ležalnik tud ni treba da je čist v ležečem položaju, odvisno kako mu paše.. poskusi.
glede spanja celo noč?? pri nas smo to dočakali šele pri 6 mesecih, pa še sedaj pri 8ih mesecih prakticiramo večkratno zbujanje.. ampak važno da smo zdravi :kuza:

no, tole sem tri ure pisala - smo šli vmes na zrak 8), pa upam da ti bo vseeno koristilo :rozica: pa uživaj ob svojem sončku!
papa :rozica:

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.2.2005 20:21:57   
kepa*
Drage moje, najlepsa hvala za vase hitre in izcrpne informacije in nasvete. Zagotovo bom nasla kaj koristnega.
Res ste zlate. Saj veste, kaksne smo mamice, vse nas skrbi in je zato super, ce ti kdo lahko pomaga z nasveti.
Zato bravo:bravo::bravo::bravo: za RR forum.

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
17.2.2005 7:08:05   
BARBARA R.
- ne da je možno, ampak tako je. Ne more kar preskočit tisti mesec. Spi pa kar naj. Takrat raste, pravijo.
- nikoli je nisem pustila spati pri meni, morda le po 06.00. In takrat sem jo imela nižje od vzglavnika.
- morda bi pomagalo, da bi ti pila vodo iz suhih sliv. Mislim pa, da obstoja tudi mleko za takšne primere.
- z dodatno tekočino počakaj do uvajanja goste hrane.
- sam najbolje ve koliko potrebuje. Nikoli nismo imeli takšnih težav.
- midve sva hodili za 30 min, dokler je bila zdrava.
- mi smo uporabljali do cca. 7 meseca samo trdo milo, kot so nam svetovali. Saj v dveh dneh se mu pa menda ne zmastijo?
- na trebuščku naj bo le v tvoji prisotnosti. Jaz sem Kristino nosila veš čas v pokončnem položaju. Rada je gledala čez ramo.
- težko reči kdaj bo več prespal. Midve sva se do 4. meseca hranili na vsako uro čez dan, ponoči pa že od vsega začetka spi.

Uspešno premagaj vse težave!

:muca:

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
17.2.2005 12:43:34   
Anonimen
Na prvega ne vem odgovora. Domnevam pa, da nedonošenčki verjetno nekaj časa zaostajajo za ostalimi otroci. Bi rekla, da je to verjetno normalno. Bodo punce več o tem vedle.

Za tako malega otroka ni priporočljivo, da spi z vzglavnikom. Najboljša je ravna podlaga, ko pa si boš omislila vzglavnik zanj, naj bo to otroški, ki je primerne višine in velikosti. Pravijo po enem letu, tkrat smo ga mi začeli uporabljat. pa se mi zdi, da ji je čisto vseeno ali ga ima ali ne.

Mi smo si pri teh težavah pomagali s kapljicami proti krčem, ki se jih kupi v Lekarni v Tržiču. Je pomagalo, da jo je manj napenjalo in je bolje spala. Čeprav tistih ta pravih krčev ni nikoli imela.

Če je dojen mu ni treba dodajat pijače. če imaš občutek, da je žejen in bi rad dodatno tekočino, pa je najboljša in najbolj zdrava navadna prekuhana voda. Jaz ji jo dajem nekje od tretjega meseca dalje, pa zdaj sladkih stvari sploh ne mara preveč. Najraje ima vodo, pa ji tudi sok včasih ponudim. Je voda boljša tudi zaradi zobkov.

Če ti v posvetovalnici pravijo, da primerno pridobiva na teži, potem ti glede hrane ni treba skrbeti. Če bo premalu pridobival na teži je pa najbolje ga tehtat pred in po obroku, da veš koliko je pojedel.

Če je v vozičku zavarovan pred vetrom in dobro oblečen ter pokrit, potem je vseeno koliko časa sta zunaj. Le kožo na obrazu mu namaži s kako kremo, da se mu ne bo preveč izsušila.

Pravijo da je na začetku najboljše trdo milo. Mi smo šampon začeli uporabljat nekje po 6. mesecu. Šampon je bolj agresiven kot trdo milo.

Lahko ga malo tudi daš v pokončen položaj, da bo videl kaj se dogaja okoli njega. Ne pa stalno, ker je še majhen. Ko bo čas, da bo več v pokončnem položaju, ti bo že sam dal vedeti, ko ne bo več hotel ležati. Lahko ga tudi treniraš da pase kravice za nekaj trenutkov. S tem si krepi mišice.

Po 4. mesecu naj otrok ne bi več potreboval nočnega hranjenja. Je pa vsak otrok drugačen in je veliko tudi odvisno od tega , kako ga boš navadila. Nam je Lea prve štiri mesece ponoči spala, zdaj pa od tkrt nič več, ker sem jo navadila ponoči se dojit.

Lp

(odgovor članu kepa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

5 resničnih dejstev o spanju skupaj z otrokom
Nekateri starši so strogo proti temu, da bi spali skupaj z dojenčkom, otrokom v isti postelji, spet drugi v tem vidijo v...
Zakaj se dojenček še vedno ponoči zbuja?
Tako kot dojenčki tudi mnogi malčki ne spijo vso noč in to je povsem normalno. Malčki hrepenijo po povezanosti in dotiki...

zamrznjenčki
bit

Ali vam je uspelo zanositi z zamrznjenčki?

da v prvo (20%)

da v drugo (3%)

sedaj imam dvojčke (3%)

ne (74%)

Število vseh glasov: 176

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!