|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Obnašanje pri mizi
13.5.2008 7:34:58   
nina166
Imam še en problem in ker je druga tema, sem odprla kar novo temo. Naš 2 letnik se ne zna obnašat pri mizi. Poskuša koliko lahko in čeprav ga kregama, mu vzamema krožnik ali ga celo malo po riti, ni nič boljše. Včasih lepo je, včasih pa začne z rokami in stiskat hrano...posebno kak gris ali čokolino rad je z rokami. Potem meče hrano po tleh, ali pa z žlico tolče po kakšni juhi da šprica po celi kuhinji. Meni gre to obnašanje že prav na živce in nimam pojma kaj naj strim, da bo nehal. Naj mu enostavno vzamem krožnik in pustim lačnega? Samo kaj ko se ne bo čisto nič sekiral...že tako je ko ptiček, in tudi če cel dan ne bi dobil nič, se ne bi nič sekiral.

Kako ste ve navadile vaše otroke, da so se pri mizi lepo obnašali?

Domen - 16.6.2006
Daša - 21.1.2009
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Obnašanje pri mizi
13.5.2008 7:45:09   
krfjolca
No, to, da kazni ne učinkujejo, si očitno že sama ugotovila. Predvsem tista "po riti" se meni zdi popolnoma zgrešena, ker samo še spodbujaš mišljenje, da je hranjenje nekaj neprijetnega.
Pri nas prakticiramo pohvalo, kadar se obnaša sprejemljivo.

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu nina166)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.5.2008 7:46:56   
Tiamo
Nina, verjetno tvoj otrok vidi hranjenje kot eno zabavo, kjer lahko izsili veliko pozornosti in zato to počne.

Jaz bi na tvojem mestu, kot prvo, iz hranjenja naredila eno zanimivo "igro" oz. obred. Naj ti pomaga pripraviti mizo, lahko gresta prej v trgovino in mu kupi krožnik, žlico, vilico, ki si jih bo izbral. Na krožnik mu polagaj hrano v majhnih količinah, za dvakrat trikrat v usta, ko to poje mu še naloži.

Moja je stara skoraj 3 in ima kdaj izpade s čokolinom, gresom...jaz sem ji kar pustila, da je jedla z rokami, packala po mizi...prav ignorirala sem jo (čeprav je vrel v meni)...ko je opazila da ni efekta je nehala in rekla, da ima umazane roke. Si jih je mogla it sama umit, dala sem ji krpo in je tudi sama počistila mizo, tla (seveda sem jaz potem orgn za njo počistila). Pri meni je to mogoče dvakrat naredila, ko sta bila z  očkom pa večkrat, ker je on tulil nanjo naj neha, pa kaka packa je,...

Drugače je to obdobje, ki bo minilo samo postavit moraš meje. 2 letnik te zdaj preizkuša do katere mere lahko gre in točno ve kaj te ob živce spravi. Torej predlagam ti, da prvo poiskusiš narediti en obred iz hranjenja, dajaj mu na krožnik po malo,...če to ne pomaga, ga ignoriraj. Seveda do neke mere, če ti začne hrano metati po stanovanju, ga kaznuj, tako da gre v svojo sobo za 2 min mu zapri vrata in ko bo pripravljen normalno jesti, ga spusti za mizo...to ponavljaj, dokler ne bo normalno jedel... Jasno mu moraš povedati kje so meje, po riti po navadi ne zaleže.....

(odgovor članu nina166)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.5.2008 10:28:55   
Lenny
Tudi pri nas imamo dvoletnika, ki poskuša podobne trike pri mizi. Ukrepamo zelo podobno, kot ti je že napisala Tiamo. Gre na boljše, predvsem, ker posnema starejšega brata, kljub temu pa včasih potrebujem jeklene živce user posted image
Samo ne pusti, da bi dete pokapiralo, da te lahko na račun hrane vrti okoli malega prsta, žlice ali packarije po tleh. To se je zgodilo kolegom, ki imajo borbe za mizo še sedaj, pa gre fantek jeseni v šolo.
Veliko uspeha in dobrih živcev user posted image

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.5.2008 12:31:13   
Anonimen
Saj je čisto preprosto (v teoriji user posted image user posted image user posted image ). Je čas za igro in je čas za resnost. Tudi za otroke to velja. Mi je  povsem normalno, da enoletnik, ki se šele uči osnov hranjenja, paca, stiska hrano, jo meče na tla. Dvoletnik pa običajno že lepo uporablja žlico in vilico in je že čas za učenje osnov bontona, npr. da se je za mizo, da se med hranjenjem ne teka sem in tja, igra, paca. Ampak to se doseže samo z doslednostjo. Vsakič znova. Doslednost glede čisto vsega. Zato je vzgoja težka, ker ni enkrat bom, drugič pa ne. Treba je vsakič. Drugače otrok ne ve, kaj pravzaprav od njega pričakujemo. Enkrat dobi tako sporočilo, naslednjič drugačno. Treba je biti temeljit! In če se ne sme pacati, se ne sme pacati. Pika. To je pravilo. Uresničil pa ga ne bo otrok, temveč ga bomo uresničili staši. Kako? Da se bomo tega pravila držali kot pijanec plota. In če se tega pravila otrok ne drži (jasno, da bo preizkušal, če so meje trdne ali premakljive, to je normalno za vsakega, še tako pridnega otroka), je potrebno ukrepat s kaznijo, ki pa mora tudi biti jasno odmerjena in usmerjena. Da otrok ve, kakšne posledice lahko pričakuje. In da ve, zakaj ta posledica je taka kot je.

Torej, pred kosilom jasno povej, kakšno obnašanje pričakuješ, če se tega drži, sledi glasna pohvala, pa kako si ponosna nanj, ker zna tako lepo jesti,... Če packa, ga opozori, da se tega ne počne, ker ni lepo, vljudno. Če bo še naprej pacal,povej še enkrat in povej, da bo ostal brez kosila, če bo nadaljeval. Če bo še paval, mu kosilo vzemi. Naša je potem ponavadi začela tuliti, da bi jedla in je dobila kosilo nazaj, pod pogojem, da je jedla tako, kot je treba. Če je spet pacala, sem ji vzela dokončno. Naslednji obrok je bil malica. In tam je veljalo isto pravilo in iste posledice (dobre ali slabe). In isto za večerjo, zajtrk, malico, kosilo, dan za dnem. Naša je hitro pokapirala. Ko je bila lačna, je jedla kot se spodobi user posted image , zdaj je kosilo en luštn čas, ko se smejimo, klepetamo in uživamo v hrani ter medsebojni družbi.

Vzgoja bi pravzaprav morala slediti 1. (al kateri je že) Newtonovemu zakonu: akcija je reakcija.

(odgovor članu nina166)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Prazniki na delovni dan v letu 2025
V letu 2024 je kar 12 praznikov padlo na delovni dan. Kaj pa nas čaka v 2025? Koliko praznikov bo prineslo dela prost da...

Ali boste dobili božičnico?
Minka Pobalinka

Da (25%)

Ne (51%)

Nisem zaposlen/a (24%)

Število vseh glasov: 353

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!