ditta
|
helou, botrca jaz sem za uspavanje otroka brez joka in to čisto dobesedno. res ne vem zakaj je potebno, da otrok joka ali stoka predno gre spati. to mora biti res grozen občutek in nikoli ne bom razumela staršev, ki so tako brezsrčni, da svojega otroka pustijo jokati, trpeti in se tako in drugače se matrati v postelji. vsak otrok si želi nežnosti, bližine svojih staršev, v tem obdobju še posebaj mame,... in če je le ta odzivna, bo na jok ali stokanje svojega otroka vedno odreagirala. neodzivne, hladne in odsotne mame pa bodo svojega otroka pustile stokati in jokati tudi deset minut predno revček obupan ne zaspi. in one si ponosno čestitajo na uspešnem uspavanju :(! meni gredo kar kocine po konci, ko mi kakšna mamica razlaga svoje metode uspavanja otroka, ... in verjamem, da resnično mislijo, da delajo pravilno... prav tako, kot sem jaz prepričana, da delam pravilno. skratka, da ne bom preveč filozofirala, ker je ta problematika definitivno preobširna za ta forum. trendi uspavanja otroka so različni tako kot smo si mi različni. se pa razlikujejo tudi glede na starost otroka. vsak dojenček pa potrebuje za miren spanec varno, nežno in toplo zavetje svojih stašev. najbolj enostavno je otroka uspavati z večernim dojenjem. če otroka ne dojiš, ga lahko po hranjenju s stekleničko še vedno pristaviš na zizike le za crkljanje. lahko pa ga samo nežno vzameš v naročje in mirno ter počasi gladiš po laskih in obrazu. preveč silovito božanje lahko otroka še bolj razdraži. zibanje otroka pred spanjem nekateri odsvetujejo, čeprav je včasih precej učinkovito. obvezna pred spanjem pa naj bi bila vsakdanja večerna rutina, umirjenost, pridušena svetloba, miren bolj tih ton glasu,... tako, da dojenček ve, kaj sledi. če mu boš zvečer pela vedno eno in isto melodijo, se bo s časoma navadil nanjo in s časoma boš lahko le stala zraven posteljica ter mu jo zapela, pa bo že spal predno jo boš dokončala. pri vsem tem pa gre za temeljno zaupanje otroka v sebi bližnje osebe. če boš odzivna kot starš in boš odreagirala, ko bo tvoj dojenček jokal, stokal,...te klical in prosil za pomoč,... potem mu boš s tem dala vedeti, da je vreden tvoje pozornosti in to so temelji za otrokovo samopodobo v kasnejšem življenju. vsaka mamica ima svojevrsten način uspavanja otroka, upam, da boš uspela najti pravega za vaju oba in da boš do svojega otroka vedno najbolj nežna, najbolj ljubeča in najbolj odzivna mamica tega sveta.
|